Gürkan: Kadınlarımız, evladını korur gibi vatanı korudu

Güncelleme Tarihi:

Gürkan: Kadınlarımız, evladını korur gibi vatanı korudu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2017 14:16

Gürkan: Kadınlarımız, evladını korur gibi vatanı korudu

Haberin Devamı


 

EDİRNE,(DHA)- EDİRNE Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Kurtuluş Savaşı'nda cepheye mermi taşıyan kadınlarımız evladını korur gibi vatanını korudu. Kurtuluş Savaşı'nın mimarı oldu, Kurtuluş Savaşı'nı başarıdan başarıya taşıdı" dedi. 

Global Girişimcilik Haftası Rol Model Kadın Girişimci Buluşmaları Konferansı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Birçok başarılara imza atan modacı Yaşariye Doğan ile işletmeci Necla Yeşilbahçe'nin rol model olarak davet edildiği konferansta konuşan Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan, "Edirne birçok medeniyetin kesiştiği, bir araya geldiği ve kültürler senfonisini oluşturduğu bir şehir. 8 bin 300 yıllık bir geçmişe sahip, Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapmış bir şehir. Edirne, Osmanlı'nın 36 padişahından 5 padişahının Osmanlı'nın Yükselme Dönemi'nde tahta çıktığı, kılıç kuşandığı şehir. Bursa'dan gelen arkadaşlarımız var. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile sürekli konuştuğumuz bir konu vardı. Osmanlı'nın 3 başkenti vardır; Bursa, Edirne ve İstanbul. Ben Bursa'yı hep klasman dışı tutardım. O'da bana çok kızardı. Bursa Osmanlı'nın Beylik Dönemi başkenti. İmparatorluk, devlet haline geldiği başkentte Edirne. Çünkü, 1. Murad Hüdavendigar 1361'de Edirne'yi fetheder ve 1363'e kadar 1. Murat'ın unvanı Murat Bey, 1363'ten sonra Sultan denmeye başlanır. Bursa'da Osmanlı Sarayı vardı. Tarihteki kayıtlara göre o sarayın ismi Bey sarayıdır. Yani Osmanlı'nın Beylik Dönemi'ne ait bir saraydır. Bu işin latifesi ama gerçekten Edirne Osmanlı İmparatorluğu'nun şaha kalktığı, büyüdüğü, genişlediği o dönemi başarıyla atlatmış. Edirne daha Balkan Savaşı'nda işgale uğradığında Edirne'yi kurtarmaya gelen Yıldırım Ordularının başında genç bir komutan, genç bir yarbay Mustafa Kemal Atatürk. Edirne böyle bir kent. 1923'tüen bu yana da cumhuriyetin yıkılmaz kalesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün İlke ve Devrimleri'nin savunucusu, yılmaz bekçisi" dedib

Edirne Belediye Meclisi'nde 5 kadın meclis üyesinin bulunduğunu ifade eden Gürkan, "CHP, AK Parti ve MHP'den kadın meclis üyelerimizin 3,5 yılda yaptığı, benimde Belediye Başkanı olmam sıfatıyla ucundan tutuğum birkaç çalışmadan bahsedeceğim. Kadın meclis üyelerimizin ilk işleri 2015 bütçesini toplumsal cinsiyete duyarlı hale getirmek oldu. Bu projeyi 2015'te uyguladılar ve en başarılı belediye seçildik. 2015 yılında meclisimize bir karar getirdiler; 'kadına şiddet, taciz, uyuşturucu kullananlara biz Edirne Belediyesi'nin sınırlarında toplu ulaşımda çalışma ruhsatı vermiyoruz. Biz o gün bu kararı aldık. Edirne'mizde Zübeyde Hanım Kadın Merkezi'miz vardı. Onun ardından Özgecan'ın adını taşıyan ikinci kadın merkezimizi hizmete açtık. Atatürk'ün 1934'te kadınlara milletvekili seçilme hakkı vermesinden sonra 1935'te yapılan ilk parlamento seçimlerinde Türkiye'de 18 kadın milletvekili oldu. Bunlardan biri Dr. Fatma Şakir Memik. Üçüncü kadın merkezimize de Dr. Fatma Şakir Memik'in ismini verdik" dedi.

Gürkan, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışması kapsamında kadın şoförlerin toplu taşımada yer aldığını ifade ederek, bu konuyla ilgili de ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump twit attığını ve bu konunun gündem oluşturduğunu söyledi.  Daha sonra kadın meclis üyelerinin talepleri doğrultusunda bir karara daha imza attıklarını belirten Gürkan, "Ticari taksilerde, servis araçlarından, toplu ulaşımda kadın şoför çalıştıran araçlardan ruhsat ve harç bedeli almama kararı aldık. Ardından arkadaşlarımız bir öneri daha getirdiler. Dediler ki; 'Başkanım Edirne'de kadınlarımız gece 12'den sonra da sokağa çıkar ve biz bununla da gurur duyarız. Ama kadınlar toplu taşımada evlerine uzak olan duraklarda inmek istemiyorlar, gece düğmeye basıp istedikleri yerde inmek istiyorlar. Peki dedik. 2016 yılında da bu kararı aldık. Kadınlar gece 22.00'den sonra durak harici nerede istiyorlarsa orada inebilirler. Ardından toplu taşıma sistemini 24 saatte çıkardık. 1,5 yıl sonra İstanbul bu uygulamaya geçti. Biz kararı aldıktan 2 ay sonra Londra bir karar aldı, metro hatlarının çalışma saatlerini 24 saatte çıkardı. Bu tabi Edirne'nin başarısı. Kurutuluş Savaşı'nda kadınlarımız cepheye mermi taşıdı. Bunun sebebi erkek gibi kadın olduğu için değil, kadın gibi kadın olduğu için. Annelerin içgüdülerinden dolayı, evladını korur gibi vatanını korudu. Bunu hissettiği için Kurtuluş Savaşı'nın mimarı oldu, Kurtuluş Savaşı'nı başarıdan başarıya taşıdı" dedi.


TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, kadınların kendi ayakları üzerinde durmasının önemine değindi.  Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım da, TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan'ın kadınlar için önemli bir rol model olduğunu söyledi.  ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt da kadın girişimcilerin önemine değinerek, "Kadınlarımız ülkemizin ve şehrimizin ekonomisinde söz sahibi. Kadın girişimcilere elimizden geldiğince destek oluyoruz. Çünkü kadınlar yaptıkları işlerde gerçekten çok başarılılar ve işlerinin takipçisiler" dedi.     
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!