Son dakika: Şair ve düşünür Sezai Karakoç'a son veda

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2021 15:24

İstanbul'da 88 yaşında hayatını kaybeden şair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç, Şehzadebaşı Camii'nde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

Şair, yazar Sezai Karakoç dün İstanbul'daki evinde 88 yaşında yaşamını yitirdi. Karakoç için bugün ikindi vakti şiirine konu ettiği Şehzadebaşı Camii'nde tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti İstanbul Milletvekili Binali Yıldırım, TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile yakınları ve sevenleri katıldı. Karakoç için cenaze namazı kılındı, helallik alındı. Karakoç törenin ardından Şehzadebaşı Camii'nin haziresine defnedildi.

Haberin Devamı

"VASİYETİ BURASIYDI, VASİYETİNE DE KAVUŞMUŞ OLDU"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Söyleyeceğimiz her şeyin özeti vuslata kavuştu. Kendi ifadesiyle 'dünya zindanından' kurtuldu. Sevgilisine kavuştu. Allah rahmet eylesin. Vasiyeti burasıydı, vasiyetine de kavuşmuş oldu. O aslında bir miras da bıraktı. 88 yıllık hayatının yarım asırdan fazlasını tamamen eserlere ve gençleri yetiştirmeye, inandığı doğrultuda bir diriliş destanı uğruna bütün hayatını feda etti. O diriliş de aslında milletimizin ayağa kalkması, güçlenmesi. İnşallah daha güzel günleri hep birlikte göreceğiz millet olarak da memleket olarak da. İnşallah yeni Sezai Karakoç'larla yolumuza devam edeceğiz. Onun defteri de hep açık kalacak bu anlamda" dedi.

"BİZLERE BIRAKTIĞI ESERLERİ HEPİMİZ İÇİN YOL GÖSTERİCİ OLACAKTIR"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Aslında bugün bir duası da kabul oldu. Bugün Şehzadebaşı'na ebedi istirahatgahına çekildi. Buradan bütün sevenlerine, edebiyat dünyasına, başsağlığı diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun dedi. Binali Yıldırım, "Şair, yazar, düşünür, çok önemli bir değeri kaybettik. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Hayatı boyunca düşündüklerini kendi yaşamına da uygulayan ve sıratı müstakim üzerine hayatını tamamlayan Sezai Karakoç, büyüğümüze Allah'tan rahmet diliyorum. Onun yokluğunu çok özleyeceğiz. Ama bizlere bıraktığı sadak-i cariyesi, kitapları, eserleri gençlerimiz başta olmak üzere hepimiz için yol gösterici olacaktır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"ESERLERİYLE DAİMA BİR NESLE IŞIK TUTACAKTIR"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise, "Milletimizin, ülkemizin başı sağ olsun. Özellikle diriliş neslinin yetişmesinde çok büyük emeği geçen dava insanıydı Sezai Karakoç. Özellikle yazdığı eserlerle, şiirlerle ve çıkardığı kitaplarla daima bir neslin yetişmesine gayret gösterdi. Bugün toprağa verdik, çok güzel bir 'Şehzadebaşı' şiiri de var, her şiiri öyle. 'Dünya sürgünümü uzatma' diye dua etti. Af dileyerek hep yaşadı ve güzel bir hayat yaşadı.

Son dakika: Şair ve düşünür Sezai Karakoça son veda

Eserleriyle güzel bir hayat yaşadı. Eserleriyle daima bir nesle ışık tutacaktır. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun, milletimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İbrahim Kalın ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir anlamda manevi vasiyetiydi bu. Benim bildiğim kadarıyla yazılı, mektup bir vasiyeti yoktu ama herkes mana olarak şiirinden buraya defnedilmek istediğini zaten çıkarmıştı. Bugün de nasip oldu, hamdolsun son dileğinin yerine getirilmiş olması, buraya defnedilmiş olması da son derece manidar. Sezai Bey geleneğe çok derinden, köklerinde bağlı ama geleneği fosilleştirmeye karşı çıkan bir düşünürdü. 'Amaç geleneği seyretmek değil, diriltmek olmalı' derdi hep. O geleneğin en önemli, en güzel eserlerinden birisinde, burada Şehzadebaşı Camii'nin haziresinde defnedilmesi ayrıca anlamlı. İnşallah dua edeni, ziyaret edeni, okuyanı, takip edeni bol olsun."

Haberin Devamı

Karakoç'un arkadaşı Prof. Dr. Turan Koç, "Hem bilge, hem de dile, önem veriyordu. Böyle bir büyüğümüzün yolculuğundayız şu anda. Ruhu şad olsun" dedi.


