İnadına Zeybekçi

Güncelleme Tarihi:

İnadına Zeybekçi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2015 00:01

Ege Bölgesi’nin belirleyici partisi MHP oldu. 7 Haziran’daki seçimlerde MHP’ye oy veren seçmen bu kez tercihini AK Parti’den yana kullandı. MHP seçmeninin bu gidişi ve ülke genelindeki artışa paralel olarak oylarını yükselten AK Parti, bu bölgeden hanesine 5 milletvekili daha kattı. AK Parti’nin, kendi tabiriyle ‘Yırtık donlu Nihat’ı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli’deki artışta önemli pay sahibi oldu. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yeniden aday olduğu memleketi Afyonkarahisar’daki belde belde temasları yüzde 11’lik bir dönüş sağladı. Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Mustafa Savaş da partiye kazandıran isimlerden biriydi. CHP’deki küçük artışlar ise sonucu değiştirmeye yetmedi. (İzmir’deki tablo, seçim analiz dizisinin salı günkü 3 büyük kent bölümünde değerlendirilmişti.)

Haberin Devamı

HOROZU ile ünlü Denizli’nin kazananı AK Parti ve buradaki en önemli temsilcisi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci oldu. 7 milletvekili bulunan ve her seçimde bunlardan 4’ünü alan AK Parti, 7 Haziran’daki seçimlerde 3 milletvekili çıkarabilmişti. Kentte yüzde 45 oranında oy potansiyeli olan AK Parti, yoğun bir çalışma sürdürdü. Bakan Nihat Zeybekci, seçim çalışmalarında ağırlığını koydu, AK Parti’nin elinde bulunan yerel yönetimler de tüm olanaklarını kullandı. Sonuçta diğer partiler Denizli’de oy kaybederken AK Parti, CHP’nin 7 Haziran’a göre sahada daha az görünmesi ve yurtdışından gelen oylarla ipi göğüsledi.

SAHTE OYA TEPKİ YANITI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 yıl önce CHP Meclis Grubu toplantısında, Meclis’te sahte oy kullanan AK Parti milletvekilleri arasında Nihat Zeybekci’yi de sayarak, “Sakın bir daha zeybek oynama” demişti. O zaman “Ulan sen ne bilirsin zeybeği” yanıtını veren Zeybekci, seçim başarısını Kılıçdaroğlu’na inat zeybek oynayarak kutladı.

Haberin Devamı

SEÇİMİN KAYBEDENİ CHP

Denizli’de seçimin kaybedeni ise bir önceki seçime göre oy oranı yüzde 1 azalan ve milletvekili sayısı 3’ten 2’ye düşen CHP oldu. 7 Haziran’dan sonra TBMM Başkanlık Divanı’na seçilen ve kırmızı plaka sahibi olan Gülizar Biçer Karaca, avukatlık bürosuna dönmek zorunda kaldı.
MHP de 20 bini aşkın oy kaybıyla seçimin ikinci kaybedeni oldu ancak yine de 1 milletvekilini korudu. HDP’nin oyları da azaldı.

‘Olmasaydı da olurduk’ olmadı, AK Parti 2’ledi

7 Haziran seçimlerinde AK Parti, CHP ve MHP’nin birer milletvekili çıkardığı Uşak’ta, 1 Kasım’daki seçimlerin ardından 13 yıl süren siyasi tabloya geri dönüldü. AK Parti, MHP’ye kaptırdığı bir milletvekilliğini geri aldı. 7 Haziran’daki seçimde eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın gücünü kullanarak 16 yıl aradan sonra ilk defa Meclis’e milletvekili gönderen MHP’deki sevinç, sadece 5 ay sürdü. Uşak’ta Durmuş Yılmaz şoku yaşandı.
Geçen seçimde AK Parti’nin ikinci sıra adayı olan ve Atatürk’ün ölüm yıldönümü 10 Kasım’da bir gazeteye verdiği ‘Olmasaydı da olurduk’ ilanıyla tepki çeken Eyüp Gökhan Özekin’in bu seçimde aday yapılmaması Ak Parti’nin vekil sayısını ikiye çıkaran etkenlerden biri oldu. Geçen seçimde yaklaşık 89 bin oy alan AK Parti, bu seçimde 109 binin üzerine çıktı. CHP ikinci sırada MHP tabanlı eski Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan’ı gösterdi ama yüzde 2 oy artışı ikinci vekil için yetmedi. 

Haberin Devamı

Başkan’ın bel ağrısı MHP’yi düşürdü

MANİSA’daki yerel seçimlerden zaferle çıkarak büyükşehir belediyesini kazanan MHP, bu seçimde hayal kırıklığı yaşadı. Hatta üçüncülüğe düşmesi sürpriz olarak değerlendirildi. 1 Kasım seçimlerinin kazananı AK Parti oldu. 7 Haziran’da 335 bin civarında olan oyunu, 407 binin üzerine çıkarttı. Bu oyların büyük bölümü MHP’den, küçük bir bölümü de HDP’den geldi. Manisa’ya gelen yurtdışı gurbetçi oylarının tasnifiyle birlikte AK Parti, bu ildeki milletvekili sayısını 4’ten 5’e çıkardı. Manisa’nın kaybedeni MHP oldu. MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün desteklediği Zeynel Balkız ve Hasan Eryılmaz’ın listeye alınmaması, Başkan Ergün’ün ‘bel ağrısı’ nedeniyle seçim çalışmalarına katılamaması da oylardaki düşüşte etkili oldu. CHP kentteki oylarını koruyup 3 milletvekili çıkarırken, HDP de MHP’den sonra en fazla oy kaybeden parti oldu.

