Yaşamı kolaylaştıran projeler

Güncelleme Tarihi:

Yaşamı kolaylaştıran projeler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2007 13:46

İlköğretim öğrencilerinden yaşamı kolaylaştıran projeler

Haberin Devamı

İlköğretim Öğrencileri yaptıkları çalışmalarında teknoloji cihazları kullanarak insan hayatına yardımcı olacak projeler geliştirdi. Soba zehirlenmelerine çözüm bulan öğrenciler, trafik kazalarını önlemede ve özellikle çalışan kadınların evlerinde bıraktığı çiçekler ve balıkları beslemek için de proje geliştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle ilköğretim öğrencilerine yönelik Matematik ve Fen Bilimleri Proje çalışmaları kapsamında kabul edilen ‘Bu Benim Eserim’ adlı projeler Kayseri’de sergilendi. İç Anadolu Bölgesinin yer aldığı Aksaray, Yozgat, Sivas, Nevşehir, Çorum Kayseri ve Çankırı’dan 40 okulun katıldığı sergide öğrenciler tarafından geliştirilen 42 proje sergilendi. Öğrencilerin insan hayatını kolaylaştırıcı ve sağlık yönünden koruyucu projelerin yer aldığı sergide trafik kazaları ve soba zehirlenmelerinden ölümleri engelleyici projeler dikkat çekti. Kayseri Ülfet Kızıklı İlköğretim Okulu’ndan Samet Akyürek, 250 YTL maliyetle elektronik cihazda soba zehirlenmelerini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. 50 metrekarelik alanda etkili olan cihaz havadaki karbondioksit oranı 50 ppm’e ulaşınca devreye giriyor. Işıklı ve sesli uyarıcı sistemiyle insanları haberdar ediyor. Sistem ortamdaki karbondioksit miktarı azalana kadar devam ediyor.

Haberin Devamı

TRAFİK KAZALARINA SON
Telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuran trafik kazalarına dikkat çekmek isteyen Kayseri Mehmet Soysaraç İlköğretim Okulu 7/B sınıfı öğrencileri Nadide Aslan ve Seher Alkan ‘Kör Kavşak’ diye tabir edilen ilerisi görülmeyen kavşaklardaki trafik kazalarını önleyici proje geliştirdi. Tepelerde ve kavşaklarda aniden karşılaşan araçları yolun her iki tarafına yerleştirilen elektronik cihazlarla insan ve araç trafiğinin akışına yardımcı olunuyor. Hareketli cisimleri algılayan sensörler kavşağın iki tarafındaki araç, insan ve hayvan hareketini bildiriyor. Öğrenciler, projelerinin tabiat olaylarında (Heyelan, toprak kayması vs.) kullanılarak mal kaybını önlenebileceğini söyledi.

ÇALIŞAN KADINLARA KOLAYLIK
Öğrenciler özellikle çalışan kadınları düşündükleri projelerde, evde kimseni olmadığı zamanlarda balıkları yemleyici ve ciçekleri sulayıcı alet geliştirdiler. Çorum Albayrak İlköğretim Okulu öğrencileri Fatmanur Karabuğa ve Habibe Seven, evlerde yetiştirilen çeşitli bitkilerin ideal suyu ve ışığı almalarını sağlayıcı otomatik sistem tasarladı. Kurulan elektronik zamanlayıcı ile çiceklerin suyu hazırlanan düzenek yardımıyla damlama sistemine göre yapılıyor. Projede maket evin çatısına sensör yerleştiren öğrenciler, güneş ışınlarından daha fazla yararlanarak insanların streslerini azalttıklarını astım hastalığı ile oksijen gerektiren hastalıklar için uygun bir ortam hazırladı.

Haberin Devamı

CEP BALIK PROJESİ
Nevşehir Özel Altınyıldız Koleji’nde sergiye katılan Ahmet Anıl Dursun evde kimse olmamasına rağmen balıkları yemlemek ve ölmelerini önlemek için cep telefonunu kullandı. Elektronik mekanizma, cep telefonu çaldığında akvaryum üzerindeki yem kutucuğunu harekete geçirerek, içine daha önceden yerleştirilen yemleri akvaryuma bırakıyor. Balıklar istediğiniz saatte yemlenmiş oluyor. Mucit öğrenci Ahmet Anıl Dursun, projesinin özellikle yalnız yaşayan ve çalışanlara ideal olduğunu belirterek, “Evde olmadığınız zamanlarda başka kimseye ihtiyaç duyulmadan balıklarınızı yemlemiş oluyorsunuz” dedi.

Üç gün açık kalacak sergi sonunda TÜBİTAK Bölge Bilim Kurulunca oluşturulacak Jüri, en iyi projeyi seçecek ve ödül alan proje Ankara’da devam eden sergiye gönderileceği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!