Son dakika haberi... Murat Kurum'dan önemli açıklamalar: İstanbul'un kaybolan 5 yılı var

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi... Murat Kurumdan önemli açıklamalar: İstanbulun kaybolan 5 yılı var
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2024 22:28

İstanbul'un kaybolan bir 5 yılı olduğunu belirten AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum, "Öncelikle bunu telafi etmeliyiz. Hızlı bir şekilde yatırımları yapacağız" dedi. Hatırlamayacağımı vaadi vermeyeceğini vurgulayan Kurum "Bizim siyaset anlayışımızda bu yoktur. Milletimizi hiçbir zaman kandırmadık. Yapabileceklerimizi söyledik ve yaptık" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum A Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kurum'un açıklamasında öne çıkılanlar şöyle:

SAHA NE DİYOR?

Saha '31 Mart'ta Murat Kurum geliyor' diyor. 5 yıllık süreçte İstanbul'da kırgın olduğunu gördük sahada. İlginin İstanbullarının beklediği düzeyde olmadığını gördük. Eserlerimizi projelerimizi açıkladığımızda halkımız büyük bir teveccüh gösterdi. İstanbullular ilgi ve sevgi istiyor. Şehri için yapılması gerekenlerin yapılmasını bekliyorlar. Bunun içinde deprem, trafik, ulaşım var. Sorunları kimin çözebileceğini biliyor. Sandığa gittiğinde bir yanda vaatleri bile hatırlamayan, İstanbul dışında her şeyle ilgilenen bir belediye başkanı var diğer yandan da 81 ile gitmiş sosyal konut yapmış, afetlerde milletin yanında olmuş, verdiği sözleri gerçekleştirmiş bir aday var.

Haberin Devamı

MANAVGAT'TA EVİ YANAN İBRAHİM AMCA

Felçli eşini ölüm pahasını bırakmayan bir amcamız var. Afeti yaşamış, afet anında hayat arkadaşını bırakmamış. 15 gün içinde evini yaptık. 1 yıl sonra ziyaret ettik. Bahçesinde karpuz yetiştirmiş ve onu verdi. Bu mutluluğun tarife olmaz. Bundan büyük güzellik yok. 81 ilde ailemiz var. Rize'nin yaylasında da var, Erzurum'un köyünde de var.

"ROL YAPAMAM, İSTESEM DE YAPAMAM"

Ben bakanlık sürecinde de genel müdürlük sürecinde de böyle çalıştım. Rol yapamam. İstesem de yapamam. Çözebiliyorsam ben bunu çözerim dedi. Çözemiyorsam da 'bu benim elimde değil, ben bunu yapamam' dedim. Vatandaşımız samimiyet bekliyor, ötekileştirme istemiyor. Biz apartmanda büyüdük. Alevi de vardı, Kürdü de vardı, Zaza da var. Hep birlikte yaşadık. Yöneticisinden de samimiyet bekliyor.

"İSTANBUL'UN KAYBOLAN BİR 5 YILI VAR"

Göreve gelir gelmez bu anlayışla milletimizin yanında olacağız. Sokakta olacağız. Sokakta olursa anket yaptırımınıza da gerek olmaz. İstanbul'un kaybolan bir 5 yılı var. Öncelikle bunu telafi etmeliyiz. Hızlı bir şekilde yatırımları yapacağız. Murat Kurum bugün nerenin açılışını yapıyor, nerenin temelini atıyor bunu görecekler. Her gün İstanbul'daki iyileşmeyi gözle görecekler. Biz hep açan temel atan tarafta olacağız. Onun için sadece İstanbul diyoruz. 

Haberin Devamı

Algıyla deprem yönetilebildi mi? Geldiğimiz nokta dünden daha kötü. Ulaşım sorunu algıyla çözüldü mü? Çözülemedi. Bakın karşı tarafa; gündemi İstanbul dışına çekme çabası var. Çünkü İstanbul'da anlayabileceği bir şey yok. Bir eser yok.

"HATIRLAMAYACAĞIM VAADİ VERMEM"

Hatırlamayacağım vaadi vermem. Bizim siyaset anlayışımızda bu yoktur. Milletimizi hiçbir zaman kandırmadık. Yapabileceklerimizi söyledik ve yaptık. Muhakkak eksiklerimiz vardır. İş yaparken eksikleriniz ve kusurlarınız olabilir. Giresun, Malatya, Elazığ, Rize ve Bartın'da sözler verdik ve tuttuk. Elazığ'ın 'Kara Murat'ı iş yapmadan olamıyorsun. Sokak sokak gezdik.

