TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bahreyn’de mevkidaşı Musalam ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bahreyn’de mevkidaşı Musalam ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 14:04

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Bahreyn’de Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmed Al Musalam ile bir araya geldi. Görüşmede parlamentolar arası ilişkiler ve güncel gelişmeler değerlendirildi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Bahreyn’in başkenti Manama’da Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmed Al Musalam ile bir araya geldi.

Kurtulmuş ve Musalam, Bahreyn Ulusal Meclisi’ndeki baş başa görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya başkanlık etti. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye ve Bahreyn halkının iki dost ve kardeş ülke olduğunu belirterek, kendilerini evlerinde gibi hissetmekten memnuniyet duyduklarını söyledi.Ziyaretlerinin, Türkiye-Bahreyn ilişkilerini daha da ileri seviyelere taşımasını dileyen Kurtulmuş, “Türkiye-Bahreyn ilişkilerinin 50. yılı geride kaldı. Şimdi ikinci 50 yılda daha ileri hedefleri konuşmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın iki ülke ilişkileri konusunda gayretinin yanında bizler de parlamentolar olarak bu ilişkileri geliştirmenin gayretinde olmalıyız. Parlamentolar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi önemlidir. Dostluk grubumuzu hemen oluşturduk. Bu sayede daha hızlı ve verimli çalışmaları gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı.

İki ülkenin ticari ilişkilerinin büyük potansiyel taşıdığını belirten Kurtulmuş, mevcut ilişkilerin farklı sektörlerde daha da ileri düzeye çıkarabileceklerine inandıklarını vurguladı. Kurtulmuş, iki ülke arasında karşılıklı vize serbestisinin olmasını da önemsediklerini ifade etti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Asya Futbol Konfederasyonuna üye başvurusunda bulunduğunu anımsatan Kurtulmuş, “Konfederasyon yöneticisi Bahreynli bir yetkili ve bu konuda desteklerini bekliyoruz. Maalesef tüm olumlu çabalarına rağmen KKTC, Batı’nın cezalandırmalarına maruz kalmıştır. Bu şekilde uluslararası platformlarda destek vererek KKTC’nin tanınmasına konusunda destek vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

FİLİSTİN’E YÖNELİK SALDIRILAR

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bahreyn’in, İsrail’in Filistin’e yönelik insanlık dışı katliamları karşısındaki duruşu nedeniyle de teşekkür etti. Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı’nın kararıyla Filistin davasının yeni bir aşamaya geldiğini anımsatan Kurtulmuş, “Şahsen bunun on yıllarca sürecek yeni bir aşama olacağını düşünüyorum. İnşallah başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulacaktır” diye konuştu.

Kurtulmuş, üç önemli konuda birlikte çalışmak gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Birincisi, Netanyahu yönetiminin yalnızlaştırılması. Lahey’de çıkan karar bu durumu destekliyor. Uluslararası alanda Netanyahu’yu yalnızlaştırmak ve devamında bu konuyu Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne konuyu götürmek önemlidir. İkinci alan ise insanlık konusudur. Tüm dünyada farklı inançlardan insanlar bu zulme karşı çıkıyor ve yeter artık diyor. Bu insanlık için önemli bir gelişmedir. Halklar bu insanlık cephesini kendisi kurmuştur ancak şimdi de devletler, hükumetler buna destek vermelidir. Üçüncü cephe ise İslam ülkelerinin durumudur. İsrail’in en büyük gücü sahip olduğu imkan, silah ya da arkasındaki destek değil, İslam ülkelerinin dağınıklığı ve birlikte irade gösterememesidir. Bu üç alanda birlikte çalışarak Filistinli kardeşlerimize destek olarak bölgede kalıcı güzel bir sonuç alabiliriz. Aksi halde bu saldırılar, durdurulamaz ise bölgede ve dünyada yeni çatışmaların kaynağı olacaktır.”

İLİŞKİLERİ DAHA İLERİYE TAŞIMA HEDEFİ

Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Al Musalam, TBMM Başkanı Kurtulmuş ve beraberindeki heyeti misafir etmekten mutluluk duyduklarını belirterek, iki ülke parlamentoları olarak Bahreyn ve Türkiye arasında siyasi, diplomatik ve ekonomik ilişkileri daha ileri seviyelere taşımayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye’nin uluslararası platformlarda Filistin için verdiği mücadeleyi takdirle karşıladıklarını ve desteklediklerini dile getiren Al Musalam, kendilerinin de aynı şekilde hareket ettiklerini söyledi.

Al Musalam, Filistin’de çözümün, tam bağımsız ve başkenti Kudüs olan devletin kurulması olacağını belirterek, Bahreyn olarak Filistinlilerin topraklarından tehcir edilmesine karşı olduklarını kaydetti.

Görüşmede, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Türkiye–Bahreyn Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Kurtcan Çelebi, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı ve Türkiye’nin Manama Büyükelçisi Esin Çakıl da yer aldı.

Haberin Devamı

KURTULMUŞ, ŞURA MECLİSİ BAŞKANI ALİ BİN SALEH AL SALEH İLE BİR ARAYA GELDİ

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Bahreyn’de Şura Meclisi Başkanı Ali bin Saleh Al Saleh ile bir araya geldi. Görüşmede, bölgesel gelişmeler ve parlamentolar arası iş birliği imkanlarının ele alındığı ifade edildi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bahreyn’de mevkidaşı Musalam ile görüştü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!