Mavi yakalılara özel İK sitesi kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Mavi yakalılara özel İK sitesi kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2014 17:08

Yenibiris.com’un mavi yakalılara özel kurduğu iş ve insan kaynakları sitesi yenibireleman.com’da 13 bin firmanın 50 bin ilanı yayınlanıyor. Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Özörnek, “Herkes masabaşı iş istiyor. Firmalar ise kaportacıdan boyacıya, elektrik teknisyeninden son ütücüye teknik becerisi olan ve işini sahiplenecek kişiler arıyor” diyor. Özörnek ile yenibireleman.com’u konuştuk.

Haberin Devamı

Yenibireleman.com ne zaman, hangi amaçla kuruldu?
Mavi yakalılar ya da eleman ilanları dediğimiz iş ilanları daha önce Yenibiris.com içinde bir mikro site olarak yer alıyordu. Bu konuda büyüyen talep ve yeni oyuncuların sektöre girmesi ile Yenibireleman.com’un açılması kaçınılmaz bir gereklilik oldu. 2013’ün sonunda açtığımız Yenibireleman.com’un, mavi yakalı segmentinde, işverenlerin en güvendikleri ve verim aldıkları marka haline gelmesini hedefliyoruz.
Siteye üye kaç iş yeri, kaç mavi yakalı var? Ağırlık hangi sektörlerde?
Yenibireleman.com’da acil ve yeni eleman ilanları bölümlerinden 13 bine yakın firmanın en güncel ilanları yer alıyor. Acil arama ve yeni eleman ilanları bölümünden de 40-50 bin seviyelerinde iş ilanına hızlıca ulaşmak mümkün. İş arayanlar ister pozisyona ister kategoriye göre kolayca arama yapabiliyor. İşveren profiline baktığımızda en çok mağazacılık, turizm, yapı-inşaat, sağlık-tıp, elektrik ve özel güvenlik şirketlerinin öne çıktığını görüyoruz.
Sitede en çok kimler aranıyor?
Şu anda yayında olan ilanlarda en çok sağlık teknisyeni, garson, tekstil-konfeksiyon elemanı, kuaför, temizlik elemanı, şoför, oto elemanı, elektrik-elektronik teknisyeni, güvenlik görevlisi, çocuk-hasta bakıcısı ve anketör aranıyor.
Türkiye’de kaç mavi yakalı çalışan var?
TÜİK’in verilerine göre 25.648.000 çalışan var. Bunun yaklaşık yüzde 75-76’sının mavi yakalı olduğu söyleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 30 Temmuz’da yayımlanan tebliğe göre ise işçi sayısı 11.628.000.
Bu kişiler çoğunlukla hangi yolla iş buluyorlar? İnternet kullanımları nasıl?
Çoğunlukla İŞKUR, arkadaş-akraba ve basın yoluyla iş aranıyor olsa da son yıllarda mavi yakalı profilinin değişmeye başlaması, internet erişiminin artması gibi sebeplerle internetten iş arama yöntemini kullanan mavi yakalı çalışanların arttığını görüyoruz. İş ve insan kaynakları siteleri yoluyla özgeçmiş oluşturup başvuruda bulunuyorlar. Birçok mavi yakalı iş ilanında telefon numaraları mevcut olduğu için sadece internet üzerinden değil, adayların direkt olarak firmayı aramaları da mümkün.
Hedef kitleye ulaşmak için neler yapacaksınız?
Daha fazla kişiyi iş fırsatlarıyla buluşturmak için bu yıl çeşitli projelerimiz olacak. Ana hedef kitlemiz KOBİ’ler olduğundan, her türlü KOBİ ile birlikte organize edeceğimiz aktiviteler ve bu işletmelere ait yayınlardaki reklamlarımız ile hedef kitlemize ulaşmayı hedefliyoruz.
Türkiye’de mavi yaka bulmak oldukça zor, sizce neden?
Teknik eğitime yeterince önem verilmemesi, ailelerin çocuklarını bu yönde desteklememesi, gençlerin bu işleri önemsiz görmesi, en önemli sebepler arasında sayılabilir. Artık herkes masabaşı iş istiyor. Firmalar ise kaportacıdan boyacıya, elektrik teknisyeninden son ütücüye, ekskavatör operatörüne kadar teknik becerisi olan ve işini sahiplenecek kişiler arıyor. Mesleki eğitim konusunda sanayi odalarının teşvik edilmesi, eğitmenlerin niteliklerinin artırılması ve bilgilerinin güncellenmesi ve de eğitim altyapısı programlarının yeniden ele alınması çok önemli. Ara ve teknik eleman dediğimiz çalışan grubunun yetiştirilmesi ekonomiye de katkı sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!