Son dakika... Yılın ilk Kabine Toplantısı sona erdi... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıkladı: 2023'te otoyol ve köprü hizmetlerinde artış olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2023 07:46

2023'ün ilk Kabine Toplantısı Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EYT'li olarak bilinen vatandaşlarımızın sorunlarını çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında meclisimizin takdirine sunuyoruz." dedi. Erdoğan konuşmasının devamında bir müjde de vererek "Otoyol ve köprü hizmetlerinde yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecek" ifadelerini kullandı. Ayrıca muhalefete bir çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cuma günü İstanbul'da meşhur Rami Kışlamızı İstanbul'un millet kütüphanesi olacak. Muhalefeti de davet ediyoruz. İstanbul'un en büyük, Avrupalı sayılı kütüphanelerden birinin açılışını yapıyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen kabine sonrası açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

Bu yıl sadece yeni bir seneye girmekle kalmadık. Yaklaşık her konuşmamızda, her çalışmamızda heyecanla ifade ettiğimiz 2023'e kavuştuk. Milli mücadeleyi zafere ulaştırıp bin yıllık vatanımız Anadolu'daki yeni devletimiz Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmamızın üzerinden geçen bir asırda acı tatlı pek çok tecrübe edindik. Kimi dönemleri yaşanan zulümlerin, baskıların, acıların; dökülen gözyaşlarının burukluğuyla, kimi dönemleri de güçlenen umutlarımızla bilenen azmimizle, artan cesaretimizle hatırladık. Sadece 20 yılda yaşadıklarımız dahi vatanımızdaki bin yıllık son devletimizdeki bin asırlık serencamımızın özeti gibidir. Biz de 2023'ü Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla karşılamak için aylar öncesinden hazırlıklara başladık. Bilhassa son dönemde ülkemizin önünde içeride ve dışarıda çözülmemiş hiçbir mesele bırakmama azmimizin gerisinde cumhuriyetimizin yeni yüzyılına başlangıç yapma gayesi vardır.

Haberin Devamı

"EYT YAKINDA MECLİSE GELECEK"

Geçtiğimiz yıl son kabine toplantısının ardından 28 Aralık'ta Yeni Emeklilik Düzenlemesinin müjdesini kamuoyumuzla paylaştık.  Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen, binlerce vatandaşımızın uzun yıllardır dile getirilen sorununu herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında meclisimizin taktirine sunuyoruz. Aynı gün TÜBA ve TÜBİTAK ödül törenleri vesilesiyle bilim insanlarımızla bir araya geldik. Gençlerimizin istihdamına katkı sağlamak amacıyla 6 bakanlığımızın ortak çalışmasıyla başlattığımız 1 milyon yazılımcı projemizin ilk etabını 29 Aralık'ta hedefinin üzerinde bir gerçekleşme ile tamamladık. Halen devam eden ilgi sebebiyle programları daha da güçlendirerek bu projeyi sürdürme kararı aldık. Son 20 yılda 7 kat arttırdığımız ihracatımızda geldiğimiz seviyeyi önemsiyor ama yeterli bulmuyoruz. Bunun için önümüzdeki dönemde yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla ülkemizi büyütme hedefimize daha sıkı sarılacak, daha çok çalışacak, inşallah daha büyük başarıların müjdesini milletimize vereceğiz. Salı günü sözleşmeliden kadroya geçen kardeşlerimizle buluşmamızda yeni yılın memur ve emekli maaş artışlarının ilk etabını da açıkladık. Yüzde 25 olarak açıkladığımız bu artış içimize sinmediği için ilgili bakanlarımıza başka alanlardan fedakarlık yaparak bu oranı artırma yönünde çalışmalarını süratle neticelendirme talimatı verdik. Çarşamba günkü meclis grubu toplantımızda memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 30'a yükselttiğimizin müjdesini milletimize duyurduk.

