Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın ailesi CNN TÜRK'e konuştu: Gurur duyuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2024 09:40

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzay görevi için hazırlıklar sürüyor. Gezeravcı'yı ABD'de uzaya yolcu edeceklerin başında ise ailesi var. Peki, ailesi ilk Türk uzay yolcusu ile uzaya gitmeden önce ne konuştu? Gezeravcı'nın ailesi, CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun'a açıklamalarda bulundu. Alper Gazeravcı'nın annesi Sıddıka Gezeravcı, "İlk duyduğumda korktum, endişelendim" derken baba Ali Baba Gezeravcı ise, "Göreve çıkmadan önce şunu dedi, 'Baba, hiçbir şeye endişe etmeyin. Mutlu olun o bana yeter' dedi" ifadelerini kullandı. CNN TÜRK Muhabiri Nisan Korkmaz'a konuşan TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes ise, Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunda yapacağı deneyler hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna başlamasına saatler kaldı. Bu gece saat 01.11'de gerçekleşecek fırlatma, İstanbul ve Ankara’daki meydanlardan ve bilim merkezlerinden takip edilebilecek. 

Fırlatma töreni, bugün saat 23.00’ten itibaren Kızılay ile Taksim’deki planetaryumlardan da takip edilebilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’daki meydanlara, ‘dome çadır’ adı verilen dev kubbeli alanlardan planetaryumlar oluşturuldu. Alanın etrafına Alper Gezeravcı’nın fotoğrafları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı, Milli Teknoloji Hamlesi ve Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunun logoları yerleştirildi.

Türkiyenin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcının ailesi CNN TÜRKe konuştu: Gurur duyuyoruz

Haberin Devamı

Öte yandan, Ankara ODTÜ yerleşkesinde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görevli uzay mühendisleri ve biliminsanları tarafından astronotun uzay istasyonuna yolculuğu takip edilecek. Fırlatma töreni, Konya Bilim Merkezi, Bursa GUHEM, Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ile Kayseri Bilim Merkezi’nden de izlenebilecek. Bu merkezlerde atölye çalışmalarından, uzay filmleri gösterimine birçok programa yer verilecek.

ALPER GEZERAVCI'NIN AİLESİ CNN TÜRK'E KONUŞTU

Alper Gazeravcı'nın ailesi CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun'a açıklamalarda bulundu. Alper Gazeravcı'nın annesi Sıddıka Gezeravcı, "Gururluyum, sevinçliyim, heyecanlıyım. İlk haberi Türkiye ile beraber duyduk. Biz de tören alanındaydık, orada duyduk. Biraz sevindim, biraz üzüldüm ne olduğunu sonra öğrendim. Bilmeyince üzüldüm. Korku bastı biraz, şimdi rahatım. Allah'ım güle güle gitmeyi nasip etsin" dedi.

Türkiyenin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcının ailesi CNN TÜRKe konuştu: Gurur duyuyoruz

"GURUR DUYUYORUZ OĞLUMUZLA"

Haberin Devamı

Ali Baba Gezeravcı ise, "Biz dün akşam görüştük. Mesafeli olarak görüştük. Sarılamıyoruz ama güzel duygularla şunu söyledik; 'Oğlum, Alper'im hayırlı görevler nasip etsin sana Allah'ım. Yolun açık olsun, başarılar diliyoruz. Ve evlatlarımızla bütün eşimiz dostumuz gurur duyuyoruz' dedik. Göreve çıkmadan önce şunu dedi, 'Baba, hiçbir şeye endişe etmeyin. Mutlu olun o bana yeter' dedi.  Biz de o mutluluğu seve seve yapıyoruz. 4 yaşındayken "Ben uçak şoförü olacağım" derdi" diye konuştu.

Türkiyenin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcının ailesi CNN TÜRKe konuştu: Gurur duyuyoruz

"MUTLULUĞUN EN GÜZELİNİ TATTIRDI BİZE"

Gezeravcı'nın yengesi, "En son dün görüştük. Karan'ın fotoğrafı ile birlikte yanında götürdüğü birkaç eşya daha var. Tabi Karan onun çin çok özel. Birbirlerini çok seviyorlar. Biz ondan çok daha heyecanlıyız" dedi.

Haberin Devamı

Gezeravcı'nın kardeşi ise, "Bizler için, ailemiz için, Bütün Türkiye'miz için çok güzel bir gurur. Mutluluğun en güzelini tattırdı bize. Bu görevi, Allah'ın izniyle güzel bir şekilde başarıyla tamamlayacağına inanıyorum. Gençlerimize güzel bir örnek olacağına inanıyorum. Ben de onun vesile olmasıyla pilotluk mesleğine adım attım. Mutluyuz, gururluyuz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

UZAYDA YAPILACAK DENEYLER

CNN TÜRK Muhabiri Nisan Korkmaz'a konuşan TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes ise, Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunda yapacağı deneyler hakkında bilgi verdi. Nefes, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

İlk astronotumuzu uzaya göndereceğiz. Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca uluslararası uzay istasyonunda kalacak. Burada 13 farklı deney gerçekleştirecek. Bu 13 deney biyolojik, biyoteknolojik, fiziksel, üretim teknolojileri, insan araştırmaları olmak üzere farklı bilimsel çeşitlilikte. 37 farklı kurumdan başvurular aldık bu deneyler için.

Türkiyenin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcının ailesi CNN TÜRKe konuştu: Gurur duyuyoruz

Toplam 48 deney ülkemizin çeşitli üniversitelerinden, enstitülerinden, bilim sanat merkezlerinden yoğun bir katılım oldu. Detaylı bir inceleme süreci oldu. Çeşitli parametreler değerlendirildi ve 13 deney planlandı. 

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcının ailesi CNN TÜRKe konuştu: Gurur duyuyoruz

Ülkemizin çeşitli üniversitelerden başvuru oldu. Biz de enstitü olarak bir deney başvurumuz oldu, o da değerlendirildi ve kabul edildi. Bu deney de Mikro yer çekimi ortamında kurşunsuz lehim araştırması üzerine deneyimiz var. Elektronik kartı kurşunsuz lehimleme ile üretilen kartı mikro yer çekimindeki davranışını analiz etmek üzere tasarlandı. Uzun soluklu bir deney bu. Dünyaya döndüğünde etkileri analiz edilecek.

Türkiyenin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcının ailesi CNN TÜRKe konuştu: Gurur duyuyoruz

Deneylerin büyük kısmı dünyaya döndükten sonra analiz edilecek. ABD'deki ekibimiz anlık takip edecek. Biz de irtibat sağlayacağız. Kapsamlı analizler dünyaya dönünce yapılacak. Gitmeden önce ve gittikten sonraki örnekler, numuneler analiz edilecek. Analizlerin büyük kısmı burada yapılacak ve kapsamlı olacak.

Düzenli aralıklarla görüşeceğiz. 14 gün boyunca sadece deney yapmayacak. Diğer astronotlar da bulunmakta. 11 kişi olacaklar. Beraber yapacakları aktiviteler de var. Online görüşmeler de olacak. Her saniyesi planlanmış durumda. Dolu dolu geçecek

ABD'de çok fazla kalmayacak. Sağlık kontrolünden sonra Türkiye'ye dönecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!