Gurme Kent Gaziantep Mutfağı Kitabına Yoğun İlgi

Güncelleme Tarihi:

Gurme Kent Gaziantep Mutfağı Kitabına Yoğun İlgi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2015 15:53

GURME KENT GAZİANTEP MUTFAĞI KİTABINA YOĞUN İLGİ

Yaklaşık 5 bin kilometre yol kat edip, 5 bin kare resi çekerek 2 bin kadın ile röportaj yapan ünlü şef Tahir tekin Özkan’ın ’Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri’ ve ’Gurme Kent Gaziantep Mutfağı’ kitapları yoğun ilgi görüyor.
Gaziantep’in unutulmaya yüz tutmuş ya da özünü kaybetmiş yemeklerinin su yüzüne çıkarılmasını sağlamak amacıyla 5 bin km yol gidip, 5 bin kare fotoğraf çekerek 2 bine yakın kadınla röportaj yaparak Gaziantep yemek kültüründe üç neslin bilgi birikimine ulaşan Şef Tahir Tekin Öztan’ın 5 yıllık bir çalışmasının ürünü olan Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri kitabıyla Gurme Kent Gaziantep Mutfağı kitabı büyük ilgi görüyor. Konya’da Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü ödüllerine aday gösterilerek jüri tarafından oy birliğiyle birinci seçilen Tahir Tekin Öztan’ın Gurme Kent Gaziantep Mutfağı adlı eserinin ilk baskısı Türkçe ve İngilizce olarak Oğlak Yayınları tarafından gerçekleştirilmişti. Büyük ilgi gören ödüllü eserlerinin yeni baskıları için çalışmaların sürdüğü açıklandı. Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, Gaziantep’in gastronomi merkezi olma yolundaki çalışmalarını sürdürürken yurt içi ve yurt dışında Gaziantep yemeklerinin tanıtımıyla ilgili etkinliklerine devam etiğini kaydetti.
Gurme Kent Gaziantep Mutfağı Kitabı’nın büyük bir ilgi gördüğünü de sözlerine ekleyen Tahir Tekin Öztan gerek Türkçe gerekse İngilizce baskıların tükenmek üzere olduğunu ve yayın eviyle yeni baskılar için görüşmelerin sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi.
ÖZTAN’DAN BAŞKAN ŞAHİN’E TEŞEKKÜR
Öztan UNESCO’ya Gaziantep’in dünyadaki 8. Gurme Kenti olması yönündeki girişimleri desteklediğini belirtti. Bu konuda çalışma yapan Gaziantep Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin’e destek veren Öztan, “Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin’i yürekten kutluyorum. Evrensel yapıya sahip olan Gaziantep kültürünün ve mutfağının UNESCO tarafından tescillenmesi elbette Gaziantep’in gastronomi merkezi olma yolundaki çalışmaları hızlandıracak, çalışmalara paralel olarak bölgede önemli yatırımların gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Bugüne kadar dünyanın birçok ülkesinde Gaziantep Mutfak kültürünü bir birinden farklı etkinliklerle tanıtırken yemeklerimizin insanlık için evrensel bir dil olabileceğini savunduk. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin’in girişimleri ve çabası elbette kentimizi bir adım daha öteye götürecek ve gerçekleşmesi halinde evrensel bir dil haline gelen kültürümüzün tanıtımı kentimize farklı bir vizyon kazandıracaktır” dedi.
"TÜRKİYE KAZANIR
Tek amaçlarının ve hayallerinin Gaziantep’i Gastronomi merkezi haline getirmek olduğunu ifade eden Tahir Tekin Öztan bunun gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin turizmde önemli bir atağa geçme şansı yakalayacağını ifade etti. Bölgedeki yatırımların artacağını da savunan Öztan, “Gaziantep çok şanslı bir şehir. Sahih olduğu tarihi markaları, Zeugma, Zincirli, Karkaşım, Dülük, Yesemek ve Rum Kale gibi onlarca değerin yanında inanılmaz bir el sanatları kültürüne ve antik dokuya sahiptir. Elbette bu zenginliklerin sonucu olarak dünyanın en güzel mutfaklarından birisine de sahibiz. Kentimizin gastronomi merkezi olması demek bu antik markalarımızın da bilinirliliğinin artması ve turist sayısında patlamayı beraberinde getirecektir” diye konuştu.
KÜLTÜR VE GASTRONOMİYE DESTEK
Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan kültür sanat ve gastronomiye yönelik her türlü çalışmanın içerisinde yer almaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. Dünyada Türkiye’yi tanıtmanın Türk mutfağından geçtiğini savunan Öztan, Dünyanın birçok ülkesinde bir birinden farklı projelerle Gaziantep mutfağının tanıtımıyla ilgili çalışmaları sürdüreceklerinin de altını çizdi.
Öztan, 2012 yılında Gaziantep Üniversitesiyle birlikte yürüttüğü, Gaziantep Mutfağının Damak Tatları ’El Altında Duran Güzel Şeyler’’ Projesi ile yerli ve yabancı birçok şefe, Gaziantep mutfağını uygulamalı olarak tanıtmış, 4. Uluslararası Gıda ve Beslenme Kongresi ve 3. SAFE Consortium Uluslararası Gıda Güvenliği Kongresi’ne katılarak kongrenin Yöresel ve Etnik Gıdalar bölümünde Gaziantep yemeklerinden yuvarlama ve lahmacunu yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılara sunmuştu. Öztan, 2013 ve 2014 yıllarında Gaziantep Şirehan Otel’de ilki düzenlenen Şire Festivali ile de unutulmaya yüz tutmuş ’şire’ geleneğini de yaşatmakta öncülük etmiş, Gaziantep’in bir gastronomi merkezi olması amacıyla yola çıkarak kendi ülkesini ve kendi şehrinin mutfağının tanıtımını, yerli ve yabancı birçok şef, basın ve protokolün davetli olduğu bu festivalde tanıtmayı başarmıştı. Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği’nin de kurucularından olan Öztan, Gaziantep’in unutulmaya yüz tutmuş ya da özünü kaybetmiş yemeklerinin su yüzüne çıkarılmasını sağlamak amacıyla 5 bin kilometre yol gidip, 5 bin kare fotoğraf çekerek 2 bine yakın kadınla röportaj yaparak, Gaziantep yemek kültüründe üç neslin bilgi birikimine ulaşmış, 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri ve iki ciltten oluşan Türkçe-İngilizce baskıya sahip Gurme Kent Gaziantep Mutfağı adlı eseriyle de Konya’da Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülünü alarak yeni bir ilke imza atmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!