Haberin Devamı

Cumartesi günü Antalya'da Kumluca ve Manavgat'ta yangın ve sel afetleri sonrasında vatandaşlarımıza geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Kumluca'da selden zarar gören vatandaşlarımıza verdiğimiz destekle toparlandıklarını gördük. Manavgat'ta yanan konutların yerine yapılan konutla ile ne kadar gurur duysak azdır. Pazar günü de gençlerimizin coşkusuna ortak olduğumuz, Volkswagen Arena'da yaklaşık 10 bin gencimizle bir araya geldik.

Bu sabah Arifiye'de yeni nesil fırtına obüslerin teslim törenine katıldık. Tabii bu fırtına obüsleri dosta güven, düşmana korku felaket. Hatırlarsanız Arifiye'deki fabrika, muhalefetin satıldı dediği fabrikadır. Umarız bu yalanları söyleyenlerin yüzleri biraz olsun kızarmıştır. Cuma günü İstanbul'da meşhur Rami Kışlamızı İstanbul'un millet kütüphanesi olacak. Muhalefeti de davet ediyoruz. İstanbul'un en büyük, Avrupalı sayılı kütüphanelerden birinin açılışını yapıyoruz. Mimarisiyle orada tarih yeniden inşallah ayağa kalkıyor. O kışlanın içinde esnaflık yaptım. Gıda sektöründe çalıştığım zaman Rami Kışlası aynı zamanda gıda sektöründe Unkapanı'ndan oraya taşındığımız bir yerdi. Oradan da onları farklı bir yere taşıyana kadar akla karayı seçtik. Ama sonunda bu oldu. Cumartesi günü de inşallah Muğla'daki kardeşlerimizle bir araya geleceğiz.

Haberin Devamı

"OTOYOL VE KÖPRÜ HİZMETLERİNDE YIL BOYU HERHANGİ BİR ARTIŞA GİDİLMEYECEK"

Bir müjde vermek istiyorum. Heyecanlanmayın. Artık bu biliyorsunuz AK Parti iktidarının sürekli milletimize olan müjdeleridir. Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecektir. Bilindiği gibi büyük bölümü kamu-özel ortaklığı modeliyle hayata geçen ulaştırma projelerimiz daha plan ve yatırım aşamasındayken birileri tarafından yalanla, iftira ile engellenmeye çalışıldı. Halbuki bu model sayesinde kamu bütçesine yük getirmeden pek çok projeyi hızla hayata geçirme imkanı bulduk. Garanti seviyelerine ulaşma aşamasına kadar katkı verdiğimiz projelerimizin hemen hepsi artık hazinemiz için önemli birer gelir kaynağına dönüşüyor. Yatırıma, üretime, turizme, çevreye yaptıkları katkıyla birlikte hesapladığımızda milli gelirimize yaklaşık Osman Gazi Köprüsü'nün 10 milyar dolar, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun 29 milyar dolar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 5 milyar dolar, Avrasya Tüneli'nin 7 milyar dolar, İstanbul Havalimanı'nın 80 milyar dolar katkısı olmuştur. Diğer projelerimizin her biri de bölgelerine ve ülkemize ciddi tasarruf sağlamaya, ekonomik değer üretmeye, insanımızın hayatını kolaylaştırmaya devam etmektedir.

Haberin Devamı

"DAHA BÜYÜK KAZANÇLARI ÜLKEMİZİN HANESİNE YAZACAĞIZ"

'Türkiye Yüzyılı'nın konuşuluyor olmasının gerisindeki en önemli güç kaynaklarından biri de 200 milyar doları bulan yatırımla Türkiye'nin ulaştırma altyapısını çözmüş olmamızdır. Kamu-özel ortaklığı yatırımlarında önümüzdeki yıl dengeyi sağlayacak, 2025'den itibaren çok daha büyük kazançları ülkemizin hanesine yazacağız. Milletten aldığımızı yine milletin emrine sunma ilkesiyle 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını sizlerle paylaşıyoruz. Son kabine ve grup toplantılarımızda bakanlıklarımızın 2022 yılı faaliyetleri ve 2023 programlarını özetle de olsa sizlere takdim etmiştik. Ne kadar özetlersek özetleyelim tek programda bitiremediğimiz bu değerlendirmeyi inşallah bu yıl tamamlıyoruz. Geçtiğimiz yıl çalışmada devlet, işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla yürütülen asgari ücret tespit çalışmalarında yıl başında 4 bin 253 lira, temmuz ayından 5 bin 500 lira rakamlarını belirledik. Bu yıl 8 bin 507 lira olarak uygulayacağımız asgari ücretin hem çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyecek hem istihdamı koruyacak bir seviyede sürmesini sağlamakta kararlıyız.

