İncirlik ziyareti gitmeden olay oldu

Güncelleme Tarihi:

İncirlik ziyareti gitmeden olay oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2016 10:41

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlik Üssü’nde konuşlandırılan 240 Alman askerini ziyaret için bugün Adana’ya gidiyor.

Haberin Devamı

İncirlik’te bir günlük temaslarda bulunacak olan Savunma Bakanı, ardından yeniden Almanya’ya dönecek. Ancak ziyaret, hem hükümet ortaklarının, hem de muhalefet partilerinin tepkisini çekti. 

Türkiye’den İncirlik vizesi alamayan Alman milletvekilleriyle Savunma Bakanlığı Müsteşarı olmadan Adana’ya gidecek olan Bakan von der Leyen’e yönelik tepki gösteren SPD Savunma Politikaları Sözcüsü Rainer Arnold, “NATO’da geçerli olan kurallar var. Biz kendi kendimizin önüne engel koyamayız. Aksi taktirde NATO’daki varlığımız sorgulanır. Von der Leyen bu gezisiyle Federal Meclis’in faaliyetlerini kısıtlamamalı” dedi.

MEYDAN OKUYAMADI

Sol Parti sözcüsü Alexander Neu, Bakan von der Leyen’in milletvekillerini almadan Türkiye’ye gitmesini “Von der Leyen Türk hükümetine meydan okuyamadı” diye değerlendirdi.

Haberin Devamı

O ZAMAN ASKERLERİ ÇEKMELİYİZ

Yeşiller sözcüsü Tobias Lindner, “Eğer milletvekilleri Alman askerlerini ziyaret edemiyorsa askerlerimizi çekmemiz gerekir. Ursula von der Leyen’in milletvekillerini almadan ziyarete gitmesi çok garip” sözleriyle eleştirdi.

BAKAN ZİYARETTE ISRAR ETMİŞTİ

Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı ve bir grup Federal Meclis milletvekilinin, Koalisyon Güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı mücadele eden ve İncirlik Üssü’nde konuşlandırılmış Alman askerlerini ziyaretine Türkiye onay vermeyince iki ülke arasında kriz yaşanmıştı. Almanya, ziyaret izni vermeyen Türkiye’nin tutumuna karşı duyduğu rahatsızlığı, Türkiye’nin Berlin Maslahatgüzarı Ufuk Gezer’i Dışişleri’ne çağırıp anlatmış ve ziyaretteki ısrarını da bildirmişti. Türkiye buna rağmen geri adım atmayınca bu kez Savunma Bakanı Ursula von der Leyen İncirlik Üssü’ndeki askerleri ziyaret edeceğini duyurmuştu. Ankara, Alman bakanın ziyaretine izin verirken, bakanın randevu taleplerini geri çevirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!