Son dakika... Irak ve Suriye tezkeresi Genel Kurul'da kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Irak ve Suriye tezkeresi Genel Kurulda kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2023 19:44

Son dakika haberine göre; TBMM Genel Kurulu’nda, Türk askerinin Irak ve Suriye’de ki görev süresini 2 yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi 357 oyla kabul edildi.

Haberin Devamı

 

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak ve Suriye’deki görev süresini 2 yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi görüşüldü. Gruplar adına yapılan konuşmalarda ilk sözü SP grubu aldı. SP Grubu adına İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya yaptığı konuşmada, bugüne kadar yurt içinde ve dışında fedakarca terörle mücadele eden güvenlik güçlerine teşekkür ederken, Hükümetin dış politikasını eleştirdi. Dış politikada uygulanan yanlış politikaların, en çok iktidar partisi milletvekillerini yorduğunu savunan Kaya, "Maalesef, ülkemizin içinde bulunduğu durum iç açıcı değil, dış politikada yaşadığımız sıkıntılar gerçek manada birer güvenlik tehdidine dönüşmüş durumda, çok kritik bir dönemden geçtiğimiz ortada. Suriye’de iç savaş on bir yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Irak’ta ABD işgaliyle ortaya çıkan istikrarsız durum hala ayakta. Suriye, artık Suriye olmaktan çıktıysa bunun müsebbibi sizsiniz. Eğer bugün Amerika 10 bin kilometre öteden gelip Suriye'de bize komşu olduysa sizin yanlış uygulamalarınız neticesindedir" dedi.

Haberin Devamı

İYİ PARTİ’DEN CHP’YE TEZKERE ELEŞTİRİSİ

İYİ Parti Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Irak ve Suriye Tezkeresi’ne, ‘hayır’ oyu vereceğini açıklayan CHP’yi eleştirdi. Dervişoğlu’nun sözleri AK Parti ve MHP’li milletvekilleri tarafından alkışlanırken, CHP ve YSP’li milletvekilleri ise oturdukları yerden tepki gösterdi.

Dervişoğlu, dün olduğu gibi bugün de tezkereye ‘evet’ oyu vereceklerini dile getirerek  şöyle dedi:

"Amerika Birleşik Devletleri’nin kirli doları ve silahlarıyla kin ve nefret kusan, emperyalizmin kölesi ve uşaklığını içlerine sindirmekten utanmayan eli kanlı canilerin ve onları destekleyenlerin barış bezirganlığı yapmaya hakları da hadleri de yoktur.  Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerek Irak’ın gerekse Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği askeri operasyonlar meşrudur, mecburidir ve vazgeçilmezdir.  Türk ordusunun büyük bir mücadele ve fedakarlıkla şehitler vererek PKK'dan temizlediği bu bölgelerden geri çekilmesi asla mümkün değildir. Biz, İYİ Parti olarak Irak-Suriye tezkeresine dün olduğu gibi bugünde ‘evet’ oyu vereceğiz."

Haberin Devamı

'CUMHURİYET HALK PARTİSİ AÇISINDAN İZAHA MUHTAÇ BİR ÇELİŞKİDİR'

Dervişoğlu, bazı gerekçeler göstererek, tezkereye ‘hayır’ oyu vereceklerini açıklayan CHP’lileri eleştirerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Irak-Suriye tezkeresinin içinde bulunan ‘yabancı silahlı kuvvetler’ ifadesinin tezkereye ‘hayır’ oyu verilmesine gerekçe teşkil edeceğini düşünmek bize göre ziyadesiyle yanlıştır. 2015 yılından beri Türkiye Büyük Millet Meclisine gelen tüm Irak-Suriye tezkerelerinde ‘yabancı silahlı kuvvetler’ ibaresi bulunmasına rağmen benzer tezkerelere 2015, 2017 ve 2019’da ‘evet’ oyu vermek, 2021’de de ‘hayır’ demek ve şimdi de ‘hayır’ denileceğini söylemek Cumhuriyet Halk Partisi açısından izaha muhtaç bir çelişkidir. Ben Cumhuriyet Halk Partisinin 2015 ve 2021 tarihleri arasındaki tüm Irak-Suriye tezkerelerine içinde ‘yabancı kuvvetler’ ifadesi olduğu halde okumadan ‘evet’ oyu vermesini ihtimal dahilinde görmüyorum. Dün ‘evet’ denilen Irak-Suriye tezkeresine bugün yapay gerekçelerle ‘hayır’ oyu vermek Türk Silahlı Kuvvetlerinin şu anda kontrol ettiği binlerce kilometrekarelik alanı yeniden terör örgütlerinin inisiyatiflerine terk etmek anlamına gelir ki bu son derece tehlikelidir."

Haberin Devamı

MHP Grubu adına söz alan Erzurum Milletvekili Kamil Aydın da, Tezkereyi desteklediklerini ve 'evet' oyu vereceklerini belirterek, "Türkiye hukukla hareket ederek terörün nereden, kimden ve hangi nedenle gelirse gelsin yerinde müdahale etme meşru savunma hakkını kullanmaktadır ve bundan sonra da kullanmaya devam edecektir. İşte yıllarca terör bataklığı haline gelmiş Irak ve Suriye'nin kuzeyinde kuluçkada bulunan her türlü terörle mücadele azim ve kararlılığı bu insiyakla gerçekleşmektedir" diye konuştu.

