Hukukçu gözüyle ‘Kardeş Kal Türkiye’ platformu: Ya kontrolden çıkarsa

Güncelleme Tarihi:

Hukukçu gözüyle ‘Kardeş Kal Türkiye’ platformu: Ya kontrolden çıkarsa
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2017 23:06

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın dünürü Orhan Uzuner’in liderliğinde, olası bir darbe girişiminde düdük, siren çalarak uyarmak ve sokağa çıkarmak için platform kurması ve sosyal medyada örgütlenmesi hukuk tartışmasına yol açtı.

Haberin Devamı

‘HUKUK DEVLETİNDE YERİ YOK’

Hakan Canduran (Ankara Barosu Başkanı): “Hukuk devletlerinde bu tip örgütlenmelerin yeri yoktur. Türkiye’de güvenlik hizmeti, temelde ‘genel kolluk’ olarak bilinen polis ve jandarma ile ‘özel kolluk’ olarak isimlendirilebilecek Sahil Güvenlik Komutanlığı görevlileri tarafından sağlanmaktadır. Bunların yanı sıra çarşı ve mahalle bekçileri, köy bekçileri ve köy korucuları, özel güvenlik kuruluşu görevlileri, orman muhafaza memurları, gümrük ve tekel zabıtası iç güvenlik hizmetine katkıda bulunmaktadır. İç güvenlik hizmeti sunan birimlerin tek bir isim ve çatı altında toplanmasından çok bu birimlerin yapısı, işleyişi, kendisini halka karşı sorumlu hissetmesi ve halka hesap verme alışkanlığına sahip olması, insan haklarına saygıyı temel hizmet prensibi olarak kabul etmiş olması, demokrasiyle yakından alakalıdır. ‘Kardeş Kal Türkiye’ adını veren bir grubun benzer darbe girişimi ya da kalkışma anında halkı çok kısa sürede sokağa dökebilmek için geniş iletişim ağı kurması, hazırlıklar yapması devletin ve onun güvenlik güçlerinin yok sayılması anlamına gelmektedir.”

Haberin Devamı

YERLEŞİK DÜZENDE MEŞRU DEĞİL

Prof. Dr. Devrim Güngör ( Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı öğretim üyesi): “Devletin Anayasal düzenini ortadan kaldırmayı hedefleyen bir girişim karşısında başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devlet yetkililerinin halkı tepki göstermeye davet etmesi olağan ise de, yerleşik düzene sahip bir hukuk devletinde herhangi bir sıfat taşımayan kişilerin bir suç tehlikesine karşı önceden örgütlenmesi meşru bir faaliyet olarak görülemez. Zira bu şekilde örgütlenen bir yapının kontrolden çıkması ve kamu düzenine yönelik bir tehdit oluşturması her zaman mümkündür.”

GAYRİ HUKUKİ BİR SÖYLEM YOK

Mehmet Sarı (Hukukçular Derneği Başkanı): “Anayasamıza göre kişilerin sivil anlamda bir araya toplanması ve etkinlikle bulunması, temel haklar başlığı altında düzenlenen kişi hakları olarak kabul edilmiş. Haberleşmelerinin önünde de herhangi bir engel bulunmadığı ortadadır. Tüm bu hakların ancak meşru dairede olduğu müddetçe, terörü, şiddeti önermediği ve teşvik etmediği müddetçe özgürce kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Haberin muhtevasından anlaşıldığı kadarıyla Sayın Orhan Uzuner, kendi fikrinin sivil bir iletişimin olgusu olduğunu söylemiştir. Bunu gayri hukuki kılacak bir söylem, eylem de söz konusu değildir.” 

Haberin Devamı

MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP, ‘Kardeş Kal Türkiye’ grubunu Meclis gündemine taşıdı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinin gerekçesinde grubun Orhan Uzuner liderliğinde, anlık iletişim için WhatsApp grupları oluşturduğunu, her ilçede telsiz sistemleri kurduğunu, grup üyelerinin “Zello” adı ile bilinen telsiz uygulamasına davet edildiklerini belirtti. Bakan, önergesinde, “Bu faaliyetlerin yasal dayanağı bulunmakta mıdır? Bu faaliyetlerle ilgili olarak adli makamlarca bir inceleme başlatılmış mıdır” diye sordu. (ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!