Son dakika... CNN TÜRK doğal gazın merkezinde... 50 milyar metreküplük dev rezerv

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2022 09:24

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti." diyerek yeni müjdeyi duyurdu. CNN TÜRK canlı yayınında Fulya Öztürk'ün konuğu olan Enerji Uzmanı İshak Turan "710 milyar metre küplük doğal gaz bize toplam tüketimimizi 12 yıl boyunca karşılayabilecek bir rakam. Türkiye önümüzdeki 50 yıl boyunca doğal gaz tüketimini buradaki tesisten sağlayabilecek" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Karadeniz gazı ile ilgili yeni müjdemizi Pazartesi günü paylaşacağız” demişti. Kabine Toplantısı sonrası konuşan Erdoğan, "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti." diyerek yeni müjdeyi duyurdu. Bu keşfin, diğer keşiflere de kapı aralayacağını vurgulayan Erdoğan, "Daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar küplük rezervimiz, 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma 1'daki yeni keşifle 170 milyar metreküp artarak 710 milyar metreküpe ulaştı." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine sonrası yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

"ÇAYCUMA-1 SONDAJINDA 58 MİLYAR METREKÜPLÜK DOĞAL GAZ REZERVİ KEŞFEDİLDİ"

Haberin Devamı

Fatih sondaj gemisinin 29 Ekim günü Cumhuriyetin 99. yıl dönümünde Çaycuma-1 sahasında yeni sondajına başladığını bildiren Erdoğan, ”Ekiplerimizin 7/24 esasıyla yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesi bugün milletimizle yeni bir müjdeyi paylaşmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Fatih sondaj gemimiz Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 323 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti” dedi.

"KARADENİZ'DEKİ GAZ REZERVİ 710 MİLYAR METREKÜPE ULAŞTI"

Yeni tespit kuyuları ile bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini beklediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Yeni keşfimiz bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflerimize de kapı aralayacaktır. Toplanan verileri analiz ettikten sonra en kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız. Karadeniz gazına dair bir diğer müjdeli haberimiz daha önceki rezervimizle ilgili yaptığımız yeniden değerleme çalışmasıdır. Dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi, sahada açtığımız 13 kuyunun üç boyutlu modellemelerini çıkarttı. Bu modellemelere dayalı verilerin detaylı analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma-1'deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı” dedi.

Haberin Devamı

"KEŞFETTİĞİMİZ DOĞAL GAZIN ULUSLARARASI PİYASALARDAKİ KARŞILIĞI 1 TRİLYON DOLAR"

Sahadaki üretim miktarını kuyu sayısı, boru büyüklüğü ve sahada kullanılacak kompresörler gibi unsurların belirleyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Burada keşfettiğimiz gazı da Sakarya sahasına bağlayarak milli gaz sistemimize entegre edeceğiz. Yeni keşfimiz ve mevcut rezervin son değerlemesiyle birlikte Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Hazar'ın, Akdeniz'in, Orta Doğu'nun enerjide merkez noktasının Türkiye olmasını sağlamakta kararlıyız. Sadece İstanbul ve Çanakkale'deki köprülerimizle değil enerji köprüleriyle de doğuyu ve batıyı birbirine bağlayacağız. Nihai amacımız, petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığımızı bir an evvel tamamen kırarak, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını ilan etmektir. Özel ve kamu günlük yurt içi petrol üretimimiz bugün itibarıyla 80 bin varile ulaştı. Önümüzdeki yıl üretimimizi 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

CNN TÜRK FİLYOS'TAKİ GAZ TESİSİNDE

CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı müjde sonrası Filyos'taki doğal gaz tesisinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Öztürk, "Gece de buradaydık, çalışmalar durmuyor. Hem denizde yeni kuyular açılıyor, karada da bu tesiste çalışmalar devam ediyor" dedi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Enerji Uzmanı İshak Turan, CNN TÜRK canlı yayınında Karadeniz'deki gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaşmasını değerlendirdi.

Son dakika... CNN TÜRK doğal gazın merkezinde... 50 milyar metreküplük dev rezerv

"12 YIL BOYUNCA TÜKETİMİMİZİ KARŞILAYABİLECEK BİR RAKAM"

Turan, "Uzun zamandan beklediğimiz müjde nihayet geldi. Toplamda 710 milyar metre küplük bir gaz sahasına ulaşıldı. Türkiye artan nüfusu ve büyüyen ekonomisi ile artan doğal gaz ihtiyacına sahip. Bu bağlamda şunu söyleyebiliriz 710 milyar metre küplük doğal gaz bize toplam tüketimimizi 12 yıl boyunca karşılayabilecek bir rakam" dedi.

