Schengen için yeni yol haritası

Güncelleme Tarihi:

Schengen için yeni yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2024 07:00

AVRUPA Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), 2022 yılında kabul ettiği Türkiye’nin vize süreçlerinin kısaltılması ve Schengen bilgi sisteminin gözden geçirilmesi raporuna ilişkin son durumu değerlendirmek için konseyi toplamaya yanaşmıyor.

Haberin Devamı

Türkiye ise vize sorununun çözümü için 3 ana başlıkta yeni bir strateji izleyecek. Buna göre;

- Diplomasi ana aktör olacak. Bu kapsamda, birincisi AKPM vasıtasıyla AB’nin raporla ilgili ne yapıldığına dair sorgulamalara devam edilecek.

- İkincisi, AB nezdinde Schengen bilgi sisteminin düzeltilmesine dair çalışmaların yakın bir şekilde takibi yapılacak.

- Son olarak ülke bazlı görüşmeler yapılacak. Diplomatik kaynaklar, “Ülke bazlı uygulama farklılıkları var. Bazı ülkelerde esnek, bazı ülkelerde katı. Dolayısıyla ülke bazlı görüşmeler faydalı olabilir” diyor.

RESMİ OTURUM TALEBİNE GAYRİRESMİ ÖNERİ

- AKPM’nin usulüne göre, kabul edilen raporların takibine yönelik 6 ayda ya da 1 yılda bir gelinen noktayı masaya yatırmak için konsey çağrılarak toplantı yapılıyor. Türk yetkililer geçen günlerde söz konusu raporla ilgili üye ülkelerin nasıl tedbirler aldığını, ne gibi değişikliklerin olduğunun gündeme geleceği ‘resmi’ bir toplantı talep etti. Ancak AKPM, bu talebe karşılık ‘gayriresmi’ bir oturum olmasını önerdi. Bunu kabul etmeyen Türk yetkililer, AKPM’nin hâlâ resmi bir oturum yapması ihtimalini de ayrıca gündeminde tutuyor.

 

BAKMADAN GEÇME!