Sonbahar'a yedi ödül

Güncelleme Tarihi:

Sonbahara yedi ödül
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2009 12:00

20. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde, “En iyi Film” ve “En iyi YÖnetmen” kategorilerinin de aralarında bulunduğu 7 dalda ödüller “Sonbahar”a gitti.

Haberin Devamı

FİLMİN FRAGMANI (VİDEO)

20. Ankara Uluslararası Film Festivali,  kapanış galası ve ödül töreniyle sona erdi.Sunuculuğunu Nehir Erdoğan ile Levent Ülgen'in üstlendikleri Devlet  Tiyatroları Şinasi Sahnesi'ndeki kapanış gecesinde konuşan festival başkanı Can  Özgün, yapılan işlerde büyük emek olduğunu, festival olarak da emeğe saygı  duyduklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın her yıl kendilerine destek  verdiğini hatırlatan Özgün, başta bakanlık olmak üzere festival sponsoru olan tüm  kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Festivalle, sinema alanında önemli bir arşive sahip olduklarını ifade  eden Özgün, bunları değerlendirmek için kültür merkezi gibi bir mekan düşleri  olduğunu, gelecek yıllarda da bu düşü gerçekleştirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz da geçen yıl 60 Türk  filmini desteklediklerini ve bunların yarısından fazlasının ödül aldığını  vurguladı. Yılmaz, bakanlığın Türk filmlerine ileriki yıllarda da destek vermeyi  sürdüreceğini kaydetti.

Festivalin “Ulusal Uzun Film Yarışması” bölümünde “Sonbahar”, en iyi  film, en iyi yönetmen, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi görüntü yönetmeni, en  iyi kurgu ile bu yıl ilk kez verilen Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) en iyi film  ödülü ve Film Yönetmenleri Derneği (FİLM YÖN) en iyi yönetmen dallarında ödül  kazandı.

Cemal Şan'ın yazıp yönettiği “Dilber'in Sekiz Günü” filmi ise “Mahmut  Tali Öngören Özel Ödülü” ve “Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü”ne layık  görüldü.

“Ulusal Uzun Film Yarışması” kapsamında ödül verilen diğer dal ve ödül  alanların isimleri ise şöyle:

“En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”: “Dilber'in Sekiz Günü” filmindeki rolüyle  Nesrin Cavadzade
“En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”: “Dilber'in Sekiz Günü” filmindeki  başarısıyla Fırat Tanış
“En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü”: “Sonbahar”daki performansıyla  Megi Kobaladze
“En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü”: “Gökten 3 Elma Düştü”  filmindeki oyunculuğuyla İsmail Hacıoğlu
“En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü”: “Sonbahar” filmindeki görüntü  yönetimiyle Feza Çaldıran
"En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü”: “Devrim Arabaları” filmindeki sanat  yönetimiyle Veli Kahraman
En İyi Özgün Müzik Ödülü”: “Dilber'in Sekiz Günü”ndeki müzik  anlayışıyla Nail Yurtsever, Engin Aslan ve Cem Tuncer
En İyi Kurgu Ödülü”: “Sonbahar” filmindeki kurgu anlayışıyla Thomas  Balkenhol

Haberin Devamı

Öte yandan, “Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu Ödülü”nü “Fırtına”  filmindeki performansıyla Cahit Gök ve “Dinle Neyden” filmindeki rolüyle Metin  Hara paylaşacak. “Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Ödülü”nü “Gökten 3 Elma Düştü”  filmindeki rolüyle Toprak Sağlam, “Umut Veren Yeni Yönetmen ve Umut Veren Yeni  Senaryo Yazarı Ödülü”nü “Bunu Gerçekten Yapmalı Mıyım?” yapıtıyla İsmail Necmi  aldı.

Ayrıca, “Seçici Kurul Özel Ödülü”, “içinde yaşadığımız politik  coğrafyanın gerçeklerine göbekten bağlı olması nedeniyle sınır tanımayan kırık  bir aşk öyküsünü, belgeselci refleksi ve yalın bir sinema dilini kaynaştırarak  anlattığı” gerekçesiyle Hüseyin Karabey'in “Gitmek” adlı yapımına verildi.
       
ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI” ÖDÜLLERİ
       
“Ulusal Belgesel Yarışması” bölümünde “teknik yeterlilik, anlatıda  bütünlük, sinematografi ve estetik kıstaslar değerlendirildiğinde, profesyonel  kategoride birinciliğe değer bir eser bulunamaması” nedeniyle söz konusu dalda  birincilik ödülü belirlenmedi. Bu dalda, Yasemin Alkaya'nın “Yaşam Arzısı” adlı  filmi ikincilik, Can Candan'ın “3 Saat” filmi üçüncülük ödülüne, Gloria  Rolando'nun “Nazım'ın Küba Seyahati” de “Seçiciler Kurulu Özel Ödülü”ne layık  bulundu.

Haberin Devamı

Amatör kategoride ise Serdar Güven'in “Alamet'in Üstüvane” yapımı  birinci, Rodi Yüzbaşı'nın “Mezra Ezidiya” adlı filmi ikinci, Belgin Cengiz ve  Oğuz Karabeli'nin “Kağıt Hane” adlı eserleri üçüncü oldu. “Seçici Kurul Özel  Ödülü”nü Emre Yalgın'ın yönettiği “Pembe Gri” aldı.
       
“ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI” ÖDÜLLERİ
       
Festival kapsamında düzenlenen “Ulusal Kısa Film Yarışması”  kategorisinde “İnsan-lık” adlı yapım, “En İyi Kurmaca Film” seçilirken, “En  İyi Deneysel Film Ödülü”ne “Açık Rüya”, “En İyi Canlandırma Film Ödülü'ne  “Gemeinschaft” adlı kısa filmler değer bulundu. “Seçiciler Kurulu Özel Ödülü”  de “Hayat-Derin Uzay”a verildi.

Haberin Devamı

“Anoptikon” ve “Seken Palazlar” filmleri ise, Seçici Kurul tarafından  yarıştıkları kategoriye uygun bulmamakla birlikte dikkate değer görüldü.

Törende, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Çello Kuartet topluluğu da  dinleti sundu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!