Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi açıldı... Bakan Dönmez: Madenle cevher arasında 300 kat değer farkı var

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2023 13:21

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi bugün Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'Madenle cevher arasında 300 kat değer farkı var. Nükleer sektörde, elektronik sektöründe yoğun olarak kullanılan bir malzemeden söz ediyoruz.' dedi.

Haberin Devamı

Bakan Dönmez'in CNN TÜRK'teki açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

2019 yılının son aylarında temelini atmıştık, o tesisin temelini birazdan Cumhurbaşkanımız açacak.
Bor karbür, bor madenininden elde edilen çelik kadar dayanıklı ama onun 4'te 1'i kadar hafif. Nükleer sektörde, elektronik sektöründe yoğun olarak kullanılan bir malzemeden söz ediyoruz.

Taş devrinde insanlar taşı yonltarak o günkü temel ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. İnsanoğlu bugün tüm elementleri buldu ve onları işleyerek uzay gitmeye çalışıyor. Maden olarak tanımladığımız cevheri çıkartıyoruz, folikasit haline getirtip biraz daha teknoloji transferi yaptığımızda bor karbürü tonu 35 bin dolarla 45 bin dolar arasında değişiyor.

'300 KAT FİYAT FARKI VAR'

Madenler cevher arasında 300 kat fiyat farkı var. Pramitin üstünde yine başka bir değer var; nano bor. Özellikle nükleer sanayide kullanılıyor. O zaman bunun rakamı tonu 1 milyon dolarları aşabiliyor. Alın değerimizi akıttıkça ürünün ne kadar değerinin artığını görüyoruz.

Haberin Devamı

Bor karbürü toz olarak ürettikten sonra sıcak işlemlere tabi tutmak suretiyle fon veriliyor. 1.8 kg ürün. Bunu çelikten yapsaydık 7-8 kg olacaktı. Bir askerin açık arazide ilerlemesi oldukça güç. Ama biz ne yapmış olduk en az çelik kadar dayanıklı 4'te 1'e düşen ağırlıktan bahsediyoruz. Bor karbürün kullanıldığı sektörlerin büyüklüğü dünyada 60 milyar dolar. Aslında biz başka bir lige çıkmış olduk. Bunu biz top tank, helikopter zırhlamasında kullanabiliyoruz. Bor karbür fren balatasında dahi kullanılıyor.

Çalışma arkadaşlarımız deprem bölgesine gitmişti. Onlarında da gelmesiyle Nisan sonu gibi gazı çıkartıp karada yakacağız.

'GEÇTİĞİMİZ YIL 2,67 YON BOR SATIŞIYLA KENDİ İHRACAT REKORUMUZU KIRDIK'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde konuştu.

Bakan Dönmez'in açıklamaları şu şekilde:

Geçtiğimiz yıl 2,67 yon bor satışıyla kendi ihracat rekorumuzu kırdık. Artık bunun da bir adım ötesine geçme arzusundayız.

Bizler de bu vizyona uygun şekide adımlarımızı atıyoruz. Bor cevherinde son dönemde yüksek katma değerli uç üretme anlayışına yer verdik. Bor karbür yüksek sıcaklığa dayanımın, sertliği, düşük yoğunluğuyla çok önemli bir malzeme.

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk bor karbür tesisi açıldı... Bakan Dönmez: Madenle cevher arasında 300 kat değer farkı var

Bugün açılışını yapağımız yıllık bin ton kapasiteye sahip bor karbür tesisiyle ülkemiz dünyanın sayılı ülkeleri arasına giriyor. 4 ülke vardı, artık 5. ülke olarak Türkiye var. Yeni bir dönemin kapısını aralamış oluyoruz.

Türkiyenin ilk bor karbür tesisi açıldı... Bakan Dönmez: Madenle cevher arasında 300 kat değer farkı var

Ülkeye 30-40 milyon dolar civarında yatırım getirecek. Geçtiğimiz yıl temelini attığımız ferro bor tesisimizi de hizmete alacağız. Bu yıl pilot tesisimiz kısa bir süre sonra devreye girecek. Oradan elde edeceğimiz bilgiler bizler için referans olacak.

BAKMADAN GEÇME!