Sınıf annesine kapı kapandı

Güncelleme Tarihi:

Sınıf annesine kapı kapandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2023 07:00

Bir öğrencinin sınıf annesine “Sanki dünyanın ağası” diyerek isyan ettiği videoyla tartışılan uygulama sona erdi. Sınıf anneliği Milli Eğitim Bakanlığı’nca yasaklandı.

Haberin Devamı

Sınıf anneliği uygulaması küçük bir öğrencinin sınıf annesiyle yaşadığı tartışma nedeniyle ekim ayında yeniden gündeme gelmişti. Öğrencinin, “Sınıf annesi sanki dünyanın ağası, yok öyle bir şey” sözlerinin yer aldığı video sosyal medyada milyonlarca kez izlendi. Hürriyet gazetesi yazarı Nuran Çakmakçı’nın da ‘Eğitim Radarı’ köşesinde sık sık gündeme getirdiği, yasal dayanağı olmayan sınıf anneliği uygulamasına son noktayı Milli Eğitim Bakanlığı koydu. Bakanlık, valiliklere gönderdiği yazıla sınıf anneliği uygulamasını yasakladı.

PEDAGOJİYE AYKIRI
MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer tarafından valiliklere gönderilen yazıda, sınıf annelerinin çeşitli faaliyetlerde bulunarak velilerden aidat topladığı, ders araç-gereci temini için para talep ettiği, derslere müdahil olduğu ve öğrencilerin görüntülerini kaydettiği yönündeki şikâyetler üzerine bu uygulamaya son verilmesi çağrısında bulunuldu. Yazıda, öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin pedagojik ilkelere aykırı olduğu ve eğitimin niteliğini bozabileceği vurgulanarak, valiliklere bu tür uygulamalara izin verilmemesi ve gerekli tedbirlerin alınması talimatı verildi.

Haberin Devamı

YARARDAN ÇOK ZARARI VARDI
Sınıf anneliği uygulaması oldum olası tartışılıyordu. Eğitimcilerin çoğu sınıf içinde öğretmenin yanı sıra ikinci bir otoritenin yer almasını pedegojik açıdan doğru bulmuyordu. Üstelik bu iş bir meslek olmadığı için standardı da yoktu. Yani her sınıf annesinin kendi kafasına göre bir iş yapma biçimi vardı. Kimi daha sevecen kimi daha sert olabiliyor, kimi çocuğa bir anne mesafesinde dururken kimi mesafeyi koruyamıyordu. Bazıları role kendilerini fazla kaptırıp sınıfın içinde öğretmene parmak sallayacak hale gelebiliyordu. Ama diğer taraftan özellikle kalabalık okullarda öğretmen veya okul idaresi içeride bir sınıf annesi olmasını tercih edebiliyordu. Sınıf annesi olarak görev yapan kişiler, çocuklara okula uyum sürecinde ve beslenme saati gibi zamanlarda yardımcı olurken öğretmenin yerine velilerle de iletişime geçerek bir nevi sekreterlik görevi de üstleniyordu.

Haberin Devamı

Sınıf annesine kapı kapandı

NURAN ÇAKMAKÇI

BEN DE YAZMIŞTIM

Bu benim de daha önce birkaç defa yazılarımda ele aldığım bir konuydu. Yaşanan sürecin tamamına bakıldığında sınıf anneliği müessesesinin yarardan çok zararı olduğu daha önce de tespit edilmiş ve zaten Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamayı 2011 yılında bir genelgeyle yasaklamıştı. Ancak buna rağmen uygulama yer yer devam ediyordu. Biliyorsunuz konu son olarak küçük bir çocuğun, davranışlarından memnun olmadığı sınıf annesine isyan eden görüntüsünün sosyal medyada paylaşılmasıyla yeniden alevlenmişti. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer imzasıyla 81 ilin valisine sınıf öğretmenliği uygulamasına izin vermemeleri bildirildi. Bence de artık çok tartışılan bu konunun gündemden çıkarılmasının vakti gelmişti. Umarım bu son uyarıyla artık sınıf anneliği uygulaması tamamen bitmiş olur.

Haberin Devamı

AMACINI ÇOK AŞTI

- Uygulamanın yasaklanmasını akademisyenler, öğretmenler ve veliler ise şöyle değerlendirdi...

-Osman Ferda Beytekin - Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı: Sınıf anneliği kalkmış olsa da okul ve aile ilişkileri eğitimde çok önemli. Okuldaki yönetici ve öğretmenlerin ailelerle sağlıklı iletişim kurması çocuğun yararı ve gelişimi için gerekli. 

- Gürkan Akbayır - Sınıf Öğretmeni: Sınıf annelik sistemi amacını açtı. Kendi çocuğuna doğrudan fayda sağlamak isteyen, öğretmeni etkileme peşinde koşan kişiler “sınıf annesi” olarak olayı farklı bir boyuta taşıdı. Dolayısıyla yasaklanması çok doğru oldu. Okullarda velilerin etki alanlarının azaltılması şart.

Haberin Devamı

ÖĞRETMEN DE ANNE DE BENİM

- Serpil Türker - Sınıf Öğretmeni:  Özellikle ilkokulda bu velilerin verdiği destek çok önemli. Ancak burada bir sınır olmalı. Ben temsilci velilere çocuklara hiçbir şekilde müdahalede bulunmamalarını, karışmamalarını, olumsuz bir eleştiride bulunmamalarını söylerim. Sınıf veli temsilcisi kendi çocuğu için ne arzu ediyorsa diğer çocuklar için de aynı davranışı sergilemeli. 

- Fahriye Kızıltan - Sınıf öğretmeni: 48 yıllık öğretmenim, bu uygulamaya karşıyım. O sınıfın öğretmeni var. Her çocuğun da annesi var. O sınıfın anneye ihtiyacı yok. Veliler, kendi kendine bir meslek yarattılar. O sınıfın annesi de benim öğretmeni de benim.

Haberin Devamı

VELİLER NE DİYOR

- Başak Güneş Kolcuer - Veli: Doğru yapılmadığı zaman doğru sonuçlar alınmayan bir uygulamaydı. Öğretmen ile veliler arasında doğru iletişimi sağlayan örnekler de vardı ama yanlış yürütüldüğünde ciddi sorunlar çıkarabiliyordu. 

- Merve Koçak - Veli: Sınıf annesi olarak seçtiğimiz kişi bizi temsil ediyordu. Bizim için iyi bir şeydi. Bazen görevin hakkıyla yapılamadığı durumlar da oluyordu. Öğretmenin yükünün artacağına inanıyorum. 

- Senem Kocaman - Veli: Sınıf annesi uygulamasının bazı yararlar sağladığını düşünsem de olumsuz etkilerini de görüyorum. Mesela kutuplaşmaya yol açabiliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!