İstihdam beklentisi en düşük seviyede

Güncelleme Tarihi:

İstihdam beklentisi en düşük seviyede
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 12:44

Manpower’ın araştırmasına göre Türk işverenin 2. çeyrekte istihdam beklentisi, 2011 birinci çeyreğinden bu yana en düşük seviyede.

Haberin Devamı

Manpower’ın Türkiye’de 1.000 işveren ile yaptığı 2015 ikinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, Türk işverenlerin yüzde 27’si istihdam artışı beklerken yüzde 6’sı düşüş olacağını, yüzde 64’ü ise herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. Türkiye’deki Net İstihdam Görünümü, veriler mevsimsellikten arındırıldığında +%16 olarak beliriyor ve Türkiye’nin araştırmaya katıldığı 2011 1. çeyreğinden bu yana belirtilen en düşük düzeye iniyor. (Net İstihdam Görünümü, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor)

Türkiye’deki işe alım beklentileri önceki çeyreğe kıyasla yüzde 4 ve önceki yılın aynı dönemine göre de yüzde 7 puan geriliyor.

En güçlü istihdam piyasalarının Marmara (+%21) ve İç Anadolu’da (+%20) olacağı tahmin ediliyor.

En büyük düşüş üretimde
Sektörlere göre net istihdam görünümü ise şöyle:

Tarım, ormancılık, avcılık ve balıkçılık +23%
Finans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler +20%
Üretim +19%
İlaç +19%
Ulaştırma, depo ve iletişim +18%
Toptan ve perakende ticaret +17%
Restoran ve otelcilik +15%
İnşaat +14%
Kamu ve sosyal hizmetler +14%
Elektrik, gaz ve su +11%
Madencilik +10%

Önceki çeyreğe göre Türkiye’deki 11 sektörün 8’inde işe alım beklentileri güç kaybediyor. En kayda değer düşüş yüzde 9 puanla üretim sektöründe görülüyor. Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu bu durumu: “Üretim sektöründeki düşüşe rağmen işe alım oranlarının sabit kalması öngörüsü var. Gecen çeyrekte de olduğu gibi yüksek seyreden kur ihracata yönelik üretim yapanlar için avantajlı bir ortam yaratıyor” şeklinde değerlendiriyor.

Seçim sonrası kritik önem taşıyor
Araştırmayı genel olarak değerlendiren Reha Hatipoğlu, “Türkiye’den bütün sektörlerden ve bölgelerden araştırmaya katılan işverenlerin dörtte birinden fazlasının istihdam sayılarını arttırma beklentisine sahip olması, iş arayanlar için pazarda birtakım fırsat olacağını kanıtlıyor. Öte yandan, Türk işverenler, gerek bir önceki döneme ve gerekse de önceki yılın bu dönemine kıyasla birçok sektör ve bölgede işe alım hızının yavaşlayacağını da işaret ediyor. Seçim sonrası dönemin de istihdam kararları konusunda kritik önem taşıdığını düşüyoruz. Sonuç olarak, Türkiye’deki işverenler, ülkenin Manpower araştırmasına ilk kez katıldığı 2011 yılı 1. çeyreğinden bu yana en zayıf görünümü bildiriyorlar” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!