GeriSeyahat İnci kefali için 61 metreye daldı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İnci kefali için 61 metreye daldı

İnci kefali için 61 metreye daldı

Şahika Ercümen, profesyonel serbest dalgıç, dalış eğitmeni, ayrıca beslenme ve diyet uzmanı. Türkiye ve dünyada birçok ödül kazandı, rekorlar kırdı. En son Van Gölü’nün sodalı ve görüş mesafesi kısıtlı suyuna 61 metre dalarak bir ilki gerçekleştirdi

Sualtı tutkunuz nasıl başladı?
- Çocukluğumdan beri kendimi rahat hissettiğim tek alan deniz olmuştur. Küçükken geçirdiğim alerjik astım rahatsızlığım nedeniyle çocukluğum boyunca hep korunmak zorunda kaldım. Bu sebeple etrafımdaki diğer çocuklar gibi düşünmeden, özgürce hareket edemedim. Bu durum sadece yaz gelip de sahile indiğimiz zaman geçerdi. Kendimi suda özgür ve hasta olmayan bir çocuk gibi hissederdim.
Van Gölü’nde yeni bir rekor kırdınız, bu göle dalmak nasıl bir tecrübeydi?
- Van Gölü dalış yapmak için ekstrem bir su, bu yüzden dünyanın en zor serbest dalış denemelerinden biri olarak görülüyor. Yüksek irtifada ve sodalı oluşu daha önce hiç karşılaşmadığım koşullardı. Beni olumlu yönde heyecanlandırdı ve rekoru daha da özel kıldı. Dalışımın amaçlarından birisi de dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan incikefali balığını, yumurtalarını bırakabilmek uğruna akıntıya karşı verdikleri kutsal mücadeleyi dünyaya tanıtabilmekti.
Hiç bilmeyen birine bir dalış deneyimini nasıl tarif edersiniz?
- Dalış boyut değiştirmek gibi. Kafanızı suya soktuğunuz andan itibaren masmavi büyülü bir dünyadasınız. Sualtı güzelliklerinin kaçırılmaması lazım. Balıklar, deniz kabukları, mercanlar, kayalar, yosunlar... Her şey ayrı güzel. Bunun yanı sıra içsel bir yolculuk da yapıyorsunuz daldığınızda. Sualtı sporları bilinçli yapıldığı zaman tehlikeli değil ancak dikkatli olunmalı. Asla yalnız dalmamalısınız.

BESLENME UZMANLIĞI AVANTAJ SAĞLADI

Aynı zamanda beslenme ve diyet uzmanısınız. Bu konudaki bilginizin spor hayatınıza ne gibi katkıları oluyor?
- Henüz bu mesleği profesyonel olarak icra edemiyorum çünkü rekorlara konsantre olmam gerekiyor. Beslenme uzmanlığı, spor kariyerimi tabii ki çok olumlu bir yönde etkiledi. Beslenme şeklimin vücudumu nasıl etkilediğini bilmek ve yaptığım antrenmanlar doğrultusunda doğru gıdaları tüketmek başarılarımın temelini oluşturuyor. Nefes antrenmanları yapacağım zaman hafif besinler tercih ediyorum, fitness ağırlıklı çalıştığım zaman antrenman şartlarına göre karbonhidrat ve protein alımına özen gösteriyorum. İyi bir performansın en büyük sırlarından birisi doğru beslenmek.
Bundan sonraki hedefleriniz neler?
- Yeni dalış rekoru hedeflerim var. Ülkemizin bayrağını bir kez daha dalgalandıracağıma inanıyorum. Rekorların yanı sıra yürüttüğüm sosyal sorumluluk projeleri var. Bu yaz Garanti Bankası’nın desteğiyle ‘Engellilerle Engelsiz Dalışlar’ yapıyoruz. Bunun dışında içilebilir su kaynakları tüm dünyada hızla azalıyor. Bu kaynakların korunması, kirletilmemesi ve bu durumla ilgili farkındalığını arttırmak üzere ‘Orta Blue’ ekibi ile ‘Protect Water’ projesini yürütüyoruz. Bu arada ‘Şahika’nın Mavi Dünyası’ ismiyle bir belgeselimiz yayına giriyor. Bu belgeselde sualtı dünyasını keyifli, eğitici bir şekilde tanıtmayı ve sevdirmeyi hedefliyoruz. Çekimleri yaz boyunca devam edecek.
Yakında ekranda izleyebilirsiniz.

False