Yolu açan kararlar

Güncelleme Tarihi:

Yolu açan kararlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'e, Köşk yolunu kritik davalarda verdiği oylar ve Anayasa Mahkemesi'nin, ‘‘Bağımsız profili’’ açtı. Her iki kuruluş yıldönümü konuşmasında da hak ve özgürlüklerin altını çizip, TCK 312. ve TMY 8. maddeye karşı çıkan Sezer, ‘‘Türban yasağında’’ ise tavizsiz. İşte, Sezer'e Köşk'ün yolunu açan bazı kritik kararlar:

OHAL'E YARGI DENETİMİ Kuruluş yıldönümü konuşmasında, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları da dahil olmak üzere devletin her kurumunun işlemine yargı yolunun açılmasını isteyen Sezer, bu görüşünü ilk kez 8 yıl önce verdiği karşıoyda dile getirdi. Sezer, 1992'deki karşıoyunda, aynı gerekçelerle OHAL kararnamelerine yargı denetimi istedi.

1402'LİKLERE DÖNÜŞ VİZESİ 21 Mayıs 1998'de mahkeme, 4'e karşı 7 oyla 1402'liklere işe dönüş vizesi veren iptal kararını aldı. Bu tarihi kararı alan heyette, Başkan Sezer de yeraldı. Sezer de iptal yönünde oy kullandı.

ÜLKE BARAJINA KARŞI ÇIKTI Sezer, 1995'te, ‘‘Seçim Yasası'nın iptali davasında’’ heyetteki arkadaşları ile görüş ayrılığına düştü. Anayasa Mahkemesi oy çokluğu ile yasanın iptalini reddetti. Ülke barajı iptal edilmedi. Ancak Sezer iptal istedi ve karşıoy yazdı. Karşıoyunda da yüzde 10 ülke barajının Anayasa'nın, ‘‘Adalet ilkesine’’ ters olduğunu savundu.

DKP'NİN KAPATILMASINA RET Sezer, 26 Şubat 1999'da Genel Başkanlığı'nı Şerafettin Elçi'nin yaptığı Demokratik Kitle Partisi'nin kılpayı kapatılmasına karşıoy verdi. Sezer'le birlikte, o dönemdeki üyeler Haşim Kılıç, Yalçın Acargün, Sacid Adalı, Fulya Kantarcıoğlu kapatmaya karşı çıktılar. Ancak, DKP beşe karşı 6 ayla kapatıldı.

DİĞERLERİNDE EVET Sezer, HED, DEP, ÖZDEP, TBKP, STP, SBP, DDP, EMEP ve Yeşiller Partisi davalarında ise ‘‘Kapatma’’ yönünde oy kullandı. Bu noktada, ‘‘Kürt realitesini tanıyoruz’’ diyen, Cumhurbaşkanlığı sırasında ise ‘‘Anayasal vatandaşlık’’ kavramından sık sık sözeden Süleyman Demirel'e ters düşen Sezer, resmi politikayla ise örtüşüyor.

KIYAK EMEKLİLİĞE DOKUZUNCU İPTAL Başkan Sezer, kıyak emeklilik davalarında da iptal yönünde oy kullandı. Dokuzuncu iptal davasında, Yalçın Acargün, Mustafa Bumin, Mustafa Yakupoğlu (Yedek üye) ile Fulya Kantarcıoğlu ilginç bir karşıoy verdiler. Daha önce verilen iptal kararları karşısında yeni düzenlemenin hukuken ‘yok hükmünde’’ olduğunu, incelemeye ve böyle bir karar bile verilmeden reddini istediler.

ZİNAYI İPTAL KARARI Mahkeme, TCK'nın kadının ve erkeğin zinasını düzenleyen ve farklı cezalar öngördüğü için eşitlik ilkesine aykırı olan 440 ve 441. maddelerini de iptal etti. 23 Haziran 1998 tarihli iptal kararının altında Sezer'in de imzası var. Sacid Adalı ile Ali Hüner ise karşıoy verdiler.

