Yurt dışında eğitim için öneriler

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışında eğitim için öneriler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2016 17:24

Dünya çapında 4,3 milyon öğrenci üniversite eğitimini yabancı bir ülkede yapıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı OECD verilerine göre en fazla uluslararası öğrenci çeken ülkeler Avustralya, İngiltere, İsviçre, Yeni Zelanda ve Avusturya. Öğrencilerin çoğu ise Asya’dan.

Haberin Devamı

Yurt dışında eğitim için öneriler


ABD’deki Uluslararası Eğitim Enstitüsü’nden Daniel Obst, küresel ekonomide başarılı olmak isteyen her öğrencinin yurt dışında okuması gerektiğini söylüyor. “İşverenler, çok uluslu ekiplerde çalışacak, farklı dilleri konuşabilen, farklı bölgelere gidebilecek, yurt dışında yaşamış olmanın kazandırdığı esneklik ve uyum becerilerine sahip insan arıyor” diyor.

Yurt dışında okumaya gidecek kişilerin, aileden ve arkadaşlarından uzak olma haline alışması ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gerekir. Gidilen ülkenin dilini bilmek avantajlı, problem çözme becerisi ise gerekli olacaktır.

Her ülkenin eğitim kurumlarına başvuru koşulları ve tarihleri farklı olduğundan, yurt dışında okuma kararı netleştiği andan itibaren eğitim programları araştırılmalı, burs ve vize için yeterli zaman ayrılmalıdır.

Haberin Devamı

Yurt dışında eğitim için öneriler


Farklı uzunlukta ve farklı zorluk derecelerinde olan çeşitli yurtdışı eğitim programları vardır. Bunların bazıları İngilizcedir, bazıları iki farklı kurumdan diploma almayı sağlayabilir. Bazılarında eğitim oldukça ağır, bazılarında daha hafiftir.

Doğru programı seçebilmek için iyi araştırmak gerekir. Başlangıç için IIEpassport.org, IESabroad.org ve StudyAbroad.com siteleri kullanılabilir.

Ayrıca şu konulara dikkat etmek yararlı olacaktır:

Kredi transferi: Yurt dışı eğitimi için ne kadar zaman ayıracaksanız harcadığınız zamanın asıl üniversitede kredi olarak kabul edildiğinden emin olun.

Masraf artabilir: Çoğu zaman yurt dışı eğitimi için harç ödemek gerekir. Bunun yanı sıra geçim masraflarını iyi hesaplamalıdır. Yurtdışında yaşamanın ne kadar pahalıya mal olacağı unutulmamalıdır. Bunda döviz kurunun da etkisini hesaba katmak gerekir.

Daha ucuza gelebilir: Obst, ABD’de üniversite eğitimi için yurt dışına giden öğrenci sayısının giderek arttığını söylüyor. “Genellikle Avrupa’ya gidiyorlar. Bunun bir nedeni de çoğu ülkede üniversite harçlarının Amerika’dakinden daha düşük olması. Bu programların çoğu İngilizce oluyor. Ya da örneğin Almanya’da üniversiteye kaydolmak için çok iyi Almanca bilmeniz gerekmiyor” diyor.

Haberin Devamı

Yurt dışında eğitim için öneriler

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi

Bazı yerlerde ise eğitim programının biçimi, üniversite masrafını kendi ülkenizden daha ucuza getirmenizi sağlayabilir. Örneğin İngiltere’de mastır programını bir yılda tamamlamak mümkündür. Cambridge Üniversitesi’nde iş idaresi alanında mastır programını 12 ayda 49 bin sterline tamamlayabilirsiniz. Aynı MBA programı Harvard Üniversitesi’nde iki yılda ve iki katı harç ödeyerek yapılabilir.

British Council’da eğitim danışmanı Jacqui Jenkins bu durumun İngiltere’yi eğitim alanında daha cazip kıldığını söylüyor. Geçim masrafları hangi şehirde üniversiteye gittiğinize bağlı olarak değişecektir; ama programı kısa sürede tamamladığınızda işgücü piyasasına da daha hızlı girmeniz söz konusu olacaktır.

Haberin Devamı

Sağlık sigortası: Kendi sağlık sigortanız yok ise ebeveynlerinizin sigortası olup olmadığını, var ise sizi yurt dışında kapsayıp kapsamadığını kontrol edin. Bazen gidilen üniversitenin sağlık sigortasına ya da farklı seyahat sigortalarının sağlık alanlarında kayıt yaptırmak mümkündür.

Üniversite eğitimi kendi başına yeni bir deneyimdir. Bunun farklı bir ülkede yaşanması ise daha büyük bir sıçrama anlamına gelecektir. Bazıları bunu yeterli olgunlukta ele almıyor, uzun bir tatil gibi görebiliyor. Ancak gidilen yerde sorunlar çıkabileceğini ve bunlarla kendi başınıza mücadele etmeniz gerekebileceğini bilmek önemlidir.

Yurt dışında eğitim görmek artık 20 yıl önceki gibi değil. Skype gibi programlar aracılığıyla iletişim çok daha kolay ve ucuz.

Ancak bu kolaylıklara kendinizi kaptırıp başka bir ülkede olduğunuzu unutmamalısınız. Bilgisayar ya da telefon başına oturup tüm zamanı memleketteki aile ve arkadaşlarla geçirmek doğru olmaz. Oradaki yaşantıya ve kültüre entegre olmalı, yurtdışı deneyimini dolu dolu yaşamalısınız.

Bu makalenin İngilizce aslını BBC Capital sayfasında okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Dergideki diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz.


Yurt dışında eğitim için öneriler



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!