GeriSeyahat İstanbul koşuyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İstanbul koşuyor

İstanbul koşuyor

İstanbul’da sahilyolları, parklar, caddeler koşu parkuruna dönüştü; kent koşuculardan geçilmez oldu. Yarın 20 bin kişinin katılacağı Run İstanbul’un arifesinde, alternatif parkurlardan uygulama örneklerine maraton kültürüne koşar adım bir bakış


Koş babam koş!


Ali Tufan KOÇ


4 alternatif koşu rotası

Zero ekibinin Run İstanbul maratonu arifesinde çıkardığı İstanbul Running Guide, 20 farklı koşu rotasıyla sahil hattıyla Belgrad Ormanı arasında kararsız kalıp, daha sonra üşenip vazgeçenlere alternatif parkurlar sunuyor.

Haliç
Uzunluğu 7 km Nereden nereye? Galata Köprüsü’nden Eyüp Sultan Camii’ne Soluklanma noktası Fener Rum Lisesi’nin önü. Bu yapıyı görmemek ve çekimine kapılmamak mümkün değil. Sonrasında Camii Kebir Caddesi’ndeki Akmanoğlu Fırını’na uğramalı; taze acıbademlerinden, simitlerinden tatmalı.

Moda
Uzunluğu 7 km Nereden nereye? Tarihi Moda İskelesi’nden Yoğurtçu Parkı’na doğru Soluklanma noktası Parkın içinde Fenerbahçeli taraftarların diktiği Alex, Lefter heykellerinin önü. İkisine de selamı eksik etme. Sonrasında Moda Caddesi üzerindeki Ali Usta’nın kavunlu, yoğurtlu, bademli dondurmalarının tadına bakın.

Beyazıt/Eminönü
Uzunluğu 4,2 km Nereden nereye? Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nden Kemankeş Caddesi’ne Soluklanma noktası Klasik Osmanlı mahallesini neredeyse olduğu gibi yaşatan Ayrancı Sokak. Sonrasında Karaköy’deki katlı otoparkın tam karşısında tezgahını kuran Balıkçı Tufan’ın kömür alevinde pişirdiği balık ekmeği koşudan sonra mutlaka yenmeli.

Anadolu Hisarı
Uzunluğu 7,5 km Nereden nereye? Anadolu Hisarı’ndan Çengelköy’e
Soluklanma noktası Göksü Mahallesi’ndeki Küçüksu Kasrı Sonrasında Kandilli İskelesinin yanındaki Ihlamır Cafe’de menemen ve çay keyfi


Koşucuları tanı, ekibe katıl

Lastik Pabuç Koşu Teşkilatı Galata kökenli ekip, kendi tabirleriyle yaz kış demeden ‘yaldır yaldır’ koşuyorlar. Arada genel kurul Lastik Pabuç’un Karaköy’deki deposunda toplanıyor; pin pon, çay kahve, sohbet muhabbetinin ardından hava kararınca koşmaya başlıyorlar.
İstanbul Koşu Kuvvetleri 2012’den beri toplanıp İstanbul’un belirli bölgelerinde koşuyorlar. Favori parkurları Cihangir/Akaterler: “Bu rota insan şehrin gürültüsü, dumanı, egzozu arasında sükunet de bulabilmenin mutluğunu hissettiriyor. Varolmanın dayanılmaz hafifliği için bit önerimiz daha var: Gezi Parkı Koşusu!” istanbulkosukuvvetleri.wordpress.com
Bu kızlar nereye koşuyor? Kendilerini çalışmaktan helak olan ama sosyal yaşamdan, spor yapmaktan da bir gram eksik kalmak istemeyen kızlardan oluşan amatör sosyal spor grubu olarak tarif ediyorlar. bukizlarnereyekosuyor.tumblr.com


İndirmeden koşma

Nike +: GPS, ivme ölçer, grup mesajı yollama gibi marifetleri var. Kullanıcıların farklı kişilerle belirlenen mesafeler üzerinden rekabet edebilmelerine imkan sağlıyor. Günün sonunda sanal madalya bile veriyor. (iPhone ve android uyumlu, ücretsiz.)
Run Navi: Koşarken müzik dinlemenize, rota belirlemenize yardımcı.Aynı esnada kaçırmak istemediğiniz manzaralar için sesli hatırlatma özelliği var. Koşu esnasında durup çektiğiniz bir fotoğrafı uygulama üzerinden sosyal ağ hesaplarınızda paylaşabiliyorsunuz. (iPhone ve android uyumlu, ücretsiz.)


Gün, gün maraton takvimi

* Koşu etkinliklerinin en kapsamlısı Nike’ınRun İstanbul’u yarın koşulacak. Bağdat Caddesi’nde yapılacak 20 km’lik koşuya 20 bin kişinin katılması bekleniyor. 29 şehirde 1 milyona yakın koşucuyu bir araya getirmeyi amaçlayan “We Run” koşularının bir parçası.
* Aynı gün bir başka koşu etkinliği de Intersport’tan. Belgard Ormanı’nda koşulacak Intersport Run, Ayvad Bendi Kurtkemeri Mesire Yeri’nden başlayacak. Yarışma mesafesi 11 km.
* Avrasya Maratonu için geri sayıma devam. 17 Kasım’daki koşunun kategorilerinde değişiklik yok: Maraton, 10 km, 15 km ve halk yürüşü. 15 km koşusuna kayıtlar için 30 Eylül son gün. istanbulmarathon.org
* Maraton sevdası sadece İstanbul’la sınırlı değil. 27 Ekim’de New Balance Eskişehir Yarı Maratonu ve 10K Koşusu var. nb.onlinemaraton.com
* Meselenin bir de iş dünyasına sıçramş hali, ‘beyaz yaka’ versiyonu var. İstanbul Champions tarafından bu yıl düzenlenmeye başlanan şirketlerarası koşunun ikincisi geçen pazar Belgrad Ormanı’nda yapıldı, 750’ye yakın ‘beyaz yaka’ bol bol ter attı.

False