Sularımızda 37 istilacı var

Güncelleme Tarihi:

Sularımızda 37 istilacı var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2010 00:00

GEMİLERİN balast suları ile taşınan “çok tehlikeli istilacı” olarak nitelendirilen 5 tür sucul ve mikro organizma, Türkiye kıyılarını tehdit ediyor.

Türkiye’nin limanlarına yılda yaklaşık 23 milyon ton balast suyu deşarj edildiği ve balast deşajlarının deniz trafiği ile orantılı olarak Marmara, İzmir ve İskenderun bölgelerinde yoğunlaştığı tespit edildi. Türk deniz alanlarına diğer deniz alanlarından gelen 263 tür canlı kayıt altına alındı ve bu türlerin 37’sinin gemiler ile taşındığı ortaya çıktı. Türk deniz alanlarına gelen 263 türün 180’inin Süveyş, 6’sının Cebelitarık Kanalı’ndan doğal yolla, 3’ünün balık ticareti ile geldiği, 37’sinin ise gemiler tarafından taşındığı tespit edildi.

5 tür ‘çok tehlikeli’

Türkiye kıyılarına yerleşen 37 istilacı arasında güneş levreği, gümüş sazanı, mavi yengeç, çengel su piresi, zebra midyesi, tek hücreli kabuksuzlar, halkalı deniz solucanları ve deniz anası türleri yer alıyor. Bunlardan zebra midyesi, çengel su piresi ile 1 tür deniz yıldızı ve 2 tür deniz anası “çok tehlikeli istilacı” tür olarak sınıflandırılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!