Tangoya devam

Güncelleme Tarihi:

Tangoya devam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 01:28

Dünyaca ünlü Hollandalı koreograf Hans van Manen’in, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün kendisine verdiği ‘Yüzyılın Koreografı’ ödülünü reddetmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı karıştırdı. Bakanlık, Genel Müdür Selman Ada’dan bilgi istedi. Manen’in 5 Tango’s eseri 7. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında sahnelenecek.

Haberin Devamı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, 2-16 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 7. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında Hollandalı ünlü koreograf Hans van Manen’i, ‘Yüzyılın Koreografı’ ödülüyle onurlandırma kararı almıştı. Manen, getiğimiz hafta Türkiye’de basın özgürlüğü ve insan hakları alanlarındaki olumsuz gelişmeleri gerekçe göstererek bu ödülü reddetti. Ünlü koreograf, “Türkiye’de gazeteler susturulup gazeteciler hapse girdiği sürece bu ödülü kabul edemem” demişti.

Tangoya devam

BİLGİLENDİRME İSTEDİ

Manen’in hareketi Genel Müdürlük ve Bakanlık’ta krize neden oldu. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada, Sanat Danışmanı Mehmet Balkan’la Manen’in tavrını istişare ederken, Bakanlık makamı da Genel Müdürlük’ten bilgi talep etti. Genel Müdür Ada, Bakanlığa Manen’e ödül verme gerekçesinden, beklenmedik şekilde reddedilişine kadar detaylı bilgilendirme yaptı.
Genel Müdürlük, ödül vermeyi planladığı Manen’in koreografisini yaptığı, müzikleri Arjantinli besteci Astor Piazzolla’ya ait olan ‘5 Tango’s’ adlı eseri de festival programına almıştı. Manen’in ödülü reddetmesi eserin programdan çıkarılıp çıkarılmayacağını da gündeme getirdi. Genel Müdürlüğün festival duyurusunu yaptığı ‘www.istanbuloperafestival.gov.tr’ web sayfasında Manen ile devam etme kararı alındığı görüldü. Manen’in koreografisini yaptığı 5 Tango’s 2014-2015 sezonunda da Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye konulmuştu.

Haberin Devamı

DAHA ÖNCE DE REDDETTİ

Manen, geçmiş yıllarda politik nedenlerden dolayı başka ödülleri de reddetti. Sanatçı, daha önce aşırı sağcı lider Jorge Haider’i protesto etmek için Avusturya tarafından verilen ‘Devlet Büyük Ödülü’nü geri çevirmişti. Sanatçı, 1968 yılında askeri cuntaya tepki olarak Yunanistan tarafından verilen ödülü, Oliveira Salazar’a tepki olarak da Portekiz Devlet Ödülü’nü almayı da reddetmişti. Manen’e göre, sanat ve politikanın birbirinden ayrı görülmesi mümkün değil. Bu konuda basına uzun uzun açıklama yapmak istemediğini belirten Manen, “Hiç kimsenin sırtımı sıvazlamasına gereksinim duymuyorum” diyor.

BAKMADAN GEÇME!