Haberin Devamı

"TURİZM SEKTÖRÜNDE 51 MİLYONUN ÜZERİNDEN TURİSTLE DÜNYADA 3. SIRAYA ÇIKMA HEDEFİNİ YAKALADIK"

Arkeolojik kazılarla müzelerime 10 bin 500 eser daha kazandırdık. Ankara'daki pek çok yapının restorasyonunu tamamladık. İstanbul'da 152 türbenin restorasyonunu bitirdik. Devlet Opera ve Balemiz temsiller ve turnelerle 238 bin izleyiciye ulaştı. Milletimizden büyük ilgi gören Kültür yolu festivallerini 5 şehirde 7 defa gerçekleştirdik. Turizm sektöründe 51 milyonun üzerinden turistle dünyada 3. sıraya çıkma hedefini yakaladık. Turizm sektörünün personel ihtiyaç karşılamak için okullarımızda 3 dilde eğitime geçtik.

Yurt dışında, Moğolistan'dan Kerkük'e ecdat mirası eserlere sahip çıkmayı sürdürüyoruz. Kültür Yolu Festivallerimizin sayısını 10'a çıkartıyoruz. Her yıl 5 şehrimizi ilave ederek festivalleri yaygınlaştıracağız. Sosyal hizmetlerde, ülkemizde hiç kimsenin kendini yalnız hissetmemek için çalıştık. Bu amaçla diğer kurumlarımla 2022'de yaptığımız harcamalar 578 milyar lirayı buldu.

"75 BİN KİŞİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞIMIZIN YANINDA OLDUK"

Yakacak ve elektrik yardımına doğalgazı da ekleyerek kış kıyamet günü vatandaşlarımıza destek olduk. Afetlerde vatandaşlarımın yanında yer alarak 75 bin kişinin üzerinde vatandaşımızın yanında olduk. Evde bakım yardımı alan vatandaşlarımızın sayısı 590 binin üzerine çıktı. Şehit ve gazilerimizin her alanda yanında olduk. Avrupa'dan Suriye'ye kadar tüm kardeşlerimize destek vereceğiz. Aileleri yanındaki destek verdiğimiz çocuk sayısını 180 binin üzerine çıkarıyoruz. Kadınlarımızı hayatın her alanında destekleyecek projeleri devreye alıyoruz.

"MONTRÖ SÖZLEŞMESİ'Nİ TİTİZLİKLE UYGULAYARAK KARADENİZ'DE TANSİYONUN YÜKSELMESİNİN ÖNÜNE GEÇTİK"

Dışişlerinde, Türk diplomasisi uluslararası krizleri çözümünde rol onadı. 37 devlet ve hükümet başkanını ülkemizi ziyaret etti, yıl boyunca 200 diplomatik telefon görüşmesi yaptık. Farklı seviyelerde 275 ikili görüşme ve kabul gerçekleştirdik. Montrö Sözleşmesi'ni titizlikle uygulamak suretiyle gerilimin Karadeniz'e yayılarak daha da tırmanmasının önüne geçtik. Tarafları Antalya, İstanbul'da bir araya getirdik. İstanbul Tahıl Mutabakatı'nı hayata geçirerek 17 milyon ton tahılın dünya piyasalarına ulaşmasını sağladık. Azerbaycan'la ilişkilerimiz tarihimizin en üst mertebesine ulaştı. Pakistan'daki sel felaketleri sonrası 15 uçak gönderdik. Kovid-19 mücadele kapsamında Afrika ülkelerine 4.5 milyon doz aşı hibe ettik. Bu vesileyle Brezilya'da yaşanan son hadiselerle ilgili endişelerimizi dile getirmek istiyoruz. Sayın Lula'ya yönelik şiddet olaylarını kınıyoruz. Brezilya halkının iradesine saygımızı tekrar ifade ediyoruz. 

