Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Kurtulmuş, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Ouattara ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Kurtulmuş, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Ouattara ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2024 17:56

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Fildişi Sahili’ne yaptığı resmi ziyaret kapsamında Devlet Başkanı Alassane Ouattara ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Fildişi Sahili Devlet Başkanı Sayın Alassane Ouattara'ya şahsıma ve heyetimize gösterdiği nazik misafirperverliğinden ötürü şükranlarımı sunuyor, ziyaretimizin Türkiye ile Fildişi Sahili arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesine vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda, Fildişi Sahili Ulusal Meclisi Başkanı Bictogo Adama'nın da bulunduğu görüşmenin ardından açıklama yapan Kurtulmuş, Türkiye ve Fildişi Sahili halklarının dost ve kardeş olduğunu, Cumhurbaşkanı Outtara’nın dostluk ve kardeşlik duygularıyla kendisini ve heyetini ağırladığını ifade etti. Türkiye ve Fildişi Sahili arasındaki ikili meseleleri bir kere daha ele alma fırsatı bulduklarını belirten Kurtulmuş, iki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi, yatırım alanlarının ve imkanlarının artırılması konularıyla kültürel, eğitim ve turizm alanında yapılabilecek karşılıklı gelişmelerin de görüşmede değerlendirildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Görüşmemizde, iki ülke arasında var olan 600 milyon dolar seviyesindeki ikili ticaret hacminin çok daha ileri boyutlara götürülmesi için kararlılık vurgusunu bir kez daha ortaya koymuş olduk. Ayrıca Cumhurbaşkanı, İsrail'in Gazze'deki saldırganlığı karşısında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türkiye'nin siyasi liderliği açısından ortaya koymuş olduğu fikirler bakımından takdir ve teşekkürlerini ifade etti. Ayrıca özellikle Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na başvurusundan sonra başlayan yeni dönemde, Filistin davasına destek ve İsrail'in Gazze'deki bu insanlık suçlarının durdurulması konusunda neler yapılabileceğini de uzun uzun görüşme fırsatımız oldu.”

Kurtulmuş, görüşmede, dünyada hakkaniyetli, adil bir uluslararası sistemin nasıl kurulabileceği, ortak neler yapılabileceği konusunda da fikir paylaşımında bulunduklarını aktardı.

Afrika'yı çok yakından takip ettiklerini, Batı Afrika'nın önemli ülkelerinden birisi olan Fildişi Sahili’ndeki gelişmeyi takdirle izlediklerini söyleyen Kurtulmuş, "Türkiye'nin Afrika kıtasına yaklaşımı kazan kazan prensibi çerçevesinde bütün Afrika halklarıyla yakın iş birliğini geliştirmektir. Ümit ediyoruz ki Afrika, önümüzdeki dönemde güven ve istikrar içerisinde gelişecek dünyanın en önemli bölgesidir" dedi.

Haberin Devamı

Görüşmede, İSİPAB Türkiye Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdürrahim Dusak, İSİPAB Türkiye Delegasyonu Üyesi ve AK Parti Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun ve Türkiye’nin Abidjan Büyükelçisi Deniz Erdoğan Barım da yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!