Hitler’li Aristo’lu ‘darbe'li ilk gün

Güncelleme Tarihi:

Hitler’li Aristo’lu ‘darbeli ilk gün
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 22:17

Meclis Başkanı Kahraman, yemin töreninden sonra yeni parlamentonun ilk görüşme gününde HDP ve CHP ile gergin polemiğin tarafı oldu. Öğretmenler Günü’nü 12 Eylül darbesinden sonra ilan edilse de “Güzellik” olarak nitelediği için HDP’nin tepkisiyle karşılaşan Kahraman, muhalefet vekillerine, “Biraz tuhafsınız. 1980 Anayasası ile buradasınız” dedi. Tartışmada Hitler ve Aristo’dan da örnekler verildi.

Haberin Devamı

YENİ TBMM Başkanı İsmail Kahraman, dün hükümet programına geçmeden, önceki günkü Öğretmenler Günü ve dünkü BM Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için gruplara söz verdi. Ancak Kahraman, beklemediği bir tartışmayla karşılaştı. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Özellikle darbe anlayışına karşı mücadele ettiğini söyleyen bir iktidar partisi döneminde de halen darbe mirası olan bu anlayışın devam ettiriliyor olmasını kabul edilemez buluyoruz” dedi.

Kahraman ise “Güzellik kimin tarafından ne zaman yapılırsa yapılsın güzeldir. 34’üncü yıldayız 1981’den itibaren, böyle bir gün seçilmesi de güzel bir şeydir. Darbe yaptı, darbe dönemi yaptı diye... Değil mi?” dedi. Baluken ise “Eğitim emekçileri evrensel 5 Ekim gününü kabul ediyor” karşılığını verdi. Kürsüye gelen HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Kahraman’ı hedef alarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

HAŞA DİNDEN ÇIKARSINIZ

“Dünya tarihinde ormancılık faaliyeti, orman oluşturulması ya da orman vasfına yakın ağaçlık oluşturulmasının bilinen en büyük mimarı Adolf Hitler’dir. Fakat o meşum günden sonra dünyanın hiçbir orman toplantısında Hitler’in bu vasfına atıf yapılmaz. Antifrizi bulmuşlardır; bugün kış şartlarında yolculuk yapıyoruz, kimse atıf yapmaz. Siz, bu ülkenin tarihinde en kanlı, en zalim, en faşist cuntayı olumladınız. Sizi kınıyoruz. O zaman İskilipli Atıf Hoca’ya burada ağlayamazsınız. Üstelik bu Türk sağı, riyakârlık konusunda dünyadaki bütün sağcılara tur bindirir. Bence mürtetliğe kadar gider -tebliğ vazifemi de yapayım- haşa, dinden çıkmış olabilirsiniz. Neyin müminliği bu? 24 Kasım iyi bir şeymiş, cunta, faşist Evren bunu getirmiş. Vel hayâ, vel iman diyorum, utanç verici.”



ARİSTO MANTIĞI

Kahraman ise Önder’e yanıt olarak, “Bir Aristo mantığı var. ‘Güneş doğudan doğar, batıdan batar.’ Küba’da da böyledir. O zaman Küba, Türkiye’dir. Yani 1980’de doğanlar suçlu mudur? ‘Siz darbe yılında doğdunuz, suçlusunuz.’ Doğru mudur? 1980 Anayasası ile buradasınız, bunu da hatırlatırım. Utanç verici sözünü size iade ediyorum” dedi. Kahraman “Ben sizinle ikili görüştüğümde çok iyiydiniz. Burada biraz tuhafsınız” karşılığını verdi. Önder’in gülerek “Bir tuhafsınız efendim” sözüne karşı Kahraman’ın yanıtı “O sizin görüşünüz” oldu. Önder atışma sırasında Kahraman’a “Ayıptır. Bu çatı altında siz gelene kadar bir tek Celal Şengör sizin mantığınıza yakın bir kavram kullandı. Bugüne kadar burada faşist cuntayı olumlayan ilk insan olma şerefi size ait” diye seslendi.

Önder’in “Türk sağı riyakâr” sözüne karşı kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da “Kavgam’da Hitler şöyle bir üslup kullanır: “Bazen Hitler’e karşı olursunuz, ama mantık ve muhakeme olarak Hitler’le paralel düştüğünüzü görmeyebilirsiniz. Böyle hakir görücü ifadeler karşıdakine bir şey yapmaz, ama konuşanı küçültür” diye konuştu.

TARAFSIZLIK ATIŞMASI

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Kahraman’ın Milli Görüş kökenini kastederek, “Buraya hangi gömleğinizle geldiğinizi bilmiyorum, ama” diyerek, yönetim döneminde tarafsız davranmasını istedi. Kahraman “Üzerimde beyaz gömlekle geldim. Gömlek tabiriyle ifade etmek istediğiniz hedefi de bence yeniden gözden geçirin” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!