 

 

AK Parti Grubu adına söz alan Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, Türkiye’nin terörle mücadele politikalarına değinerek, "Terörle mücadelemizde, terörü yerinde, kaynağında yok etmek stratejisiyle taarruzi bir anlayışla, yüksek bir moral ve motivasyonla, başta FETÖ, PKK, YPG, ve DEAŞ olmak üzere, Birleşmiş Milletler şartının 51’inci maddesi çerçevesinde, meşru müdafaa hakkı kapsamında, uluslararası hukuka uygun şekilde izah edilmektedir. DEAŞ’la göğüs göğüse mücadele eden tek ordu Türk Silahlı Kuvvetleridir. Hem de 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra Türk Silahlı Kuvvetleri, DEAŞ’la Irak’ın kuzeyinde, Suriye’nin kuzeyinde mücadele etmek suretiyle 4.500’den fazla DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirmiştir" dedi.

Haberin Devamı

'TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ÇÖKÜŞ İÇERİSİNDE OLDUĞUNU BİZZAT ELEBAŞLARI İTİRAF ETMEKTE'

Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde uluslararası hukuka aykırı silah, araç gereç, mühimmat bulunmadığına dikkat çeken Akar, "Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Terör örgütlerinin çöküş içerisinde olduğunu bizzat elebaşları itiraf etmekte. Bu nedenle, geldiğimiz bu safhada teröristler için iki yol var: Bunlardan birincisi adalete teslim olmak, ikincisi de bulundukları yerlerde gömülmek, yok olmak Suriye’nin kuzeyinde ‘YPG’ diye bir şey icat ettiler, YPG’nin PKK’dan hiçbir farkı yok. Bütün istihbarat kurumları, efendim, bütün bilgiler, bütün veriler bu yönde. Bunun aklımızla alay etmekten başka bir manası yok, bunu da bütün muhataplarımıza söyledik, söylemeye devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Akar, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı ülkelerin Suriye’nin kuzeydoğusundaki varlığı ve harekatının terörle mücadeleye zarar verdiğini belirterek, "Her türlü engellemeye rağmen terör koridoru çok şükür parçalandı, aksi halde şu anda çok daha kompleks, çok daha yoğun, çok daha farklı oluşumlarla mücadele etmek zorunda kalacaktık" dedi.

Akar’ın, terörle mücadele sözleri zaman zaman YSP’li milletvekilleriyle arasında  sözlü tartışma çıkmasına neden oldu.

'CHP, İYİ PARTİ VE AK PARTİ İLE TARTIŞTI: TÜRKİYE’DE YABANCI POSTAL İSTEMİYORUZ'

İYİ Partili Müsavat Dervişoğlu’nun CHP’ye yönelik eleştirilerine yanıt veren, CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, "Türkiye’de yabancı postal istemiyoruz” diyerek eleştirilere karşılık verdi. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak tavrımız, muhalefete muhalefet etmek değil; biz, daima iktidarın yanlışlarını eleştiririz, iktidara muhalefet ederiz. ‘Hayır’ımızın gerekçesini de hatibimiz kürsüde gayet güzel açıkladı" dedi.

YSP’li milletvekillerinin tezkereye yönelik eleştirilerine AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’den geldi. Zengin, "Size yazıklar olsun. Yazıklar olsun sizlere. Hangi hakla siz İsrail’le Türkiye’yi eş değer devlet tutarsınız? Buna hangi vicdan el verir?" dedi.

'TEZKEREYE  ‘SAVAŞA HAYIR’ TEPKİSİ'

YSP’li milletvekilleri Genel Kurul’da tezkereyi eleştirerek, ‘savaşa hayır’ dövizleri bıraktı.

TEZKERE KABUL EDİLDİ

Tezkere, AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kabul edildi. Elektronikle oylama sonucunda Tezkereye, 357 evet oyu çıktı. Kabul edilen tezkerede Türkiye’nin komşusu  Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiğine dikkat çekilerek, "Irak’ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Suriye'de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK-PYD/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir. PKK-PYD/YPG Suriye'de bölücü faaliyetlerine devam etmektedir. Harekât alanlarımızda tesis edilen sükûnet ve istikrarı korumak amacıyla meşru ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda önlemler alınmaktadır" denildi.

Bütün bu gelişmeler çerçevesinde, terörle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik milli  güvenliğe  tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı uluslararası hukuktan doğan haklar doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğin  açısından hayati önem arz ettiğine dikkat çekilen tezkerede, Türkiye’nin DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele amacıyla oluşturulan uluslararası koalisyon bünyesinde iştirak ettiği faaliyetlerin sürdürülmesinin de önem taşıdığı vurgulandı.

Genel Kurul’da kabul edilen tezkere ile gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılacağı belirtildi.

Bu çerçevede; Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı’yla, izin  süresi  30/10/2023 tarihinden itibaren iki yıl daha uzatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!