Sınır kapılarına parmak izi sistemi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Sınır kapılarına parmak izi sistemi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2013 11:08

Emniyet Genel Müdürlüğü, suça karışan yabancıların yasa dışı geçişlerini engellemek amacıyla hudut kapılarına parmak izi okuma sistemi yerleştirecek -Yeni yıldan itibaren kullanılmaya başlayacak sistem sayesinde Türkiye'de suça karışıp sınır dışı edilen yabancıların tekrar ülkeye girmelerinin önüne geçilecek.

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, suça karışan yabancılara karşı sınır kapılarına parmak izi okuma sistemi yerleştirecek. Yeni yılla birlikte kullanılmaya başlanacak sistem sayesinde sınır dışı edilen yabancıların tekrar ülkeye girmelerinin önüne geçilecek. Türkiye'de suç işleyen yabancı sayısı son yıllarda hızla arttı. Yabancılar özellikle hırsızlık, dolandırıcılık, yankesicilik, insan ticareti ve fuhuş suçlarına karışıyorlar.

Emniyet Genel Müdürlüğünün tespitlerine göre, suç işlediği için sınır dışı edilen yabancıların büyük bölümü, sahte pasaportlar kullanarak tekrar Türkiye'ye giriyor. Ülkelerindeki kanuni boşluklardan yararlanan bazı yabancılardan ise kimliklerinde ufak değişiklikler yaparak tekrar Türkiye'ye girip kaldığı yerden suç işlemeyi sürdürüyor.

DOLANDIRICILIK VE YANKESİCİLİKTE UZMANLAR

Haberin Devamı

Özellikle dolandırıcılık ve yankesicilik suçlarında uzmanlaşan yabancılar, gümrük kapılarında parmak izi sistemi boşluğu bulunduğunu çok iyi biliyorlar. Yakalanan birçok yabancı suçlunun evinde sahte pasaport basmada kullanılan soğuk damga, cüzdan, mühür ele geçiriliyor.

TÜRKİYE'YE TEKRAR GİREMEYECEKLER

Suça karışan yabancılara karşı önlemleri arttıran Emniyet Genel Müdürlüğü, sınır dışı edilen bu kişilerin yasa dışı yollarla yeniden Türkiye'ye girmesini engellemek amacıyla hudut kapılarına parmak izi okuma sistemi yerleştirilmesine karar verdi.
Bütün hudut kapılarına yerleştirilecek “Parmak İzi Okuma Sistemi” yeni yıldan itibaren kullanılmaya başlanacak. Bu sistem, emniyetin kullandığı Otomatik Parmak İzi Tarama ve Bulma Programı'na (AFİS) entegre edilerek sınır kapılarında giriş ve çıkış yapan yabancıların parmak izleri, daha önce Türkiye'de suça karışan yabancıların parmak izleriyle karşılaştırılacak.

Sistem sayesinde suça karıştığı gerekçesiyle sınır dışı edilen yabancıların, tekrar ülkeye girip suç işlemelerinin önüne geçilecek.

ŞÜPHELİLERİN PARMAK İZİ ALINACAK

Yoğunluğu 1 milyon kişi ve üzerinde olan hudut kapılarına iki, daha az kişinin kullandığı hudut kapılarına ise bir Parmak İzi Okuma Sistemi kurulacak. Polis, şüphelendiği yabancıların parmak izini alıp daha önce Türkiye'de herhangi bir suça karışıp karışmadığını tespit edecek.

Türkiye'de suça karıştığı tespit edilen yabancı uyruklular, hudut kapısından geri gönderilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!