Ticaret Bakanı Ömer Bolat: İklimlendirme sektöründe dış açık yok

Güncelleme Tarihi:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: İklimlendirme sektöründe dış açık yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 07:00

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçen ay katıldığı bir fuarda iklimlendirme sektörü hakkında bilgi vermişti. Bakan Bolat, “Bu sektörde ilk 9 ayda, 8 milyar 750 milyon dolara ulaşmış bulunuyoruz. Sevindirici olan, şuan da bu sektörde dış açık vermiyoruz” demişti.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ömer Polat, geçen ekim ayında, iklimlendirme sektörünün temsilcilerinin bir araya geldiği fuarda konuşmuştu. Ülkedeki iklimlendirme sektörünün 2018 yılında 7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Bakan Bolat, “Bu sayı 2022 yılında tam yüzde 56 artışla yaklaşık 11 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. 2023’ü de inşallah güzel bir artışla kapatacağız. İlk 9 ay itibariyle yüzde 8-9 gibi bir ihracat artışımız bulunmaktadır. 9 ayda, 8 milyar 750 milyon dolara ulaşmış bulunuyoruz. Sevindirici olan, şuan da bu sektörde dış açık vermiyoruz” demişti.

Bakan Bolat, “Yaşadığımız küresel üretimde ve ticaretteki durgunluk sürecine ve ülkemizin yaşadığı 6 Şubat’taki çok büyük deprem felaketine rağmen büyümede ve ihracatta ülkemizin bu yıl bile güçlü bir performans göstermesi, ekonomimizin direncini açıkça ortaya koymaktadır. 2023 yılı ocak-eylül döneminde ihracatımız 187.5 milyar doları aşmıştır. Temmuz ayından itibaren ihracatımız yeniden yukarı doğru yükselmeye başladı.

Haberin Devamı

‘DÜNYADA PAYIMIZI 2 KATINA ÇIKARDIK’

Temmuzda, ağustosta, eylülde tarihin en yüksek aylarının ihracat rakamlarını elde ettik. Ve geçen yılın seviyesini aşarak orta vadeli programda hedeflenen 255 milyar dolar yıllık mal ihracatı ve 100 milyar doların üstünde yıllık hizmetler ihracatı ile aşağı yukarı 355 milyar dolarlık bir döviz gelirini yıl sonunda elde etmiş olacağız. Sevindirici olan son 20 yılda dünya ihracatından payımızı da 2 katından fazla arttırdık. Yüzde 0.50’den yüzde 1.03’e ulaştık” diye konuşmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!