Hem yurtdışı deneyimi hem fazla ücret

Güncelleme Tarihi:

Hem yurtdışı deneyimi hem fazla ücret
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2016 16:31

İnşaat sektörü, Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da en çok istihdam yaratan alanlardan biri. Türk firmaları, farklı ülkelerdeki inşaat projeleri için yerli mühendislere ihtiyaç duyuyor. Yurtdışında bugüne kadar 450 Türk mühendisi görevlendiren Anel Elektrik, 5 yıl sonra bu sayıyı üçe katlamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de en çok istihdam yaratan alanlardan biri inşaat sektörü. Sektör, sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da mühendislere çalışma imkânları sunuyor. Yurtdışındaki ihalelere katılan Türk firmaları, bu ülkelerde çalışmaya gönüllü mühendislere ihtiyaç duyuyor. Bu firmalardan biri olan Anel Elektrik, özellikle Körfez ülkelerinde, Türki Cumhuriyetlerde ve Rusya’da yapılan havaalanı, tünel, AVM, stadyum gibi projelerde elektrik ve mekanik yüklenici olarak bulunuyor. Bu projelerde bugüne kadar yaklaşık 450 Türk mühendisi görevlendirmiş. Şu anda da 89’u Türk olmak üzere 252 mühendis yurtdışı projelerde görevde. Firma, yeni bölgelere açılmayı planlıyor ve ekonomik koşulların uygun olması durumunda 5 yıl sonra mühendis sayısını 3 katına çıkarmayı hedefliyor. Bu rakamın yaklaşık yüzde 35’i de Türk mühendislerden oluşacak. Anel Elektrik’te çalışıp yurtdışındaki projelerde görevlendirilen mühendislerin maaşları ülkelerin yaşam maliyetleri ve zorluk derecelerine göre farklılık gösteriyor. Ücret ve yan haklar her ülke özelinde ayrı değerlendiriliyor. Ancak, ortalamada Türkiye’deki maaşların 3 ila 4 katı üstünde olabiliyor.

YABANCI DİL ŞART
Anel Elektrik İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Nesrin Bayraktar, yurtdışında çalışmak isteyen mühendislerde aranan öncelikli şartın yabancı dil bilgisi olduğunu vurguluyor. Adayların yabancı dil bilmesi seçim sürecinde belirleyici bir kriter. Adaylarda aranan bir başka önemli özellik teknik uzmanlık kriteri alanlarında uluslararası standartlara hakim olmaları. Yani, ülkeye veya bölgeye özgü elektrik, mekanik, yangın tesisatı uygulamalarını bilmeleri.

İNSAN KAYNAĞI KRİTİK
Türkiye’deki bir projeye ekip oluştururken kişinin şirkete, verilecek göreve, birlikte çalışacağı ekibe ve teknik olarak görev alacağı projeye uygunluğu değerlendiriliyor. Proje yurtdışında ise, tüm bunların yanında farklı coğrafya, din, dil, kültür, sosyal çevre de işin içine giriyor. Bölgenin hava koşullarından, Türkçe eğitim veren okul olup olmadığına kadar bireylerin hayat şartlarını ve tercihlerini etkileyecek pek çok durumu gözetmek gerekiyor.

İnşaat ve taahhüt sektörlerinde proje bazlı çalışılıyor, bir proje bitip ve yeni bir proje başlıyor. Projelerde görevlendirilen mühendisler şirket bünyesinden de olabiliyor, dışarıdan da istihdam edilebiliyor. Bu noktada yetişmiş insan kaynağı kritik rol oynuyor. Çünkü, proje süreçlerinde başarı için doğru insan kaynağıyla, doğru bir organizasyon kurmak gerekiyor. Hatalı organizasyon iş sonuçlarına direkt etki ediyor. Bu nedenle, Anel’de sürdürülebilirliğe önem veriliyor. Yeni başlayan projeler için yeni çalışanlar istihdam edilse de, şirket ve çalışma kültürünün sürdürülebilmesi için belli oranda iç kadrolardan çalışanlar kullanılıyor. Yeni projeler, yüzde 35-40 oranında Anel çalışanı, yüzde 60-65 oranında yeni adaylardan oluşabiliyor. Bu oranlar projenin büyüklüğü ve kapsamına göre değişiyor.

Haberin Devamı

DENEYİMLERİNİ PAYLAŞIYORLAR
Yurtdışındaki projeler arttıkça hem yurtdışında çalışacak mühendise hem de yabancı mühendise ihtiyaç duyuluyor. Bununla beraber çalışanların kendini geliştirme ihtiyacı da artıyor. Bu amaçla kurulan AnelAkademi e-öğrenme platformunda çalışanlara farklı kategorilerde eğitimler sunuluyor. Bunun yanında, ‘Anel Kütüphanesi’ olarak adlandırılan Anel’IN intranet alanında projelerdeki teknik uygulamalar, güncel sistemler ve deneyimlerin paylaşıldığı öğrenilmiş dersler ve proje dokümanları bulunuyor.

Haberin Devamı

GENÇKEN DAHA KOLAY
Gençken farklı iş kültürlerine, farklı sosyal koşullara uyum sağlamak daha kolay oluyor. Kişinin sadece kendisinden sorumlu olduğu bir dönem. Henüz gençken yurtdışında çalışmak, sadece iş değil hayata dair deneyimler kazanmaya da olanak sağlıyor. Nesrin Bayraktar, mühendisliği düşünen gençlere, doğru iş fırsatlarına ulaşmak ve değerlendirmek için okullarında ve diğer okullarda düzenlenen kariyer günleri etkinliklerine mutlaka katılmalarını öneriyor. İlgi duyulan sektörler ve işlerde staj yapmanın çok faydası var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!