İşe gidip gelirken Candy Crush oynamak yerine yapabileceğiniz 13 faydalı şey

Güncelleme Tarihi:

İşe gidip gelirken Candy Crush oynamak yerine yapabileceğiniz 13 faydalı şey
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2014 12:54

Sabah metroyla, metrobüsle işe giden insanlara bakın (Türkiye’den söz ediyoruz): Çoğunun boş boş etrafa baktığını, kalanların da ya cep telefonuyla oynadığını, ya da uyukladığını göreceksiniz. Oysa sabah işe giderken, akşam eve dönerken serviste yahut toplu taşıma araçlarında geçirdiğiniz saatleri daha akıllıca değerlendirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Eğer işe kendi aracınızı kullanarak gidip geliyorsanız, ortak-araç sistemine geçin (yani aynı yere gittiğiniz iş arkadaşlarınızla, komşularınızla aynı aracı paylaşın), yürüyün, bisikletle işe gidin veya toplu taşımayı kullanın… ki, yolda geçen zamanınızı bir şekilde değerlendirin. “Ne yapabilirim?” diyorsanız, işte uzmanların önerileri:

İş temponuzu artırın veya azaltın
İlk yapmanız gereken kendinizi tanımak. Eğer sabah saatlerinde formda, akşam saatlerinde halsiz iseniz, sabah yolda iş yapmanızda, akşam dönüşte dinlenip enerjinizi toplamanızda yarar var.

Mümkünse işe yürüyerek ya da bisikletle gidin
Türkiye’de, hele İstanbul’da kolay değil ama, mümkünse işe yürüyerek ya da bisikletle gidin. Olmadı - madem ki işinizle eviniz arasındaki mesafeyi azaltamıyorsunuz (yoksa herhalde yapardınız, mazoşist değilseniz) bari gününüzü bir fizik aktiviteyle bitirmeye çalışın. Evinize iki durak kala inin ve yolu tempolu bir şekilde yürüyün.

Düşünün
İnsan planlı düşünmeyi, bir konuyu ‘aklından’ ele alıp geliştirip bir sonuca vardırmayı öğrenebilir. Bu bir antrenman meselesidir. Yol süresince gün içinde yaptığınız işleri aklınızdan geçirip, hatalarınızı görüp ders çıkarabilir; hedeflerinizi gözden geçirebilir; yapmanız gerekenleri planlayabilirsiniz. Ayrıca sabahları kendinize moral vermek için yaptığınız iyi şeyleri, güzel şeyleri; akşam eve dönerken de beyninizi boşaltmak ve stresinizi atmak için yapacağınız güzel şeyleri, sevdiğiniz şeyleri düşünün. (Yalnızsanız bunu yüksek sesle, kendi kendinize konuşarak yapın.)

Mesajlarınızı, e-postalarınızı kontrol edin
Araba kullanmıyorsanız eğer, işe gidip gelirken mesajlarınızı, e-postalarınızı kontrol edebilir, cevaplayabilirsiniz. Böylece sabah mesaiye hazır başlar, akşam yazışmalarınızı düzenlemiş olursunuz. (Ama unutmayın, uzmanlar işe gidip gelirken çalışmayın, diyorlar.)

Müzik dinleyin
Pek çoğunuz zaten yapıyorsunuz, yolda müzik dinleyin. İşle ilgili veya ilgisiz sesli-kitap dinleyin.

Güne kafanızda hazırlanın
Bir sunumunuz, bir görüşmeniz mi var, sabah yolda hazırlanabilir, söyleyeceklerinizi aklınızdan geçirebilirsiniz. Olası soruları düşünüp, vereceğiniz cevapları hazırlayabilirsiniz. Mümkünse bunu yüksek sesle yapın. Tabii sadece iş değil, öğle molasında, yahut iş çıkışı yapacaklarınızı da bu arada planlayabilirsiniz. (Böylece mesai saatlerinizde özel işlerinizi düşünmek, yapmak zorunda kalmazsınız. Böylece aklınız daha az dağılır, daha verimli ve rahat çalışırsınız.)

Yapılacak işler listenizi hazırlayın
Lafı uzatmaya gerek yok. Günü daha düzenli ve verimli hale getirmek için sabahları yapılacak işlerin listesini hazırlayabilir; akşam bu listeyi gözden geçirip ertesi gün için notlarınızı alabilirsiniz.

Gevşeyin, rahatlayın!
Yolda geçirdiniz süreyi stresinizi atmak, aklınızı boşaltmak için kullanabilirsiniz. Güzel bir kentte yaşıyorsanız, etrafı seyredebilirsiniz. Sevdiğiniz yol arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz.

Araştırın, okuyun!
Biliyoruz kolay değil ama, her gün yolda geçirdiğiniz 2-3 saati mesela İngilizcenizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Bunun çeşitli yöntemleri var. Kitap, dergi okuyabilirsiniz.

Telefon edin
Tabii ‘laf olsun, vakit geçsin diye’ telefon edin demek değil. Araç kullanmıyorsanız eğer (ve şirket servisindeyseniz kimseyi rahatsız etmeden) aramanız, hal-hatır sormanız gereken insanları arayabilir; lazım konuşmaları yapabilirsiniz; mesajlarınızı cevaplayabilirsiniz.

Sosyal ağlara girin
Araç kullanmıyorsanız, yolda geçirdiğiniz süre sosyal ağlara girmek için ideal.

Uyuyun
Bu da bir yöntem, ki pek çok çalışan zaten yapıyor: Yolu, uyku eksiğinizi tamamlamak için kullanın. Enerji depolayın. 15-20 dakika uyumak sağlık için çok iyi diyorlar.

Zekanızı ve hafızanızı geliştiren oyunlar oynayın
Eğer bu tür oyunlar sizi rahatlatıyorsa, tadında bırakmak (ve gözlerinizi çok yormamak) şartıyla, oynayın. Bilmece çözmek, sudoku oynamak hem zihninizi dinlendirir, hem de yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlatır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!