Türkiye onları dinliyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye onları dinliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 22:52

Son on yıldır radyolu günlere döndük. Sayıları arttı, iki bini geçtiği oldu. Aralarında maratonu yarıda bırakanlar var. Yeni yeni açılanlar olduğu gibi. Özellikle yerel yayın yapanlar arasında son derece ilginçleri var. Yolunuz düşer, frekans tutarsa onları dinlemeyi ihmal etmeyin.

Anadolu'nun sesi

Dört yıl önce kuruldu, İstanbul genelinde yayın yapıyor. Yüzde 70 Türk halk müziği yayınlıyor. Ama diğer Türkçe müzikler de yer bulabiliyor. Sabah gazete haberleri okunuyor. ‘‘Sizin sesiniz’’ sloganıyla adını duyuran radyonun dinleyici kitlesi genelde işçi ve memurlardan oluşuyor. Üç yıl önce üç ay kapatılma cezası aldı. Şu anda da iki aylık bir ceza yüzünden kapalı (92,8 İstanbul)

Moralsiz kalmayın

1993'te yayına başlayan Moral FM, 95 şehirden dinlenebiliyor. Uydu aracılığıyla da Avrupa'ya ulaşıyor. Yayın saatlerini kültür programlarına ve dini programlara ayrılmış durumda. Yabancı hariç Türkçe müzik türlerine de yer veriliyor. Bunun içinde ilahiler ve tasavvuf müziği de var. Dinleyicilerinin yüzde 70'i kadınlar. MÜYAP'ın telif bedellerine uyan ender radyolardan biriyiz, diyorlar. İki yıl önce 90 günlük bir kapatmayla cezalandırıldı (Moral FM-105.0 Türkiye)

Bizim uşakların radyosu

Türkiye'nin yüzde 60'ına ulaşırken ‘‘Dünyaya yayın yapan tek Karadenizli radyo’’ sloganı ve tüm Karadenizlileri bir araya toplalma amacıyla yola çıkmış. Günde iki kez saat 10-12 ve 21-23 saatlerinde tamamen Karadeniz müziğine ayrılmış bol tulum ve kemençeli kuşak var. Ama sadece Karadeniz müziği değil tüm müzik türleri yayın akışı içinde yer alıyor. Doğal olarak dinleyicilerin de yüzde 90'ını Karadenizliler. Önemli programlar arasında Musti Şov ve Lahana sayılabilir (Karadeniz FM-98.2 Türkiye)

Demirel Ünv. bildiriyor

Süleyman Demirel Üniversitesi'nin öğrenci uygulama radyosu konumundaki Üniversite FM 1994 yılından beri Isparta ve civarında dinlenebiliyor. Türk halk müziği ve Türk sanat müziği yayınlarının yanı sıra teknoloji bülteni ve internet programları da var (Üniversite FM-98,6 Isparta)

Mersin'den haberler

Mersin ve civarında dinlenebilen Radyo Metropol 1992'de kuruldu. Üç yıl sonra yerel haber radyosuna dönüştü. Radyonun vericisi 52 katlı Metropol Gökdeleni’nin tepesinde. Haber dışında Türkçe müzik yayını yapıyor (Radyo Metropol-101.8 Mersin)

İnternet’i sevdirecek

Yeşil Bursa'nın yerel radyosu İnegöl, Susurluk ve Mudanya'dan da dinleniyor. ‘‘Bursa bizi dinlemeyi seviyor’’ sloganıyla beş yıldır yayın yapan kanal Ağ Bursa ile interneti şehre benimsetmek gibi bir görev de üstleniyor (Radyo Poyraz-107.1, Bursa)

Hırıstiyanlara yayın

Türkiye'deki Hıristiyanlara yönelik yayın yapan radyo kurulduğu 1993'te sadece Kadıköy'e yayın yapıyordu. Beş yıldır tüm Marmara bölgesine ulaşan Müjde FM haber yayınlarının ve ingilizce eğitim programlarının yanı sıra İncil çerçevesinde ruhsal ezgiler ve gospel müzikle dinleyicilerine hitap ediyor (Müjde FM-89.6, Marmara Bölgesi)

