GeriSeyahat İstanbul karlar altındayken ben Mayaların adasında yüzüyordum
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İstanbul karlar altındayken ben Mayaların adasında yüzüyordum

İstanbul karlar altındayken ben Mayaların adasında yüzüyordum

Yasemin Karaçöl, kendisi gibi emekli eşiyle sık sık seyahate çıkıyor. Geçen ay İstanbul karlar altındayken Meksika’nın yumuşak iklimli adası Cozumel’de Maya kalıntılarını gezdiler. Karayip Denizi’nde yüzme fırsatını da yakalayan Karaçöl, “Doğal güzelliklerin yanı sıra tekila ve yıllanmaş şaraplar şahaneydi” diyor.

Yasemin Karaçöl (52) emekli matematik öğretmeni. Ankara’da yaşıyor. En büyük hobisi dağ kayağı (Alp disiplini) yapmak ve seyahat. Yeni yerler görmek onu mutlu ediyor: “Eşimle ilgimizi çeken, gezip görülecek yerler hakkında önce araştırma yapıyoruz. Sonra en uygun fırsatları yakalayarak imkânlarımız ölçüsünde geziyoruz...” Emekli oldukları için zaman problemleri olmadığını anlatan Karaçöl, “Üç-dört ayda bir, seyahat programı yapıyoruz. Gezmek, yeni yerler görmek bizim için artık bir yaşam biçimi haline geldi” diyor. Avrupa’da Viyana’dan Budapeşte’ye, Stokholm’den Londra’ya 20 civarında şehir görmüş şimdiye dek. Kruvaziyerle Adriyatik, Baltık, Batı Karayipler, Batı Akdeniz turları yapmış. Uzakdoğu’da ise Yangtze Nehri’ni ve üç boğazları kapsayan Çin turuna çıkmış.
Karaçil, Meksika’daki Cozumel Adası’na geçen ay, Batı Karayipler’e yaptığı kruvaziyer turu esnasında gitti.
Adayı şöyle anlatıyor: “Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nın kuzeydoğu ucundan 19 kilometre açıkta, 53 kilometre uzunluğunda ve 15 kilometre genişliğinde, yaklaşık 9 bin nüfuslu. Karayipler’de dolaşan kruvaziyer gemilerinin uğrak yeri. Sık bodur palmiye ağaçlarının oluşturduğu bitki örtüsüyle dikkat çekiyor. Yapıların çatısını birbirine geçirdikleri palmiye dallarıyla kaplayıp yağmurdan korunuyorlar.”

DALIŞ YAPIN YUNUSLARLA YÜZÜN

Karaçöl’ün adaya yolu düşenlere önerilerine gelince... “Otomobil kiralayarak San Gervasio’daki Maya uygarlığı kalıntılarını ve adanın sahillerini gezebilirsiniz. San Gervasio, Maya uygarlığının en önemli kalıntılarından biri. Maya kadınlarının mutlaka ziyaret ettiği bir yer burası. Özel ayinlerin gerçekleştirildiği, evlendikten sonra çiftlerin geldiği, iyi dileklerde bulunmak için yaşlı, genç, kadın, erkek herkesin ziyaret ettiği bir mekan. Maalesef bu kalıntılar adadaki kıymetli taş çıkarma çalışmaları sırasındaki patlamalardan bir hayli zarar görmüş. 8 dolar ödeyerek kalıntıların olduğu bölgeye girebilir, burayı gezdikten sonra civardaki küçük dükkanları ziyaret edebilirsiniz. Adanın kuzeyinde ise doğal güzellikleri ile ünlü Mezcolito sahili bulunuyor. Bu sahile temmuz-ağustos aylarında deniz kaplumbağalarının yumurta bırakmak için geldiğini öğrendik. Adanın bu sahil bölümünde elektrik ve benzeri altyapı yok. Bu sebeple yapılaşma da yok denecek kadar az, sadece basit yapılar var. Çatıları palmiye yapraklarıyla kapatılmış. Adanın bu yüzündeki sahiller tamamen kendi haline bırakılmış, doğal. Sahilden sapıp yeniden adanın içlerine ilerlediğinizde ise Elcedral’a varıyorsunuz. Bu küçük kasabada her yıl 1 Mayıs’ta festival düzenleniyor. Aynı ismi taşıyan, restore edilmiş Maya kalıntıları da yakında. Kutsal mekan Elcedral’daki modern kilisede ayinler düzenleniyor. Bölgede, sadece 1 Mayıs’ta festivali kutlamaya geldiklerinde konaklayacak olan ev sahiplerini bekleyen birçok müstakil ev var. Yan yana bulunan Paradis ve Sanfransisko plajları adada denize girilecek en ideal yerler. Buradaki denizin güzelliğini unutamadık. Kıyıda kaydırak, tırmanma alanı gibi eğlence sahaları da bulunuyor. Dalış yapabilir, yunuslarla yüzebilirsiniz. Gezmek için otomobil kiralamanızı öneririm. 3-4 saatlik bir sürede anlattığım yerleri gezip görebilir daha sonra da limandaki alışveriş merkezlerine gidebilirsiniz. Bu arada güleryüzlü Meksika halkının, kültürlerini en eğlenceli ve renkli şekilde tanıtmak için gönülden çaba sarf ettiklerini söyleyebilirim.”
Peki orada başınızdan ilginç bir olay geçti mi, diye sorduğumuzda şu anekdotu anlatıyor: “Adayı gezmek için kiraladığımız otomobilin şoförü bir mola esnasında yemek için elmalı kek aldı. Üzerine acı toz biber serpip yedi. Çok şaşırdık. Ayrıca biz denize girerken İstanbul’un karlar altında olduğunu duyduğumuzda da inanamadık...”

UYGUN FİYATA YILLANMIŞ ŞARAP

Adada farklı şekillerde hazırlanmış tekilalardan tadabilirsiniz. Tekila karışımı olan çikolata ve kekleri de muhakkak öneririm. Burada ayrıca Güney Amerika şarapları da çok satılıyor. Yıllanmış harika şarapları uygun fiyata bulabilirsiniz.

En sevdiği beş şehir: Edinburgh, Siena, Miami, Viyana, York
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak, gemi, otomobil, motosiklet
Seyahatte ne yer ne içer? Bölgeye özgü yiyecek ve içecekler
Seyahatte nerede kalır? Otel ve pansiyonlar
Kiminle seyahat eder? Eşi ve kızıyla
Seyahatten ne alır? Magnet, küçük tabak.
Seyahatte ne okur? Seyahat kitapları, broşürler
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Not defteri, kalem, fotoğraf makinesi

False