TSK’da YAŞ hazırlığı: Orduda yeni komuta belli olacak

Güncelleme Tarihi:

TSK’da YAŞ hazırlığı: Orduda yeni komuta belli olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 07:00

Bu hafta yapılacak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısıyla TSK komuta kademesi belirlenecek. Görev süresi ve yaş haddinden emekli olması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever’in yerine Genelkurmay Başkanlığı için üstün hizmet madalyalı 3 devre arkadaşı orgeneralin adı geçiyor.

Haberin Devamı

Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanı olmasıyla birlikte boşalan Genelkurmay Başkanlığı görevini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever üstlenmişti. Orgeneral Avsever’in Genelkurmay Başkanlığı görevine atanmaması durumunda, görevde bekleme süresi ve yaş haddinden emekliye ayrılması bekleniyor. Böyle bir durumda Genelkurmay Başkanı olabilecek isimler arasında 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu bulunuyor. Harp Okulu’nun 1981 mezunu üç devre arkadaşı bir önceki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmişti.

HAVA VE DENİZDE SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

YAŞ toplantısında Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde ise sürpriz beklenmiyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan’ın görev süreleri devam ediyor. Geçen yıl bu görevlere getirilen komutanların emekliye ayrılması durumunda ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Kurmay Başkanı Koramiral Aydın Şirin ile Donanma Komutanı Koramiral Kadir Yıldız’ın adı geçiyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun ismi öne çıkıyor.

Haberin Devamı

İLK DURAK ATA’NIN HUZURU

- Şûra çalışmaları, her yıl olduğu gibi YAŞ üyelerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Anıtkabir’i ziyaretlerinin ardından başlayacak. YAŞ çalışmalarının bir günde tamamlanması beklenirken,Şûra kararları Erdoğan’ın onayının ardından uygulamaya konulacak.

5 KORGENERAL TERFİ EDECEK

- YAŞ kararları kapsamında bazı korgeneraller de bir üst rütbeye terfi edecek. Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda geçen sene görev süreleri bir yıl uzatılan 3’üncü Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Sinan Yayla’nın yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü Korgeneral İrfan Özsert, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral İsmail Güneykaya terfi sırasında yer alıyor.

Haberin Devamı

KABİNENİN YENİ İSİMLERİ KATILACAK

- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapılacak YAŞ toplantısına Şûra üyeleri; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bakanlar, Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve kuvvet komutanları katılacak. YAŞ üyesi kabine üyelerinin büyük bölümü, Yüksek Askeri Şûra toplantısında ilk kez yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!