GeriSeyahat Haliç kıyısında ilk otel
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Haliç kıyısında ilk otel

Haliç kıyısında ilk otel

Fener'de yanyana dört eski evden oluşan Hotel Daphne, Haliç kıyılarının ilk oteli olacak. Otelin restoratör, dekoratör ve işletmecisi Defne Keskin, bugün açılan işletme için 'Büyük bir ev gibi oldu' diyor.

İki yıl öncesine kadar birer harabeyi andıran dört Rum evindeki değişim çevre sakinlerini şaşırttı. Bundan 12 yıl önce Keskin Ailesi tarafından satın alınan herbiri 110 yaşındaki binalar Defne Keskin tarafından orijinaline uygun olarak restore edildi. Hem sahil yolundan, hem de Patrikhane'nin sokağından ulaşılabilen evlerin yeni adı artık Hotel Daphne.

İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu olan Defne Keskin, mimarlık ve restorasyon işleri yapıyor. Bir süre ÇEKÜL Vakfı'nda genel sekreterlik yapmış. Şu anda da vakfın restorasyon projelerini üstleniyor. 12 yıldır ailesine ait olan ve çürümeye terk edilen evleri otel olarak restore etmeye yaklaşık 2 yıl önce karar vermiş.

Anıtlar kurulundan alınan proje onayından sonra evlere girilmiş. Önce 4 bina arasında geçişler açılmış. Böylece her katta uzun birer koridor oluşturulmuş. Sonra işin en zor kısmı olan fresklerin kurtarılması işine geçilmiş. Yıllar içinde üzerine kat kat boya geçilen duvar resimleri aylarca süren incelikli çalışmalar sayesinde büyük ölçüde kurtarılmış. Eskilerin yerlere muşamba serme alışkanlığı ise ahşap döşemeleri korumuş. Duvarlardaki ahşap kaplamalar da orijinal bırakılmış.

Otele dönüştürülmesi aşamasında servis bölümleri, odalardaki klima, duş-tuvalet, tesisat gibi sıfırdan yapılan bölümler de var. Otelde 3'ü süit olmak üzere toplam 19 oda bulunuyor. 19 odası ve en alt katta bir bistrosu olan Hotel Daphne'de 12 personel görev yapacak. Fanarion isimli bistro, zengin bir kafe mutfağına sahip olacak. Binalar eski olduğundan ve odalara ses geçirdiğinden yoğun bir restoran trafiği istenmemiş.

Tarihi lükse tercih edenlere

Odalarda 5 yıldızlı otellerde görmeye alıştığınız lüks yok. Temiz, bakımlı, asgari bir konfor tercih edilmiş. Konuklar 100 yaşını geçmiş, tarihi Altın Boynuz'un kıyısındaki bu yapıda lüksten başka birşeyler arıyorlar. Defne Keskin, otelinin yıllar içinde Pera Palas gibi sadık müşteriler edineceğini umuyor.

Special kategoride turizm belgeli olan otele henüz açılmamasına rağmen Yunananistan, ABD, Fransa ve İtalya'dan turist grupları ilgi gösteriyor. Turistler için Taksim ve Sultanahmet'ten servis konulacak. İleride açılacak olan İnternet sayfası aracılığıyla da rezervasyon yapılabilecek.

Müşteri profili bile yaklaşık olarak şimdiden belli. Defne Keskin, orta yaş grubundan, daha çok 2-3 günlüğüne gelecek turistler olacağını düşünüyor. Bir de Patrikanede araştırma yapmak üzere gelen uzun süreli konuklar var. Daha şimdiden otelin kapısı çalınmaya başlamış.

Keskin, gelecekte Fener'in çehresinin çok büyük ölçüde değişeceğini düşünüyor. Bunda elbette UNESCO projesinin de payı var. Otel bile en azından kendi sokağında iyileşmeye neden olmuş.

False