İzmir'de seferberlik anlayışla çalışıyorduk. Arkadaşlarımıza talimatlar verdik ve süreci takip ediyorduk. Afetlerde herkesin bir görevi var. Afet altındaki vatandaşları bekleyince ister istemez yakınlarıyla ilişki oluyor. Beraber üzülüyoruz. O teyzemizin de eşi enkaz altındaydı. Umudu da bitmişti. Alıp kocasını toprağa gömmek istiyordu. Zor bir enkazdı. Orada beraber mücadele ettik. Beraber eşinin cenaze namazını kaldık. Onun kardeşi olduk, evinde ziyaret ettik. 

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'DE 2 MİLYON 200 BİN KONUTUN DÖNÜŞÜMÜNÜ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Türkiye'de 2 milyon 200 bin konutun dönüşümünü gerçekleştirdik. 1 milyon 200 bin sosyal konut yaptık. Tüm Türkiye'de önemli bir süreç yönettik. Türkiye'de yapıların neredeyse yarısını depreme dayanıklı hale getirdik. İstanbul'da 173 bin konutun dönüşümünü başlattık. Onlar vaatleri hatırlamazken bin 81 ilde çalışıyorduk. 5 yılda 5 bin 489 konut yapmış karşı taraf. Biz 650 bin konut yapacağız. Onların 5 yılda yaptığını biz 2-3 projede temel atarak yaparız. Onların böyle bir derdi yok. Biz bina dikerken onlar para kulelerinden fotoğraf veriyorlar.  Biz yangınlarla mücadele ederken, onlar Boğaz'a nazır villalar yaptılar ve İstanbul'dan gizlediler. Polemik yapmaya devam ediyorlar.

Haberin Devamı

"GENEL BAŞKANINI SIRTINDAN HANÇERLEDİN"

Polemik yapmaya devam ediyorlar. Şimdi de '17 bakan geldi' diyorlar. Ben o Bakanlarla birlikte çalıştım. Gördüklerini anlatıyorlar.  Sen 7'li masa etrafında oturuyordun, 'birlikte yol yürüyeceğiz' diyorsun, 6 Genel Başkan, Cumhurbaşkanı Yardımcılıkları oluyordu. Şimdi yalnızsan dönüp de bir aynaya bak. Sen, seni İstanbul'a belediye başkanı yapan genel başkanını sırtından hançerledin. 'Ablam ablam' dediği Akşener'i yolda görse yolunu değiştirir. Kimse çalışamıyor seninle. Çünkü sen uyumsuz bir insansın, kimseyle birlikte çalışmıyorsun. Kendini Kaf Dağı'nda görüyorsun ama kimse seni orada görmüyor.

"CUMHURBAŞKANIMIZLA PROGRAMIMIZ OLACAK"

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanımızla programımız olacak. Yarın ilçelerde programımız olacak. O yine gündem değiştirme çabası içerisinde. Mal beyanını, para kulelerini açıklayamıyor. Yine gündem değiştirme çabası. İstanbullular da yoruldu.

"650 BİN KONUTUN DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLAYACAĞIZ"

650 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız. 300 bin konut KİPTAŞ eliyle olacak. Her yıl 60 bin olmak üzere 5 yılda 300 bini bulacak. Yarısı Bizden ile 700 bin TL hibe, 700 bin TL kredi ve 100 bin TL kira desteği olacak. Yerinde dönüşüm ile de 250 bin konut yapılacak. Biz hangi projemizde vatandaşımızı yerinden etmişiz. O kadar davalar açtılar, engellemeye çalıştılar şimdi vatandaşımız huzurla, güvenle oturuyor. Algıyla konuyu başka yere çekmeye çalışıyorlar

"BU İMAR DÜZENLEMESİ MECLİS'E GELECEK"

Vatandaşlarımızla konuşabilirler, gidip bakabilirler. Kirazlıtepe'deki vatandaşımız yine evinde. Tozkoparan, Okmeydanı, Üsküdar'da da hep aynısını söylediler ve yerinde yapıyoruz. Davulla zurnayla başlayacağız, davul zurnayla bitireceğiz. 10 tane dairesi var mesela. Dönüşüme girdiğinde 7 tane yapabiliyor. Bu kaybını imar düzenlemesiyle vatandaşımıza vereceğiz. Vatandaşımız kendisi yerinde dönüştürebiliyor, hak kaybı da yok. Bu imar düzenlemesi Meclis'e gelecek. 250 bin konut böyle dönüşecek. 100 bin konut da 39 ilçeye yapılacak ve hiçbir şekilde satılmayacak. Sadece kiralanacak.