Haberin Devamı

Halkbank’ın eski müdürü kazandırdı

AYDIN’ın kazananı AK Parti, kaybedeni ise CHP oldu. 7 Haziran’da 4 milletvekili çıkaran CHP, bu seçimde oylarını artırdı ancak milletvekili sayısının 3’e düşmesine engel olamadı. AK Parti’nin 1 Kasım’daki seçimlerde yaptığı aday değişikliği oyların patlamasını sağladı. AK Parti eski Aydın İl Başkanı Mehmet Sadık Atay’ın yerine birinci sıradan aday gösterilen eski milletvekili Mehmet Erdem ile eski Şanlıurfa milletvekili Zeynep Karahan Uslu’nun yerine üçüncü sıradan aday yapılan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Savaş, partiye ivme kazandırdı. MHP tabanından akan oylarla AK Parti, CHP’nin bir milletvekilini alarak 3 vekille seçimden en kazançlı çıkan parti oldu.
MHP’nin Aydın’da çok tanınmayan Deniz Depboylu’yu birinci sıradan aday göstermesi de oy kaybına neden oldu. Depboylu, Aydın’ın tek kadın vekili oldu. Kaçan oylar, AK Parti’nin 3’üncü sıradan aday gösterdiği Mustafa Savaş’a yaradı. Aydın’da HDP de oy kaybetti.

Haberin Devamı

İnadına Zeybekçi

% 11’le döndü

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun dönüşü Afyonkarahisar’daki farkını ortaya koydu. 7 Haziran’da İzmir’e kaydırılan Bakan Eroğlu, 1 Kasım’daki seçimlerde tekrar memleketinden aday gösterildi. Bakan Eroğlu kampanya boyunca ilçe ilçe, belde belde dolaşarak açılış ve temel atma törenlerine katıldı. Partisinin 228 bin civarında olan oyunu 280 binin üzerine çıkarmayı başardı ve memleketinin 3 milletvekilini aldı. Afyonkarahisar’da ikinci parti olan MHP ise bir önceki seçime göre önemli oranda oy kaybetti. 7 Haziran’da 109 bin oy alan MHP, bu seçimde 74 bine düştü. Buna karşın hem milletvekili sayısını hem de ikinciliği korudu. CHP’nin oylarında ise kayda değer bir değişiklik olmazken, yine 1 milletvekili çıkardı. Afyonkarahisar’da seçim sonucunu etkileyen en önemli iki faktörden biri 7 Haziran’dan sonra hükümet kurulamaması, ikincisi ise Bakan Veysel Eroğlu’nun dönüşü oldu.

Haberin Devamı

AK Parti MHP’yle 4’te 4

KÜTAHYA’da AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde 3 olan milletvekili sayısını 1 Kasım’da 4’e çıkardı. MHP ise 1 milletvekilini AK Parti’ye kaptırarak kaybeden taraf oldu.
AK Parti’nin 7 Haziran seçimlerinde Kütahya’daki oyları yaklaşık yüzde 10 oranında düşmüştü. Bu seçimde parti örgütü ve adayların iyi bir kampanya yürütmesi, belediyenin olanaklarının seferber edilmesi, MHP’nin ülke genelinde olduğu gibi Kütahya’da da gerilemesi AK Parti’yi başarıya götürdü. AK Parti, Kütahya’da tulum çıkardı.
3 dönemdir milletvekili olan ve son yerel seçimlerde MHP’den Kütahya Belediye Başkan adayı da olup az bir fakla kaybeden Alim Işık bu kez milletvekili seçilemedi. Alim Işık, Kütahya’da sevilmesine karşın MHP’nin ülke genelindeki oy kaybına yenik düştü.
CHP ise geçen seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de varlık gösteremedi, az da olsa oylarını arttırdı.

Ege’deki yükselen kale

MUĞLA’da 7 Haziran seçimlerine göre CHP ve AK Parti oylarını yükseltirken, MHP ile HDP’nin ise oyları düştü. Seçim sonuçlarında sürpriz olmadı.
Muğla’da seçimin kazananı CHP oldu. Bir önceki seçime göre 1 Kasım’da oylarını yüzde 2 oranında artıran Muğla, yine Ege’de CHP’nin kalesi olduğunu kanıtladı.
Seçimde büyük yara alan MHP bu ilde de büyük gerileme yaşadı. MHP 20 binin üzerinde seçmenini kaybetti. MHP’den ayrılan seçmen, AK Parti’ye gitti. Eski il başkanı olduğu AK Parti’den ikinci sırada seçime giren Nihat Öztürk, Muğla milletvekilleri arasında yeni bir yüz oldu. Öztürk, teşkilatı tanımasının etkisiyle tabanın da desteğini alarak partisinin Muğla’daki oylarını artmasında önemli bir isim oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!