Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği... Putin'in ardından Zelenski ile de görüştü

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 17:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde ikili ilişkiler, Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere küresel gıda krizi ve bölgesel konular ele alındı. Öte yandan Erdoğan, liderlerle görüşmesinde mutabakat sağlandığı takdirde muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş ile ilgili diplomasi trafiğini sürdürüyor. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN PUTİN'E: GÖZLEM MEKANİZMASINDA ROL ÜSTLENMEYE HAZIRIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturularak, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki tarafın ilke mutabakatı sağlanırsa İstanbul'da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler ile biraraya gelmeye ve muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'nin Türkiye'ye ve Suriyeli sivillere yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, Ekim 2019'daki mutabakatta yer alan Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinliğinde bir terörden arındırılmış bölgenin oluşturulamadığını, bu bölgelerin güvenli hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Kremlin'den yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Başta ekonomi ve ticari alanda ikili işbirliği konusunda derinlemesine bir görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmede ayrıca Rus-Türk Hükümetlerarası Komisyon Eşbaşkanı ve Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'ın başkanlığındaki heyetin yakın zamanda Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin sonuçları ele alındı. Enerji, ulaşım ve turizm alanları da dahil olmak üzere karşılıklı yarar sağlayan bağların daha da güçlendirilmesi bağlamında liderler yeni temaslar üzerinde anlaştılar" 

"RUS TARAFI TÜRK ORTAKLARLA KOORDİNELİ OLARAK MALLARIN DENİZDEN GEÇİŞİNİ KOLAYLAŞTIRMAYA HAZIR"

Rusya ve Ukrayna'da küresel gıda krizine karşı koordineli bir çalışmayla ihracat  gerçekleştirilebileceği vurgulanan açıklamada, "Ukrayna'daki durum görüşülürken, Karadeniz ve Azak Denizlerinde güvenli seyir sağlanması, sulardaki mayın tehdidinin ortadan kaldırılması konularına vurgu yapıldı. Vladimir Putin, Rus tarafının Türk ortaklarla koordineli olarak malların denizden engelsiz geçişini kolaylaştırmaya hazır olduğunu kaydetti. Bu aynı zamanda Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı için de geçerlidir" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Kremlin'den yapılan açıklamanın sonunda Putin'in Batı yaptırımlarına gösterdiği tepkiden de bahsedilerek, "Batılı ülkelerin dar görüşlü mali ve ekonomik politikaları sonucunda ortaya çıkan küresel gıda pazarındaki sorunlar ışığında Moskova'nın ilgili Rusya karşıtı yaptırımların kaldırılması durumunda önemli miktarda gübre ve tarım ürünü ihraç edebileceği teyit edildi" denildi.

PUTIN'İN ARDINDAN ZELENSKI İLE GÖRÜŞTÜ
ERDOĞAN: MÜZAKERELERİN DEVAM İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI SERGİLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'den sonra bir görüşme de Zelenskiy ile yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenski arasında gerçekleşen görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin devamı için şu ana kadar her türlü çabayı sergilediklerini, bundan sonra da arabuluculuk dahil, ihtiyaç duyulan desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Erdoğan, Ukrayna tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesine bilhassa önem atfettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarafların ve Birleşmiş Milletlerin iştirakiyle oluşturulacak Kontrol Merkezine katılmaya ve merkeze İstanbul'da evsahipliği yapmaya ilke olarak olumlu baktıklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!