RP'YE KİLİT KARARI Sezer, RP davasında da kapatma yönünde oy kullandı. RP'nin laikliğe aykırı faaliyetleri nedeniyle kapatılmasına ilişkin bu tarihi karar dokuza karşı iki oyla verildi. Haşim Kılıç ile Sacid Adalı kapatmaya karşı çıktılar. 16 Ocak 1998 tarihli kararla, Necmettin Erbakan, Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, Hasan Hüseyin Ceylan, Halil İbrahim Çelik, beş yıl siyasetten yasaklı hale geldiler ve milletvekilleri düşürüldü. RP'nin malları Hazine'ye geçti. 1 trilyon 236 milyar devlet yardımı ödenmemesi kararlaştırıldı. Kapatma dışındaki kararlar oybirliği ile alındı.

O bir başak

ÇANKAYA Köşkü'nün en güçlü adayı Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, başak burcundan... 13 Eylül'de doğan Sezer, yakın çevresinin aktardığına göre Başak Burcu'nun bir çok özelliğini taşıyor. Başak burcunda doğan erkeklerin en önemli özelliği ‘gerçekçi’ olmaları. ‘‘Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır’’ sözü özellikle Başak burcunda doğan erkekler için geçerli. Bu burcun erkekleri, kadından yardım beklemeleriyle tanınıyor.

TEMİZLİĞE DÜŞKÜN Başak erkeklerinin en bilinen özelliklerinden biri de temizliğe titizlik derecesinde düşkün olmaları. Herşeyin pırıl pırıl temiz olmasını isteyen başak erkeği, ağır parfümler yerine temizliği temsil eden çiçek kokularını tercih ediyor. Giyimine son derece önem veren bu erkekler, ‘‘klasik ve sade çizgileri’’nden şaşmıyorlar.

SÖZÜNÜ ESİRGEMEZ Başak burcu erkekleri, eleştiri karşısında bir anda sertleşip kırıcı olabiliyorlar. Sözünü esirgemeyen bu tipler için burç kitaplarında, ‘‘En olmayacak şeyi yüzünüze pat diye söyleyebilir’’ uyarısı yapılıyor. Başak buncunda doğan erkekleri arasında cömert olana ender rastlanıyor. Genellikle tutumlu olan bu erkekler, varlıklı da olsalar para harcamayı pek sevmiyorlar.

ÜNLÜ BAŞAK ERKEKLERİ Başak burcunda doğan ünlü erkekler arasında Büyük İskender, ünlü filozof Friedrich Nietzche, eserleri dünya klasikleri arasında sayılan Rus Yazar Tolstoy, Faust'un yaratıcısı Goethe, romancı D.H.Lawrence, aktrist Sean Connery, Dallas dizisinde J.R. tiplemesiyle tanınan Lary Hagman ve şarkıcı Michael Jackson, Cüneyt Arkın, Ahmet Özhan yer alıyor.

Argo sevmez

Bilgiye, kibarlığa, zarafete ve nezakate önem veren Başak erkekleri, argo ve küfürden hoşlanmıyorlar. Kadında seks, cazibe ve güzelliğe değil kafa, zeka ve kültüre değer veriyor.

Tarafsızlığı etkili oldu

Hürriyet'in, Anayasa Mahkemesi'nin son iki yılda verdiği 100'e yakın başvuru üzerinde yaptığı araştırmaya göre, 11 kişilik heyet hiçbir zaman aynı şekilde blok oy kullanmadı. Son derece önemli kararlarda, mahkemenin bağımsızlığının altını çizecek çok farklı oy dağılımlar dikkat çekti. İşte beş liderin Sezer'in adı üzerinde birleşmelerinde ve Başbakan Ecevit'in, ‘‘Tarafsızlığından en ufak kuşkumuz yok’’ sözlerinde bu profil etkili oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!