Hayvanlar Günü için kutlama yerine siyah çelenk

Güncelleme Tarihi:

Hayvanlar Günü için kutlama yerine siyah çelenk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2016 15:28

Hayvanlar Günü için kutlama yerine siyah çelenk

Haberin Devamı

 

 

   
Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA)  HAYVAN Hakları Örgütleri, 4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü'nü, hayvanlara yönelik hak ihlalleri nedeniyle kutlamadıklarını açıklayarak siyah çelenkle protesto etti.

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)’e bağlı hayvan hakları örgütlerine bağlı bir grup siyah giyerek sokak hayvanlarına yönelik uygulamaları nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) başkanlık binası ve hayvanları deneylerde kullandıkları ve ölümlerine sebep oldukları iddiasında bulunarak da İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü önüne siyah çelenk bıraktı.

“4 EKİM’İ KUTLAMIYORUZ, YASTAYIZ”
Hayvan hakları kuruluşları adına ortak açıklamayı okuyan Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner, “Türü ne olursa olsun Türkiye’de ve dünyada hakları sözde kabul görse de hayvanlar şiddete, tecavüze, zulme ve türlü hal ihlallerine maruz kalırken ve mevzuat ile tüm hak ihlalleri adeta meşrulaştırılırken 4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü’nü kutlamıyoruz, yastayız” dedi. Özgüler, “Hayvanları hapsetmeye, katletmeye ve onlara zulmetmeye son verin, hayvanlara haklarını teslim edin” diyerek seslendi.

ÖNCE İBB ÖNÜNE SİYAH ÇELENK BIRAKTILAR
‘insana, hayvana, yeryüzüne özgürlük’ şeklinde slogan atan grup İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası önüne ‘Hayvanlar Katlediliyor, Yastayız’ yazılı siyah çelenk bıraktı.

İKİNCİ DURAK DENEYSEL TIP ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ OLDU
Aktivistler daha sonra İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü önüne giderek siyah çelenk bıraktı. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) başkan yardımcısı Şebnem Aslan, "Bu hayvanların keşke bu sistematik acıdan kurtulsalar. Ama ne yazık ki buna bile izin verilmiyor. Artık ülkemizde yapay doku üzerinde deney yapılmasını istiyoruz” dedi. Hayvanları Koruma Kanunu’na ‘hayvanlar üzerinde deney yapılmasının sonlandırılması’ maddesinin eklenmesini talep eden Aslan, basit bir sertifika programı ile herkesin deney yapmasına olanak sağlanmasının önüne geçilmesini istedi. Aslan, deneylerde kullanılan hayvanların acılarını hissetmek için katılımcıları saygı duruşuna davet etti.

“AĞLAMAMAK İÇİN KENDİMİ ZOR TUTUYORUM”
Eyleme katılan Mirat Gürol “Türkiye’de yıllardır hayvan hakları için çalışıyoruz, fazla ilerleyemediğimizi fark ediyoruz. Ne sokak hayvanlarında ne sirklerde, hayvanat bahçelerinde ne deneylerde acı çeken işkence gören hayvanlar için ilerleme kaydedemiyoruz. Biz bu günü kutlamak istemiyoruz, yasta olduğumuzu belirtmek istiyoruz” diye konuştu. Konuşması sırasında gözleri dolan Nuray Çamcı “Biz burada konuşurken, içeride deney yapılıyor. Ağlamamak için zor tutuyorum kendimi” dedi.
Eylemini sonlandıran grup olaysız dağıldı.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!