Son dakika: Anadolu Amfibi Hücum Gemisi ne zaman görevde olacak? Savunma Sanayii Başkanı Demir'den flaş açıklama

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Anadolu Amfibi Hücum Gemisi ne zaman görevde olacak Savunma Sanayii Başkanı Demirden flaş açıklama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2021 21:01

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, CNN Türk'te yerli savunma sanayindeki son gelişmeleri anlattı. Demir, kamuoyunda uçak gemisi olarak bilinen Anadolu Amfibi Hücum Gemisi'nin ne zaman denize ineceği ile ilgili olarak, "İş gücü açısından salgının bazı etkileri oldu. Bu yıl sonuna yetişsin diyorduk, biraz daha sarkacak gibi görünüyor. Ama biz artık 2022'yi ıskalamak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yerli savunma sistemleri ve gündeme dair önemli konularla ilgili Başak Şengül ve Mete Yarar'ın sorularını yanıtladı. İşte Demir'in açıklamalarından satır başları:

ANADOLU AMFİBİ HÜCUM GEMİSİ NE ZAMAN GÖREVDE OLACAK?

* Kamuoyunda bu, uçak gemisi olarak biliniyordu. Şu anda yoğunlukla üzerinde durduğumuz konu helikopterler yanında buna İHA, SİHA koyabilir miyiz dedik. Bunun olabileceğini görüyoruz. Bu fikir dünyada bayağı bir yankı yaptı. Çeşitli ülkelerle konuştuğumuzda baya alıcısı olduğunu gördük. Dünyada uçak gemisi çok az. Bunun üzerine SİHA koyduğunuzda getireceği güç ve operasyon kabiliyeti çok daha başka olacak. Geçenlerde bir Avrupa ülkesinin Türkiye'yi ziyaretinde, İspanya'nın da çok ilgisini çektiğini gördük, beraber çalışmayı teklif ettiler. Belki iki ülkenin ortak ürünü olabilir. İş gücü açısından salgının bazı etkileri oldu. Bu yıl sonuna yetişsin diyorduk, biraz daha sarkacak gibi görünüyor. Ama biz artık 2022'yi ıskalamak istemiyoruz. SİHA'nın testlerini tamamen bitirip öyle hayata geçirmek istiyoruz. 

"TÜRKİYE'YE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ"

* İşiniz olmayan yerde sözünüz de olmuyor. O ülkelerde hedef yaptık. Bu sene için de çeşitli Afrika ülkelerinden çok sayıda heyet geldi. Türkiye artık iyi ilişkiler kurulması gereken bir ülke, Türkiye'ye bakış açısı değişti.

Son dakika: Anadolu Amfibi Hücum Gemisi ne zaman görevde olacak Savunma Sanayii Başkanı Demirden flaş açıklama


"HASTANESİ DE VAR"

* Bu geminin bize maliyetine baktığınızda, eski bir geminin başka bir ülkeye yüzde 40 daha fazla satıldığını söyleyeyim. Bu, denize indirildiğindeki zamanki hâli. Bunun için de hastanesi de var, başka unsurlar da var; şehir gibi bir şey.

"TAMAMEN YERLİ YAZILIMLAR"

* Bunu sıfırdan yazıp sisteme entegre eden şirketlerimiz oldu. Bunlar artık tamamen yerli yazılımlar. İhracat kalemi olarak da çok sayıda ülkeden talep gören bir şey, Pakistan bunlardan bir tanesi. Bizden komuta kontrol sistemi isteyebiliyorlar, bu da kendi başına pazarlanabiliyor.

YERLİLİK ORANINI AÇIKLADI

* Yüzde 10'luk bir bölümü kaldı. Operasyon kabiliyetini yüzde 90-95 kazanmış şekilde de kullanıma geçebilir. Yüzde 60'lar civarında yerli.

"AKINCI OYUNU BAŞKA BİR BOYUTA TAŞIYOR"

Son dakika: Anadolu Amfibi Hücum Gemisi ne zaman görevde olacak Savunma Sanayii Başkanı Demirden flaş açıklama



* AKINCI adım adım büyüyecek bir proje. AKINCI oyunu başka bir boyuta taşıyor. İHA, SİHA yolculuğumuz için AKINCI bir başka adım. Vurucu gücünüz artıyor, vurulma ihtimaliniz azalıyor. SİHA'lar şu an en dikkat çeken ürünlerimiz arasında. Vurucu gücü olan füzelerimiz de dikkat çekiyor. Çok uzundur kara aracı ihracımız da var. Buna deniz araçlarını da ekleyebiliriz. Kara araçlarımızı alıp tecrübe eden bazı ülkelerden gelen yorum şu: Biz sadece aracı almakla kalmadık, ne zaman bir sorunumuz olsa şirket yanımızda oldu. Her görüşten insanın savunma sanayiyi milli bir mesele olarak görüp desteklemek gerekir. Asla dezenformasyon yapılmamalı.

KARGU KAMİKAZE SİHA

Son dakika: Anadolu Amfibi Hücum Gemisi ne zaman görevde olacak Savunma Sanayii Başkanı Demirden flaş açıklama

Haberin Devamı

* Buradaki özellik şu: Buna bir patlayıcı koyuyorsunuz. Belirli bir hedefe yönlendiriyorsunuz. Hedefe geldiğinde tercih sizin: Çarpıp kendisini patlatabilir, çarpmadan belli bir süre önce havada patlayabilir, üstündeki mühimmatı bırakıp dönebilir. 8-10 tanesi kombine saldırı yapabilir.

ALTAY TANKI

Son dakika: Anadolu Amfibi Hücum Gemisi ne zaman görevde olacak Savunma Sanayii Başkanı Demirden flaş açıklama

Haberin Devamı

* Altay tankının bütün fikri mülkiyet hakları Türkiye'ye ait. Savunma sanayi şirketlerinin yüzde 50'den fazlasına hiçbir yabancı şirket sahip olamaz. Bu konuda Katar meselesinin gündeme getirilmesi oldukça ilginç. Türk şirketine kiralandı. Arazi sizin, yarın 10 tane daha tesis, fabrika kurup işletmeye devam edebilirsiniz çünkü orası sizin. Başka bir ülke geldiğinde sorun olmuyor da bir Körfez ülkesi görüşmeye geldiğinde hemen 'satılacak' iddiası ortaya çıkıyor.

KATSA YAPTIRIMI

* Katsa yaptırımı bizim için bir etki oluşturmadı. Yaptırım, Savunma Sanayii Başkanlığı'na ve benimle birlikte 4 kişiye geldi.

F-35

* F-35 aslında uçan bir bilgisayar. Kullanmanızı istemedikleri anda kullanamazsınız.

S400

Haberin Devamı

* Biz masaya iki sistem için oturduk ve bu süreçte bizim şartlarımızın arasında belirli olan üretim ve teknoloji işbirliğiydi. Bizim için diğer önemli unsur ise bu sistemin dost ve düşman tanıma sisteminin bizde olmasıydı.

BAKMADAN GEÇME!