Haberin Devamı

"50 YIL BOYUNCA DOĞAL GAZ TÜKETİMİ BU TESİSTEN SAĞLANABİLECEK"

Turan, "Türkiye önümüzdeki 50 yıl boyunca doğal gaz tüketimini buradaki tesisten sağlayabilecek. Türkiye artık doğal gaz üreten bir ülke. Filyos’tan 170 km açıkta bir tesis kuruluyor. Denizin altından çıkan doğal gaz burada bir belli bir işleme ile tüketime sunulacak. 36 km uzunluğundaki boru hattı tamamlandı ve Sakarya’ya bağlanılmak isteniyor" ifadelerini kullandı.

Son dakika... CNN TÜRK doğal gazın merkezinde... 50 milyar metreküplük dev rezerv

Turan, "1 milyon metreküpü de geçebilir. Buradaki çalışmalar devam edecek. Ben 2023’te katlanarak 1 milyon metre küpü geçebileceğini düşünüyorum" dedi.

'DENİZİN TAM 2 BİN 200 METRE ALTINDA DENİZALTI TESİSİ KURULUYOR'

Haberin Devamı

Filyos'a 170 kilometre uzaklıkta ve 2 bin 200 metre derinlikte kurulan denizaltı tesislerinden geçen doğal gazın karaya ulaşacağını belirten Turan şöyle dedi:

Denizin tam 2 bin 200 metre altında denizaltı tesisi kuruluyor. Burada herhangi bir insan eli çalışmalarda kullanılmıyor. İnsansız robotlar kullanılarak karadan ve gemiler vasıtasıyla bir şekilde kumanda edilerek burada büyük bir tesis kuruluyor. Burada kurulan tesisin uzunluğu yaklaşık 12 kilometre. İstanbul'da yaşayanlar için şöyle ifade edebilirim. Sarıyer'den Beşiktaş'a kadar uzanan bir sahil şeridi boyunca denizin altında bir tesis kurulmaktadır. Kuyubaşı vanalarından manifolda aktarılacak olan doğalgaz yaklaşık 170 kilometrelik boru hattıyla birlikte Filyos sahiline ulaştırılacak.

Son dakika... CNN TÜRK doğal gazın merkezinde... 50 milyar metreküplük dev rezerv

Burada tek bir boru hattından da bahsetmiyoruz. Aynı zamanda denizaltındaki tesislerin elektriğini taşıyacak ek bir boru hattı, denizin 2 bin 200 metre altında çalışan bir tesisten bahsediyoruz. Çeşitli kimyasalların götürülmesi gerekiyor. Onun için de ayrı bir üçüncü boru hattı da var. Toplamda üç boru hattından Sakarya Gaz Sahası'ndan Filyos Limanı'na kadar uzanan bir boru hattından bahsediyoruz.

Bu boru hatları yüzde 100 bitmiş durumda. Hemen arkamızda Filyos Gaz İşleme Tesisleri yapılmaktadır. Buradaki tesisin de büyük bir çoğunluğu bittiği, maalesef denizin altından çıkarılan gaz evlerimizde aynı şekilde kullanılmıyor. Bunun belirli bir ayrıştırma ve temizlenme sürecinden geçiyor. Buradaki tesislerde de diğer kimyasal maddeler yada herhangi bir parçacıklar ayrıştırılarak buranın çok daha yakınında BOTAŞ'a ait bir tesise gaz aktarılacak. Basınç ayarlaması yapıldıktan sonra 37 kilometre uzaklıktaki aktarma merkezine aktarılacak. 37 kilometre uzunluğundaki boru hattının da bittiğini söyleyebiliriz.

FİLYOS DOĞAL GAZ İŞLEME TESİSİ

Türkiye'nin doğal gaz tüketimi 55 milyar metreküpün üzerinde. Karadeniz'deki doğal gaz projesi bu yükü hafifletecek en büyük adım. 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervi Filyos Limanı'nın 170 km. açığında. Fatih, Yavuz ve Kanuni kuyuları hazırlıyor, dev ekipmanları deniz tabanına indiriyor.

Son dakika... CNN TÜRK doğal gazın merkezinde... 50 milyar metreküplük dev rezerv

Doğal gazı kıyıya ulaştıracak her biri 12 metre uzunluğundaki borular Karadeniz'in 2200 metreye kadar ulaşan derinliğine yerleştirildi. Deniz altındaki 3 hattan biri gazı getirecek, biri glikol taşıyacak, sonuncusu da fiber optik hidrolik gibi ihtiyaçları karşılayacak.

Proje devam ederken aynı anda 51 gemiden oluşan dev bir filo çalışıyor. Boru hattı denizdeki 10 kuyudan gelen doğal gazı 1,2 milyon metrekare alana sahip Filyos Doğal Gaz İşleme Tesislerine taşıyacak. Bu devasa tesisin ulusal şebekeyle buluşturacağı doğal gaz konutların ihtiyacını 25 yıl süreyle karşılayacak kapasiteye sahip. Türkiye Yüzyılında enerjide dışa bağımlılık kilidini kıracak olan mega proje hız kesmeden ilerliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!