Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan ile ticaret hedefini açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2023 18:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Budapeşte'de Macaristan Başbakanı Orban ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. “Üst düzey temas ve istişarelerimizin ikili münasebetlerimize müspet yansımaları kesindir” diyen Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve ticarette 6 milyar dolarlık ortak hedefe ulaşmakta kararlı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye ile Macaristan arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümünde Macaristan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 6. Toplantısı ve Türkiye ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı vesilesiyle Budapeşte’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

“ÜST DÜZEY TEMAS VE İSTİŞARELERİMİZİN İKİLİ MÜNASEBETLERİMİZE MÜSPET YANSIMALARI KESİNDİR”

Macaristan’la dostane ilişkilerin bir asrın ötesine uzandığını vurgulayan Erdoğan, ikili ilişkilerin karşılıklı ziyaretlerle güçlendirildiğini ve Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ı resmi ziyaret, Başbakan Orban’ı ise haziran ayında yeniden göreve başlama töreni vesilesiyle misafir ettiğini hatırlattı. “Üst düzey temas ve istişarelerimizin ikili münasebetlerimize müspet yansımaları kesindir” diyen Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve ticarette 6 milyar dolarlık ortak hedefe ulaşmakta kararlı olduklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi için Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi’ni kurduklarını ifade eden Erdoğan, ortak komitenin ilk toplantısının Türkiye’de düzenlenerek ticaret ve yatırımlara ivme kazandırılmasının planlandığını duyurdu. Firmaların Macaristan, Türkiye ve üçüncü ülkelerde işbirliğini desteklediklerini ifade eden Erdoğan, savunma sanayi ve enerjide de bağları güçlendirmeyi planladıklarını açıkladı.

Başbakan Orban ile başkanlık ettikleri konsey toplantısında iş birliğinin daha da güçlendirilmesi için atılabilecek ilave adımların ele alındığını ve bir dizi anlaşmaya imza atıldığını bildiren Erdoğan, “Sayın Orban’la akdettiğimiz ortak siyasi bildiri ile stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilerimizi geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine taşıdık. Bu aynı zamanda geleceğe yönelik vizyonun bir göstergesidir” dedi.

Haberin Devamı

“GAZZE’DE İSRAİL VAHŞETİNİN BİR AN ÖNCE SONA ERMESİ İÇİN DİPLOMATİK ÇABA HARCIYORUZ”

Orban ile Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin yanı sıra Ukrayna ve Gazze gibi güncel meseleleri de ele aldıklarını açıklayan Erdoğan, Macaristan’ın 2024’ün ikinci yarısında AB dönem başkanlığını devralacak olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Erdoğan, “Ukrayna ve Filistin’de şiddetin çözüm olmadığı konusunda hemfikiriz. Ukrayna’da diplomatik çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini en başından bu yana seslendiriyoruz” dedi.

Türkiye olarak yarım kalan İstanbul Süreci’ni canlandırmaya da hazır olduklarını ifade eden Erdoğan, Gazze’de İsrail vahşetinin bir an önce sona ermesi için diplomatik çaba harcadıklarını ve 1967 sınırlarında bağımsız, egemen ve toprak bütünlüğüne sahip bir Filistin devletinin kaçınılmaz olduğunun görüldüğünü söyledi.

“MACARİSTAN’I TEHDİT EDEN GÖÇ TEHDİDİ, TÜRKİYE OLMADAN DURDURULAMAZ”

Macaristan Başbakanı Orban ise Türkiye ile Macaristan arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması ile iki ülkenin 21. asrın birlikte kazanan ülkeler olmalarını hedeflediklerini söyledi. Ticaret hacminin geçtiğimiz dönemde iki katına çıktığına dikkat çeken Orban, “Macaristan’daki Türk yatırımları miktar olarak artıyor ve iş birliğimiz yeni yeni alanlara genişliyor. Macaristan’ın Türkiye olmadan güvenliği yoktur. Macaristan’ı tehdit eden göç tehdidi, Türkiye olmadan durdurulamaz. Ukrayna-Rusya savaşında tek bir ülke sonuç alabildi, bu Türkiye’nin öncülüğündeki tahıl anlaşmasıyla oldu” dedi.

“VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDA DA TÜRKİYE’Yİ DESTEKLİYORUZ”

Macaristan’ın kendisine birlikte başarıya ulaşabileceği müttefikler arayışında olduğunu ve bu nedenle Türkiye ile stratejik iş birliğini tercih ettiklerini ifade eden Orban, Macaristan’ın AB’ye üyelik sürecinde Türkiye’ye desteğine de işaret etti. Orban, “Vize serbestisi konusunda da Türkiye’yi destekliyor ve verebileceğimiz her türlü desteği veriyoruz. Üniversiteler arasında iş birliğini geliştiriyor ve Türk öğrencilere burs veriyoruz. İlişkileri yüz yıl öncesinde tesis ettik ve önümüzdeki yılı kültür yılı olarak, 2025’i ise Macar-Türk Bilim ve İnovasyon Yılı olarak ilan ettik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Novak’ın da katılımıyla MÜPA Budapeşte - Bela Bartok Ulusal Konser Salonu’nda Türkiye ve Macaristan arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı vesilesiyle tertiplenecek Türkiye-Macaristan Kültür Yılı Açılış Programına katılacak.

Haberin Devamı

İKİ ÜLKE ARASINDA 17 MADDELİK İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI

Türkiye ile Macaristan arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümünde gerçekleşmesi sebebiyle sembolik bir öneme de sahip olan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Altıncı Toplantısı’na katıldı. Toplantının ardından Türkiye ve Macaristan arasında çeşitli alanlarda iş birliği öngören 17 maddelik iş birliği anlaşmasına imza atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Orban, Türkiye Cumhuriyeti ile Macaristan arasında Stratejik Ortaklığın Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık Düzeyine Yükseltilmesi Hakkında Ortak Siyasi Bildiri'yi imzaladı.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı arasında Sosyal Hizmetler Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'na, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı Janos Csak imza attı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı arasında Mezun Politikaları ve Burs Programları Konusunda İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı Janos Csak tarafından imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı arasında 2025 Ortak Bilim ve İnovasyon Yılı İş Birliğine Niyet Beyanı'nı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı Janos Csak imza altına aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Macaristan Savunma Bakanlığı arasında Savunma Teknoloji Alanlarında Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Macaristan Savunma Bakanı Kristof Szalay-Bobrovniczky tarafından imzalandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Macaristan Savunma Bakanlığı arasında Savunma Sanayii İş Birliği Mutabakat Zaptı'na, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Macaristan Savunma Bakanı Kristof Szalay-Bobrovniczky imza attı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Macaristan Başbakanlık Kabine Ofisi arasında Görsel İşitsel Politika ve Hükümet İletişimi Alanlarında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto tarafından imza altına aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı arasında Nükleer Enerji Alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto arasında imzalandı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı arasında İş Birliği Anlaşması'na, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Macaristan Hükümeti arasında Sivil Acil Durumlar Alanında İş Birliği Anlaşması, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter tarafından imzalandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIKLARI TARAFINDAN ORTAK İŞ BİRLİĞİ İMZASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Orban'ın huzurunda gerçekleşen imza töreninin ardından aynı alanda, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Macaristan İçişleri Bakanlığı Arasında Ortak İş Birliği Mekanizmasının Kurulmasına Dair Niyet Beyanı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter arasında imza altına alındı.

ÇEŞİTLİ KURUM VE KURULUŞLAR ARASINDA İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Nurol Holding ile Raba ve N7 Arasında İş Birliği Mutabakat Zaptı'nı Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, Macaristan Savunma Bakanı Kristof Szalay-Bobrovniczky imzaladı. Ayrıca, Türk heyetinin Macaristan temasları kapsamında, BOTAŞ ile MVM Arasında İş Birliği Mutabakat Zaptı, BOTAŞ Genel Müdür Vekili Abdülvahit Fidan ile MVM Yönetim Kurulu Başkanı Karoly Matrai arasında imzalandı. Gülermak ile V-HID Arasında Mutabakat Zaptı'na, Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güleryüz, V-HID Yönetim Kurulu Başkanı Lorinc Meszaro imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Macaristan Millî Arşivi Arasında İş Birliği Protokolü, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ile Macar Arşivleri Genel Müdürü Csaba Szabo tarafından TRT ile MTV ve DUNA Arasında İş Birliği Ek Protokolü de TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile MTVA Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Papp tarafından imzalandı.

Yunus Emre Enstitüsü ile Eötvös Lorand (ELTE) Üniversitesi Arasında Türkoloji Alanında İş Birliği Protokolü'ne Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, ELTE Rektörü Laszlo Borhy imza attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!