‘Sabancı dersi’ müfredata girdi

Güncelleme Tarihi:

‘Sabancı dersi’ müfredata girdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2014 11:13

Sabancı Holding ve Marmara Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan ‘Sabancı İşletmecilik Seminerleri’ dersi ile Türkiye’de ilk kez bir şirket, bir derse adını vererek müfredata girdi. Dersi başarıyla bitiren belli sayıdaki öğrenciye Sabancı Topluluğu’nda staj ve iş imkanı sağlanacak.

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin 4. sınıfta okuyan 80 öğrencisi bu dönem “Sabancı İşletmecilik Seminerleri” diye bir ders alıyor. Haftada 3 saat 4 kredili bir ders olan Sabancı İşletmecilik Seminerleri’nin kontenjanı 80 kişi. Yurtdışında örneklerine sık rastlanır ama Türkiye’de ilk kez bir şirket bu şekilde bir derse adını vererek, müfredata girmiş oldu.

Ders kapsamında her hafta Sabancı Topluluğu’ndan bir yönetici Marmara Üniveristesi İşletme Fakültesine gidip öğrencilere seminerler veriyor. Bugüne kadar Sabancı Holding İnsan kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever ‘Sabancı Ekosistemi ve İş Dünyası’, Planlama, Raporlama ve Finansman Bölüm Başkanı Barış Oran, ‘Şirketlerdeki Finansal Süreçler ve Finans Bölümlerinin İşleyişi’, Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, ‘Geçmişten Günümüze Pazarlama’, Kordsa Genel Müdürü Cenk Alper, ‘Üretim Yönetimi ve Şirketler için Üretim’ konularında seminler verdiler.

Başarılı olanlara staj ve iş imkanı
Dersin sonunda öğrencilere bir sınav yapılacak ve öğrencilerin başarı durumları hem şirket yöneticileri hem de öğretim üyeleri tarafından değerlendirilecek. Sabancı Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever, başarılı görünen öğrencilere Sabancı Topluluğu’nda staj imkanı tanınacağını ve belli bir oranda da istihdam edileceklerini söylüyor.

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercan Gegez, Sabancı Holding ile işbirliğinin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor: “Bir gün Sabancı Holding’den bir mail aldık. ‘Yöneticilerimizi sizlere belirli konularda konferanslar için gönderebiliriz’ dediler. Biz de bunun, bizim için yeni birşey olmadığını söyledik ve ‘size Sabancı İşletmecilik Seminerleri diye bir ders açalım, bir dönem boyunca her hafta bir yönetici gelecek şekilde organize edelim’ dedik. Sanırım Türkiye’de bir şirketin adını derse koyan ilk girişim bu. Bazı hocalarımız ‘işletmemize ne verecek, önce bir laboratuvar kurulsun’ dediler ama iki büyük markanın bir araya gelmesinden doğacak sinerji her türlü laboratuvarın ötesinde diye düşündük.”

Sabancı İşletmecilik Seminerleri, Maramara Üniversitesi’nde 2 sene önce kurulan Özel Sektör Sanayi İşbirliği Komisyonu’nun ilk projelerinden biri.

Başka fakültelerden gelmek isteyenler oldu
Öğrencilerin derse ilgisi büyük olmuş. İkinci gün kontenjan dolmuş. Prof. Dr. Gegez’in söylediğine göre, sadece gündüz öğretiminde verilen bu derse girebilmek için notunu yüksek tutup, gece öğretiminden gündüz öğretimine geçmek isteyenler, diğer fakültelerden bu dersi almak için gelenler olmuş. Bazı üniversitelerin rektörlerinden ve dekanlarından da tebrikler gelmiş.
Prof. Dr. Gegez, “Hakan Bey (Brisa Gn.Md. Hakan Bayman) geldiği derste öyle şeyler anlattı ki, öğrenciler Hakan Bey gibi olabileceklerini hissettiler. Cenk Bey (Kordsa Gn.Md. Cenk Alper) kaykay getirerek üretimi anlattı. Biz profesörler pek kaykayla derse girmiyoruz da” diyerek öğrencilerin dersten duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.

İki tarafa da faydalı
MÜ’nün Sabancı Üniversitesi ile yaptığı işbirliği bu anlamda ilk. Fakat sonrasında farklı firmalarla da işbirliğine gidildi ve devamı da geliyor. Türkiye’de üniversite sanayi işbirliğinin çok düşük seviyelerde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gegez, “Yurtdışında şirketler kürsü kuruyor, araştırmaları fonluyorlar. Bu tabii üniversiteleri büyük bir yarışa sokuyor. Bir üniversitenin sanayi ile beraber çalışıyor olması iki tarafa da fayda sağlayabilecek bir şey. Ben yavaş yavaş şunu görmeye başladım, biz özel sektörün yaptığı şeylere akademik literatürde isim koymaya çalışıyoruz, bakıyorsunuz özel sektör almış başını gitmiş, birşeyler yapmış, biz onu isimlendirmeye çalışıyoruz. Şunu da gözlemlediğim oluyor; eskiden pratiğe yakın hocaları isteyen özel sektörün şimdi bize ‘uygulamadan bahsetmeyin, bize teoriden de bahsedin’ dediğini duyuyorum. Yani iki taraf da nerede eksik kaldığını görüp bunu tamamlamaya çalışıyor. O nedenle ben üniversite-sanayi işbirliğinin önünün daha açık olacağına inanıyorum” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!