Tekstil mühendisi yine yeniden

Güncelleme Tarihi:

Tekstil mühendisi yine yeniden
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 10:43

1980’lerde tıp, hukuk ve diğer mühendislikler kadar değerli olan ‘tekstil mühendisliği’ yine cazip hale geliyor. Sektörün büyümesi, tekstil ürünlerinin kullanım alanlarının otomotiv, tıp, savunma sanayi gibi alanlara yayılması tekstil mühendisi ihtiyacını artırıyor.

Haberin Devamı

TEKSTİL işveren örgütleri ve sektörün ihracatçı birlikleri ülke genelinde tekstil mühendisliği bölümü olan üniversitelere gençlerin ilgisini arttırmak için ilginç yöntemler üzerinde çalışıyor. Gençlerin ilgisini çekmek için reklam ve tanıtımın yanı sıra ‘tekstil mühendisliği öğrencilerine maaş ödenmesi’ bile gündemde. Çünkü, Türkiye’de hazır giyim sektörünün 2023’te 60 milyar dolarlık ihracat ve 1 milyon kişi ilave istihdam hedefi bulunuyor. Sektörün çok sayıda tekstil mühendisine, tasarımcıya, teknikere ihtiyacı olacak. Çünkü, otomotivden inşaata, mobilyadan elektroniğe, tıptan savunma sanayiine hatta inşaata kadar birçok ana sektör ‘yeni tekstil ürünleri’ kullanımını artırıyor. Bütün bu gelişmeler son yıllarda sektörde tekstil mühendisi dahil her kademede eğitimli insan kaynağı ihtiyacının hızla yükselmesine neden oldu.

KÜRESEL İŞ İNSANI OLABİLİRSİNİZ
Ülkemizdeki birçok tekstil mühendisliği fakültesi tüm sanayi dallarıyla işbirliği yapabilecek nitelik ve donanımda. Mezunlar gerek ulusal gerekse küresel arenada kendi marka ve ürünlerini üretebilecek yetkinlikte yetişiyor. Eğitimli ve tecrübeli bir tekstil çalışanı sadece Türkiye’de değil dünya genelinde birçok ülkede kolayca iş bulabiliyor.

SANAYİCİLERLE BİRLİKTE MÜHENDİS YETİŞTİRİYORUZ
İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özipek: “Mezunlarımız genellikle kolay iş buluyor. Daha çok da İstanbul merkezli iş buluyorlar. Yabancı firmaların Türkiye temsilciliklerinde çok sayıda çalışan mezunumuz var. Bunun ötesinde firmalarda üretimle ilişkili pozisyonlarda önemli iş imkanları da doğuyor. İTÜ’de her yıl tekstil mühendisliği bölümüne 65, moda tasarımı bölümüne 30 ve tekstil geliştirme ve pazarlama bölümüne de 30 öğrenci alıyoruz. Bu bölümlerin hepsi de ‘uluslararası ortak lisans’ programlarıdır ki eğitimlerinin bir bölümünü ABD’de de okuyarak tamamlıyorlar. Gençlerimize bu bölümlerimizi tavsiye ediyoruz. Öğrenci, öğretim üyesi, mezunlar ve sanayi ayağı olan bir sistemimiz var."

HAYALİMDEKİ İŞİ YAPIYORUM
H&M Avrupa Bölge Müdürü (Puls Trading.) Leyla Ertur: “H&M’in Türkiye satın alma ofisindeki kariyerime 16 sene once asistan müşteri temsilcisi olarak başladım. 6 yıl İstanbul ofisinde farklı pozisyonlarda çalıştıktan sonra, H&M Bangladeş ofisinde ve H&M Çin Bölge ofisinde görev aldım. Son görevim H&M Uzak Doğu satın alma ofisleri bölge müdürlüğü oldu. 1.5 yıldır da H&M Avrupa Bölge Satın Alma ofisleri müdürü olarak görev yapıyorum. Tüm eğitim hayatım süresince, moda ve insanlarla iç içe çalıştığım ama strateji ve vizyonunda bir parçası olduğum bir iş hayal ettim ve şimdi bu işi yapıyorum. Türkiye’nin bir tekstil ülkesi olduğuna ve daha uzun yıllar bu gücünü koruyacağına gönülden inanıyorum.”

ÇOK RENKLİ KARİYER İMKANLARI BULUNUYOR
Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Muharrem Kayhan: “Kariyer fırsatlarıyla dolu bir sektörüz. Sektörde farklı açılımları olan hareketli ve renkli kariyer imkânları var. Yıl içinde sürekli değişen koleksiyonlar, tasarımlar ve bunlara uygun kumaş imalatı, rutinden çok uzak bir iş ortamı sağlıyor. Tekstil mühendisleri, bu son derece renkli moda dünyasının yanında, tıp, otomotiv, inşaat, savunma sanayi gibi disiplinler arası işlerde çalışabiliyorlar.”

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle: “Ülkemizde bugün itibariyle 15 üniversitemizde tekstil mühendisliği bölümü mevcut. ÖSYM tarafından açıklanan son verilere göre bu bölümlerin mevcut kapasiteleri 600 öğrenci iken geçtiğimiz yıl 525 öğrencimiz bu bölümlere başvuru yapmış. Sektörümüzde katma değerli üretim, Ar-Ge ve inovasyon ihtiyacı arttıkça tekstil mühendisliği ihtiyacı da yadsınamaz bir şekilde artıyor. Sektörü ve güncel teknolojiyi yakından takip edebilen, dil bilen, firmalarımıza Ar-Ge konusunda yol gösterebilecek nitelikli mühendislere her zaman ihtiyaç var. Üzücü bir şekilde sektörümüzün bel kemiği olan tekstil mühendisliği bölümü eskisi kadar çok tercih edilmiyor. Bu konuya ilişkin çalışmalarımızı üniversitelerimiz ile işbirliği içerisinde sürdürüyoruz. Sektörün ihtiyaçları ile üniversitelerin eğitim müfredatlarını örtüştürebilmek için projelere imza attık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!