Gönül frekansı

Sloganı, Anadolu Yakası Gönül frekansınız. 1994 yılında tamamen Sultanbeyli dinleycisine hitabeden bir radyo olarak kuruldu. Şimdi Ümraniye'den Kadıköy'e kadar dinlenebiliyor. Türkçe sözlü her tür müziğe yer var. Ama kırsal kesimden gelen insanların ilgisi nedeniyle arabesk ağırlık kazanıyor. Bunun yanında özellikle ev hanımlarına yönelik sağlık, çocuk, eğitim programları da var. (Sultan FM-91.8, İstanbul Anadolu Yakası)

Egeli gençlerin hiti

Ege Bölgesinin büyük bölümünde dinlenbiliyor. Türkçe pop ağırlıklı müzik yayını yapıyor. Bu nedenle gençler tarafından dinleniyor. Ege'nin gerçek ve tek radyosu. Kaan Şenevrensel, Özlem Tozkoparan ve Çİzmeli Kedi Eylem Aslan önde gelen programcılar (Ege FM-92.7/97.5 İzmir-Bodrum)

Ev kadınları Rumeli seviyor

Levent'ten Bağcılar'a dek yayın alanına sahip kanal 1992'de kuruldu. Arbesk, pop, halk müziği olmak üzere her tür Türkçe sözlü müzik çalıyor. Ev kadınları dinleyici kitlesi içinde önemli bir kesimi oluşturuyor. Bölgenin en kıyak radyosu (Rumeli FM-96.7 İstanbul Avrupa yakası)

Türkler özümüz türküler sözümüz

1995'te Şirin Radyo adıyla kuruldu. Tekirdağ ve Gebze arasında İstanbul'u da kapsayan halk müziği ağırlıklı yayın yapıyor. Gazeteciler Halil Nebiler, Deniz Som, Musa Ağacık haber, yazar Cezmi Ersöz ise edebiyat programı hazırlıyor. Daha çok Anadolu insanına ve Alevilere hitap ettiği söylenebilir. Bir yıl boyunca aracılık ettiği Deutsche Welle yayınlarına geçen yaz son vermek durumunda kaldı (Radyo Barış-107.0 İstanbul-Trakya)

Çıraklar Zeytin diyor

Sekiz yıldır yayın yapan radyo İstanbul Zeytiburnu ve civarını kendisine hedef seçerek kurulmuş. Yüzde 70 Türkçe pop, yüzde 15 arabesk yüzde 15 de yabancı pop çalınıyor. Arabesk çalan Cumhur en önde gelen programcılardan biri. Arabesk fantezi türü de bölgedeki dinleyicilerin özelikle Merter civarındaki atölye çalışanlarının yoğun ilgisini çekiyor. Zeytinburnu yöresindeki rakip radyolar fazla dayanamayarak kapanmış. (Zeytin FM-101.5 Avrupa Yakası)


Duayen İTÜ

İTÜ Radyosu elektrik mühendisi öğrencilerinin uygulamalı çalışmaları için 1945'te kuruldu. Olağanüstü siyasi dönemlerde kapatılan radyo 1980 askeri müdahalesinden sonra 11 yıl yayınlarına ara verdi. Klasik Batı Müziği ağırlıklı yayın yapan radyo 1991'de tekrar faaliyete geçerek Tarabya ile Yıldız ve Çengelköy ile Kandilli eksenlerinde dinlenebiliyordu. Şimdi RTÜK kanunundaki yasak nedeniyle kampüs içinde kapalı devre yayın yapıyor (İTÜ Radyosu-103.8 İstanbul Avrupa Yakası)


ODTÜ Rock

ODTÜ öğrencilerinin çalıştığı bu üniversite radyosu 1993'de kuruldu. Rock ağırlıklı müzik yayını ve kültür sanat programları var. Bunlardan biri de Türkiye'nin en uzun soluklu arkeoloji progrmlarından birisi. Şu anda kapalı devre ve İnternet üzerinden yayın yapıyor (ODTÜ FM-103.1, Ankara).


Trakya Küpe dinliyor


Trakya'ya 7 yıldır yayın yapan bölgesel bir radyo kanalı. Yayınların Edirne'ye kadar da ulaştığı söyleniyor. ‘‘Tüm Trakya Küpe Dinliyor’’ sloganıyla dinleyicilerine seslenen radyonun yayın akışında Türkçe Pop başı çekiyor. Akşam saatlerinden itibaren orta yaş ve üstü kuşağa hitap eden Türk sanat ve halk müziği yayınları başlıyor. Günaydın programını sunan Zeynep, hafta sonları Tuncay Saran ve her akşam bir saat şiir programı yapan Eros dinlenen programcıları. (Küpe FM-89,7 Trakya)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!