Tohumlar fidana dönüştü

Güncelleme Tarihi:

Tohumlar fidana dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2023 07:00

İki sene önceki Antalya ve Muğla yangınlarının ardından bir araya gelen Marmaris Doğa Gönüllüleri şimdiye kadar yanan bölgelerde 20 bin 600 fidan, 40 binden fazla tohum ekti. Düzenli olarak çöp toplama etkinliği düzenleyen grup 10 tondan fazla çöp topladı.

Haberin Devamı

Türkiye tarihinin en büyük çevre felaketlerinden biri olan ve 60 bin hektar bölgeyi küle çeviren Antalya ve Muğla yangınlarının üzerinden 2 yıl geçti. 2021 yılında 29 Temmuz’da Manavgat’ta başlayarak 12 Ağustos’a kadar süren yangınların ardından bir grup doğasever Marmaris Doğa Gönüllüleri ismiyle bir araya geldi. Gönüllüler iki senede yanan bölgelerde 20 bin 600’den fazla fidan, 40 binden fazla tohum ektiler. Marmaris esnafı olan Sinan Şengül ve Osman Gök’ün girişimiyle çalışmalara başlayan grup şu anda 200 aktif gönüllüyle fidan dikme ve çöp toplama etkinliklerine devam ediyor. Yaz kış fark etmeksizin çöp toplama etkinliği düzenleyen grup şimdiye kadar Marmaris’in cennet kıyı ve ormanlarından 100 tondan fazla topladı. Gruba çalışmalarında hem belediye hem de Orman Genel Müdürlüğü lojistik destekte bulunuyor. Marmaris Doğa Gönüllüleri’nden İbrahim Özipek grubun çalışmalarını ve misyonunu şöyle anlatıyor: “Yangınlar sırasında hepimiz çok üzüldük, gönüllü olarak destek vermeye çalıştık. Daha sonra Osman Gök ve Sinan Şengül’ün çağrısıyla daha fazla ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Toplandık, Marmaris’in sorunlarını konuştuk. Bölgede büyük bir çöp problemi var, çevre bilinci problemi var. Çöp toplama etkinliklerine başladık. Ormanın derinliklerinde bile çöp buluyoruz. Ormanlara girmek yasak olmasına rağmen hala ormanların içine giriyorlar, çöplerini bırakıyorlar bu durum yaz aylarında yangınlara sebep oluyor”

Haberin Devamı

Tohumlar fidana dönüştü

40 ÇOCUK CANLA BAŞLA ÇALIŞTI

Sinan Şengül ise fidan ekme ve çöp toplama etkinliklerinde okulların iş birliğini çok önemsediklerini vurguluyor: “Dünya temizlik gününde buradaki bir özel okul ile iletişime geçtik. Yalancı Boğaz bölgesinde çöp toplama etkinliğine bu kez çocuklarımızı da götürdük. 40 çocuk canla başla çalıştı. Hafta sonu insanlar yiyip içiyor, doğanın keyfini çıkarıyor ardından çöplerini olduğu gibi bu bölgede bırakıyor. Doğayı sevmemiz gerektiğini onu temiz tutmamız gerektiğini çocuklarımıza erken yaşta öğretmek bizim için çok önemli.”

Haberin Devamı

YANAN BÖLGELERİ YENİDEN YEŞERTMEK İSTİYORUZ

Fidan dikmeye gittiklerinde belediyeden ve Orman Genel Müdürlüğü’nden çapa araç gibi destekler aldığını belirten Şengül, “Bizim bir araya geliş sebebimiz daha çok fidan dikmek, yanan bölgeleri yeniden yeşertmek. Hem Marmaris hem Bodrum yapılaşma baskısı altında. Bu yanan bölgelerde yapılaşma istemiyoruz buraları yeniden orman olarak görmek en büyük hedefimiz” diye konuşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!