Son dakika: Şair ve düşünür Sezai Karakoça son veda
Karakoç, I. Dünya Savaşı'nda Kafkas cephesinde çarpışırken Ruslara esir düşen tüccar Yasin Bey ile Emine Hanım'ın oğlu olarak Diyarbakır Ergani'de 22 Ocak 1933'te dünyaya geldi.
Son dakika: Şair ve düşünür Sezai Karakoça son veda

Çocukluğu Ergani, Maden ve Piran’da (Dicle) geçen usta edebiyatçı, 1944'te Ergani'de ilkokulu bitirdi. Aynı yıl parasız yatılı kaydolduğu Maraş Ortaokulunu 1947'de bitiren şair, 1950'de Gaziantep Lisesinden mezun oldu. İlkokulda Battal Gazi kitaplarını, Ahmediye ve Muhammediyeleri okuyarak, dinleyerek büyüyen Karakoç, ortaokulda ise Namık Kemal, Ziya Paşa, Tevfik Fikret ve Ziya Gökalp'in eserlerini okudu.

Haberin Devamı

Karakoç, okumaya olan ilgisi ve sevgisiyle lise yıllarındayken okuduğu eserler arasına Batı klasiklerini de ekledi.

ÜNİVERSİTEYE BAŞLADIĞI YILLARDA DOĞU VE BATI KLASİKLERİNİ BİTİRMİŞTİ

Üniversiteye başladığında Doğu ve Batı klasiklerini bitiren usta kalem, daha sonra kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin (SBF) sınav sonuçlarını beklerken, Necip Fazıl Kısakürek ile tanışmak üzere yanına gitti. Ortaokul ve lise yıllarında Büyük Doğu'nun tutkulu bir okuyucusu olan Karakoç, Kısakürek ile tanıştıktan sonra ise bir daha hiç ayrılmadı.

Karakoç, 1950’li yıllarda Büyük Doğu’nun sanat edebiyat sayfalarını yönetti, 1955'te de üniversitenin maliye bölümünden mezun oldu.

Maliye Bakanlığında Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümünde 1955'te çalışmaya başlayan edebiyatçı, girdiği sınavı kazanarak 11 Ocak 1956’da maliye müfettiş yardımcısı oldu. Edebiyatçı Karakoç, 1959'da gelirler kontrolörü olarak İstanbul'a atandı, görevi gereği yurdun birçok yerini görme imkanı buldu.

Şair Sezai Karakoç, 1960-1961'de Ankara ve Ağrı'da askerlik görevini tamamladı.

İLK ESERLERİ 1950'Lİ YILLARDA OKUYUCUYLA BULUŞTU

İlk eserleri 1950’li yıllarda Büyük Doğu’da yayımlanan Karakoç, 16 Aralık 1963’ten itibaren değişik aralıklarla Yeni İstanbul gazetesinde, "Karakoç" imzasıyla günlük yazılar kaleme aldı.

Sezai Karakoç, Türk edebiyatının en sevilen şiirlerinden biri haline gelen "Mona Rosa" şiiriyle okuyucunun kalbinde taht kurdu.

Yeni İstiklal, Yeni İstanbul ve Babıali'de Sabah gazetesinde yazmaya başlayan Sezai Karakoç, 1 Temmuz- 31 Ağustos 1974 arasında Milli gazetede "Sur" başlığı altında yazdı.

Edebiyat çalışmalarına daha çok vakit ayırabilmek için resmi görevinden istifa eden Karakoç, 1990’da şiir ve yazılarında, dergilerinde, kitaplarında ortaya koyduğu dünyayı gerçekleştirmek için Diriliş Partisini kurdu. Yedi yıl bu partinin genel başkanlığı görevini yürüttü. Diriliş Partisi, 19 Mart 1997’de kapatıldı.

Bu tarihten itibaren Diriliş dergisi dışında hiçbir yerde yazmayan Karakoç, dünya savaşlarından yenik çıkan İslam dünyasının yeniden dirilişini amaç edindi. Bu uğurda, yazı hayatı boyunca diriliş kavramı çevresinde zinde bir bilinç uyandırmaya çalıştı; başta şiir, siyaset ve düşünce olmak üzere, dünya Müslümanlarının uyanışına eserleriyle emek verdi.

Edebi ve düşünce hayatını diriliş nesli olarak tanımladığı gençliğin yetişmesine adayan Karakoç'un şiirleri Büyük Doğu, Hisar (1951-54), Mülkiye (1952-53), İstanbul (1953-57) Şiir Sanatı (1955), Hamle (1955), Pazar Postası (1957-58), Türk Yurdu (1959), Hür Söz (1961), Soyut (1965), Hilâl (1965) ve Diriliş (1960-92) dergilerinde yayımlandı.

Usta kalemin "Mona Roza” şiiri 1950'li yılların başlarında büyük ilgi görürken, ikinci şiiri "Rüzgâr" Hisar (Şubat 1951) dergisinde çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!