"İLK DEFA BİR ADAY 6 AYLIK PLANINI AÇIKLIYOR"

İlk defa bir aday 6 aylık planını açıklıyor. Biz hazırlıklıyız, 1 Nisan sabahı ne yapacağımızı bileceğiz. Ben böyle çalışıyorum. Talimatları arkadaşlarıma vereceğim, herkes işini yapacak. Tarihe geçecek dönüşümde 15 Nisan'da başvuruları alıyoruz. 1 aylık bir süre olacak. Acil yerlerden başlayacağız. 6 ay 20 bin konut, ilk yıl 60 bin konutu başlatmış olacağız. İlk 6 ayda biz bunların 5 yılda yaptığının 4 katını yapmış olacağız. 250 bin konutun müracaat edeni hemen başlayacağız. Vatandaşımız istediği an hemen Meclis'ten geçirip başlayacağız. 39 ilçede dönüşüm ofisleri çalışacak. Gelen talepleri 1 yıl içerisinde planları yapıp vatandaşın önünü açacağız.

ULAŞIM SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Mevcut İBB, şu an yeni açtıklarıyla birlikte 5 yılda 17,88 kilometre metro yapmış. 230 kilometre sözü vermişlerdi. İkitelli-Ataköy, Mimar Sinan İstasyonu'nu açacağız. Çekmeköy-Samandıra'da Sancaktepe Hastane İstasyonu'nu açacağız. Ümraniye-Ataşehir-Göztepe hattı tam 13 kilometre ve bunu ilk yılda açacağız. Samandıra-Sultanbeyli hattı, Kabataş-Yıldız'ı ilk yılda hizmete açacağız. Arnavutköy-Halkalı hattı da ilk yılda açılacak. 1 yılda 40 kilometre yeni hattı İstanbul'a kazandıracağız. İlk 6 ayda yapımına başlayacağımı raylı sistem hatları ise; Kaynarca-Tuzla, Bağcılar-Küçükçekmece, Mahmutbey-Halkalı-Bahçeşihir-Esenyurt, Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü, Vezneciler-Sultangazi, Sultanbeyli-Kurtköy ve Kurtköy-Sabiha Göçen hatları. İlk 6 ayda başlayacağımı tramvay hatları ise; Üsküdar-Kadıköy-Kartal-Maltepe, Eyüpsultan-Bayrampaşa, Eyüpsultan, Piyer Loti teleferik hattı, Sefaköy-Yenikapı, İncirli-Söğütlüçeşme ve Samandıra-İstanbul Havalimanı. Toplamda 184,7 kilometrelim 11 yeni raylı sistem hattını 1 yıl içerisinde başlatmış oluyoruz. İlk yıl aynı anda 20 hat ve 270,6 kilometrelik raylı sistem hattı çalışmasını sürdürmüş olacağız.

"ANKETTE 1.7 PUAN ÖNDEYİZ"

Geçmişte 'Kazandık, öndeyiz' dediler. Bunu pazar günü de yapacaklar. Bunu sandık görevlilerine duyurmak istiyorum. Aynı polemiği pazar akşamı izleyeceğiz. O yüzden son ana kadar sandık görevlilerimiz, seçim kurullarına mühürlü sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmasın. Aynı oyunu yine yapacaklar. Yine 'Öndeyiz' diyecekler. Aynısı Mayıs seçimlerinde de yaptılar. Ne oldu? İşin sonunda biz galip geldik. 31 Mart akşamı biz kazanacağız. Anket de yaptırıyoruz. Ankette 1.7 puan öndeyiz. 31 Mart akşamı biz Saraçhane'ye geliyoruz. Net bu. Seçim sonucunu söylüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!