"EN CİDDİ SIKINTIMIZ OLAN ENFLASYONU YÜZDE 64 İLE GERİDE BIRAKTIK"

İhracatta 254 milyar dolarla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Emtia fiyatlarındaki artışla cari açıktaki artışın farkındayız. En ciddi sıkıntımız olan enflasyonu yüzde 64 ile geride bıraktık. Bütçe içindeki faiz harcamalarının oranını 3 puan daha aşağı çekerek milletimize vereceğimiz hizmetlere kaynak oluşturduk. Elektrikte mesken tüketiminde yüzde 60 sübvansiyon yaparak 400 milyar doların vatandaşımızın cebinden çıkmasını önledik. Vatandaşlarımızı enflasyondan korumak için vergi indirimlerine, sübvansiyonlara, ilave desteklere rağmen bütçe açığının milli gelire oranını öngördüğümüz seviyenin altında tutabiliyoruz. Yıl içinde ücretliler için yaptığımız iyileştirmelerin bir kısmını vergi indirimi ve destek ödemeleriyle Hazine karşıladı. 279 milyar lira vazgeçtiğimiz vergi tutarıdır. İcra sorunlarını çözüme kavuşturmak için 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar borcunu Hazine olarak üstlendik. Hem kayıt dışı ekonomiyle hem fahiş fiyat artışlarıyla mücadele için 1 milyonun üzerinde denetleme yaptık. Tarım kesimini güçlendirmek için ilave destekler aktardık. İç borçlanma maliyetini, faizlerde indirimler sayesinde yüzde 10.7 seviyesine düşürdük, vade ortalamasını 70 aya çıkardık. Küresel finanstaki sıkıntılara rağmen, dış borçlanmada Sukuk gibi yöntemlerle avantajlı hale geldik. Kobilere verilen desteğin örneği kullanılan kredilerin 4 katına çıkmasıdır. Borsa İstanbul, muhalefetin art niyetçi çabalarına rağmen uluslararası Borsaların arasına girdi. KKM ve katılım hesaplarını yıl sonuna kadar uzatıyoruz.

"YENİ ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİMİZİ HAZIRLIYORUZ"

Kronik hastalık ve ilaç raporlarının süresini en son 30 Haziran 2023'e kadar uzatarak bu durumdaki vatandaşlara ve yakınlarına kolaylık sağlandı. Bu yıl çalışmada ülkemizin değişen ihtiyaçlarına ve küresel gelişmelere uygun şekilde yeni ulusal istihdam stratejimizi hazırlıyoruz. Dezavantajlı grupların istihdamını sürdürülebilir kılacak yaklaşımlar geliştiriyoruz. Gençlerimiz başta olmak üzere iş gücümüzün niteliklerini piyasanın ihtiyaçlarını bütünleştirecek programları yaygınlaştırıyoruz. Yükümlülüklerini titizlikle yerine getiren işverenlere beyaz bayrak sistemiyle örnek gösterecek bir çalışma yapıyoruz. Aktif iş gücü piyasası programlarını genişleterek mesleki eğitimi ve iş başı eğitimini destekliyoruz. Ek gösterge ve emeklilikte yaş düzenlemesi işlemlerini süratle tamamlayarak çalışanlarımızı bir an önce haklarına kavuşturuyoruz. Elektronik Devlet üzerinden yapılan işlemleri sadeleştiriyor ve artıyoruz. 

"TOGG İÇİN GEREKİRSE KAMU ALIM GARANTİSİ VERECEĞİZ"

Bu yıl ekonomide yıllık ortalama 1 milyon istihdam artışıyla yolumuza devam edeceğiz. Küresel ticaretten aldığımız payı daha da artırarak, ihracatımızı katlayarak yükselteceğiz. Cari fazla hedefimize ulaşmak için enerji başta olmak üzere her alandaki hedeflerimizi kullanacağız. TOGG'u desteklemek için gerekirse kamu alım garantisi vereceğiz.

BAKMADAN GEÇME!