Üçlü takasın bir ayağı belirsiz: Suriyeli kadın tutukluların akıbeti bilinmiyor

Güncelleme Tarihi:

Üçlü takasın bir ayağı belirsiz: Suriyeli kadın tutukluların akıbeti bilinmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2013 11:59

Suriye, Lübnan ve Türkiye arasındaki üçlü takasın bir ayağıyla ilgili belirsizlik hakim. Lübnanlı hacılar ve Türk pilotlar karşılığında Suriye rejiminin elindeki kadın tutukluların serbest bırakıldığı ortaya atılmıştı. Ancak bu kadınların akıbetiyle ilgili henüz resmi hiçbir bilgi yok.

Haberin Devamı

Lübnanlı hacıların ve Türk pilotların serbest bırakıldığı dünden bu yana Lübnanlı pek çok yetkili ve tüm dünyadan basın-yayın kuruluşları, takasın bir ayağı olan Suriyeli kadın tutukluların serbest bırakılmış olmaları gerektiğini söylüyor. Serbest bırakılması beklenen kadınların sayısıyla ilgili söylentiler 100 ile 200 arasında değişiyor. Ancak şimdiye kadar Suriyeli kadın tutukluların serbest bırakılıp bırakılmadığı veya serbest bırakıldılarsa kaç kişi oldukları konusunda resmi hiçbir açıklama yapılmadı.

AFP ajansı, Suriye dışında yaşayan pek çok aktivistin, kadın tutukluların Şam'dan kalkan bir uçakla Türkiye'ye gönderilmelerini beklediğini ancak hiçbir gelişme olmadığını aktardı. Ajansın haberinde, Sema Nassar isimli bir Suriyeli aktivistin "Kadınların serbest bırakıldıklarına dair bile bir açıklama yok" şeklindeki sözleri yer aldı.

Haberin Devamı

Londra merkezli Arap gazetesi El Hayat, 122 kadın tutuklunun serbest bırakıldığını söyledi ancak başka hiçbir detay vermedi. Saudi Eşark el Avsat gazetesi ise Suriye makamlarının 158 kadın tutukluyu serbest bıraktığını ve onlara istedikleri yere gitme hakkı tanıdığını öne sürdü. Gazetenin bir iddiası da üçlü takasın bir başka ayağına ilişkin. Gazete, Lübnanlı hacıları elinde bulunduran Suriye'deki muhalif oluşum Kuzey Kasırgası Tugayı'nın takas anlaşması karşılığında 100 milyon euro aldığını iddia etti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de anlaşma kapsamında geçtiğimiz günlerde onlarca mahkumu serbest bıraktığını belirtmişti.

LÜBNAN'DA BAYRAM HAVASI
Mayıs 2012'de Suriye'de kaçırılan ve THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca'yla birlikte serbest bırakılan dokuz Lübnanlı hacı da dün gece evlerine döndü. Lübnanlıların inişleriyle Beyrut Refik Hariri Havalimanı bayram yerine döndü. Lübnanlıları karşılamaya çeşitli partilerden bakanlar ve üst düzey siyasetçiler geldi. İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, "Bugün düğünümüz var, bayramımız var" diye konuştu.

Hacıları Türkiye'den alıp Lübnan'a götüren Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim de Türkiye'ye, Katar'a ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a dokuz vatandaşının serbest kalmasını sağladıkları için teşekkür etti.

Haberin Devamı

LÜBNANLILAR BEYRUT'TA BÖYLE KARŞILANDI / FOTO GALERİ

LÜBNAN'DA 70 GÜN ÖNCE KAÇIRILAN VE DÜN TESLİM EDİLEN THY PİLOTLARI İSTANBUL'DA

"BUGÜNDEN SONRA NASRALLAH'IN ASKERİYİM"
Serbest kalan rehinelerden Abbas Şuayib, omuzlarına doladığı Hizbullah bayrağıyla Lübnan basınına yaptığı açıklamada, "Beni Direniş Tugayları'nın üyesi olmakla suçluyorlardı. Hizbullah komutanı olmakla suçluyorlardı. Değildim, ama bugünden sonra kendimi Hasan Nasrallah'ın bir askeri olarak görüyorum" dedi.

Şuayib ayrıca Türk pilotları kaçıranlara da teşekkür ederek bu saydede kendilerinin serbest kalması için gerekli müzakerelerin başladığını belirtti.

Tahminen esareti sırasında aldığı bir yara nedeniyle ancak bir baston yardımıyla yürüyebilen bir başka Lübnanlı ise "Durum hayal edebileceğinizden çok daha kötü. Çok ağır bir bedel ödedik" diye konuştu.

Haberin Devamı

SERBEST BIRAKILAN PİLOTLARIN BABA EVİNDE BÜYÜK SEVİNÇ

"HACI DEĞİL İRAN AJANI"
Suriyeli muhalifler ise hacıların Esad saflarında savaşmak üzere Suriye'ye gönderilmiş yabancı savaşçılar olduğunu savunuyor.

El Cezire'ye açıklama yapan Ubey Şahbendir isimli Suriyeli muhalif aktivist, "Bu sözde hacılar hiçbir şekilde o sırada tesadüfen Suriye'de bulunan masum hacılara benzemiyorlardı. Muhtemelen İran Devrim Muhafızları için çalışan Lübnanlı Hizbullah ajanlarıydılar" dedi. Ellerinde kanıt olmadığını doğrulayan Şahbendir, Hizbullah ve Devrim Muhafızları'nın daha önce de ajanlarını hacı kılığına soktuğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!