Sivil MGK’nın yeni komutanı

Güncelleme Tarihi:

Sivil MGK’nın yeni komutanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2005 01:51

Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘hükümetin MGK’sı’ olarak nitelenen Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun başkanlığını, yardımcısı Abdullah Gül’e devretti. Kurul, ilk toplantısını salı günü yapacak.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 6 yıl aradan sonra ilk kez toplanması kararlaştırılan ve ‘Hükümetin MGK’sı’ olarak nitelenen Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’ndaki başkanlığını, sürpriz bir kararla Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e devretti. Gül’ün görevlendirilmesine ilişkin yönetmelik değişikliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

TARİHİ DE DEĞİŞTİ

Erdoğan,
dün ikinci bir sürpriz kararla da kurulun toplantı tarihini değiştirdi. 23 Eylül Cuma günü yapılacağı duyurulan toplantı, 27 Eylül Salı gününe erteledi. Kulislere göre, Erdoğan, bu son dakika tarih değişikliğini, kurulun yeni patronu Gül’ün yurtdışı programına göre yaptı. Erdoğan, Gül’ün Cuma günü BM Zirvesi için gittiği New York’ta olacağını, 24 Eylül Cumartesi günü oradan ayrılarak 25 Eylül Pazar günü Türkiye’de olacağını hesaplayarak, toplantı tarihini salıya erteledi.

ASKERE YANIT

Kurul’daki bu sürpriz görev değişikliği, Genelkurmay’ın teröre karşı Başbakanlık’ta bir merkez oluşturulması önerisine de yanıt niteliği taşıyor. Gül başkanlığındaki kurulun sık sık toplanıp, teröre karşı kurumlararası istihbarat paylaşımı ve etkin mücadele konusunda koordinasyonu sağlaması hedefleniyor. Kurul çatısı altında, istihbarat ve emniyet örgütleri arasında bilgi alış verişi konusunda sürekli açık tutulması öngörülen bir ‘haberleşme kanalı’nın oluşturulması da düşünülüyor.

PROTOKOL FARKI

Erdoğan
’ın başkanlığı Gül’e devretmesi, kurulun katılım profilini de düşürdü. Erdoğan başkanlığındaki toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün katılması öngörülürken, Gül başkanlığındaki toplantıda askerleri, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Işık Koşaner temsil edilecek. Toplantıya, hükümet kanadından İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, İçişleri, Adalet ve Milli Savunma bakanlıklarının müsteşarları, Jandarma Genel Komutanı, MİT Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürü katılacak.

ERDOĞAN YİNE YOK

Muhalefetin girişimi üzerine olağanüstü toplanan TBMM’deki ‘terör oturumu’na katılmadığı için eleştirilen Erdoğan, PKK terörünün görüşüleceği Kurul toplantısının yapılacağı salı günü de Dubai gezisinde olacak. Erdoğan, toplantı tarihinden bir gün önce, pazartesi günü çıkacağı bu geziden 29 Eylül Cumartesi günü dönecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!