Şaşkına çeviren gerilim

Güncelleme Tarihi:

Şaşkına çeviren gerilim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2006 17:34

Şanslı Slevin, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir suç ve intikam dünyasında geçen bir gerilim filmi. İskoç yönetmen Paul McGuigan, Bruce Willis, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Stanley Tucci, Lucy Liu gibi ünlü isimlerle çalışmış. Sürprizlerle dolu filmin başrolünde ise yıldızı giderek daha da parlayan yakışıklı oyuncu Josh Hartnett var.

Haberin Devamı

LUCKY NUMBER SLEVIN
ŞANSLI SLEVIN
Yön: Paul McGuigan
Oyn: Josh Hartnett, Lucy Liu, Bruce Willis
Tür: Aksiyon-Gerilim
Süre: 109 dk.

Kansas City Shuffle diye bir şey duymuş muydunuz?

Şaşkına çeviren gerilim


Ben ilk olarak bu filmde duydum, sonra baktım ki aynı zamanda ünlü Kansas'lı cazcı Bennie Moten'ın parçasının da adıymış. Filmin finaline doğru parçayı dinleme imkanı da buluyoruz zaten.

Bu Kansas City Shuffle, karıştırma anlamına gelen 'shuffle'dan da anlaşılabileceği üzere, insanın kafasını acayip karıştıran bir şey. Hiç bir şey göründüğü gibi değil, gördüğümüz şeyler de iki dakika sonra yalan oluyor. Şanslı Slevin izleyicileri işte böyle bir karmaşaya, kandırmacaya davet ediyor.

İlk şoku Bruce Willis'in canlandırdığı Goodcat ile yaşıyoruz. Havaalanında dostça sohbet etmekte olduğu bir gence, "Sağa bak, sola bak" diye Kansas City Shuffle'ı anlatırken birden ayağa kalkıp boynunu kırıveriyor.
Film, başından sonuna kadar sağ gösterip sol vurmaya devam ediyor zaten.

Haberin Devamı

Hikayenin devamı da benzer ani ölümler ve şaşırtmacalarla dolu. Bunları anlatıp keyfinizi kaçırmaya niyetim yok, ana karakterlerden bahsedip, konuyu kapatacağım.

Josh Hartnett filmde şaşkın ördek tavırlarıyla başını dertten alamayan Slevin'i, yani asıl adamımızı oynuyor. Kız arkadaşı tarafından ihanete uğrayan, bir yankesici tarafından çarpılan Slevin, şansını döndürmek için New York'a arkadaşı Nick Fisher'ı ziyarete geliyor. Nick ortalarda yok. Slevin, evi basan adamlar tarafından, Nick olduğu varsayılarak tehdit ediliyor. Mafya liderlerinin Nick diye yakaladıkları Slevin'den farklı istekleri var. Biri cinayet işlemesini, diğeri ise borcunu ödemesini emrediyor.

İSİM HARİÇ, HER ŞEY TAMAM

Lucy Liu, Slevin'e aşık olan ve yapbozun parçalarını yerine koymaya çalışan, Colombo hayranı Lindsey rolünde.
Usta isimler Morgan Freeman ve Sir Ben Kingsley ise birbirine düşman mafya liderlerini oynuyorlar.
Bu arada unutmadan ekleyelim; Goodcat aralarda ortaya çıkıp kafa karıştırmaya, Kansas City Shuffle örnekleri vermeye devam ediyor.

Şanslı Slevin, kimi noktalarda yüzeysel kalması nedeniyle eleştirilebilir. Manhattan'da yaşayan iki mafya liderinden birinin Yahudi, diğerinin ise Afro Amerikalı olduğunu öğrenince, bu seçimin belli bir amacı olduğunu ve filmin onları biraz daha derinlemesine işleyeceğini düşünüyoruz. Ancak beklentilerimiz boşa çıkıyor. Birkaç cümle dışında bu iki farklı toplumla ilgili enteresan detaylara rastlanmıyor.

Şaşkına çeviren gerilim


Freeman ile Kingsley'in, yani Patron ile Haham'ın bir araya geldiği, dokuz dakika süren sahne filmin en etkileyici sahnelerinden. İki Oscar'lı oyuncuyu aynı karede ve filmin sürprizinin ortaya çıktığı sahnede görmek heyecan veriyor.
Lucy Liu filmin en cıvıl cıvıl karakteri. Burada insanın gerçekten içini ısıtıyor. Filmin en hızlı konuşan kişisini başarıyla canlandırıyor, ayrıca Josh Harnett'la da müthiş bir ikili oluşturuyor.

Şanslı Slevin'i izlerken, Josh Hartnett'ın bu kadar yetenekli ve yakışıklı olduğunun farkına neden daha önce varmamışım, dedim kendi kendime. Muhtemelen siz de aynı şeyi düşüneceksiniz. Geçmişe bakıp hayıflanmanın manası yok, bundan sonra gözümüz iyice üzerinde olacak.

Bu sağlam oyuncu kadrosunu doğru senaryoda bir araya gelince ortaya keyifli bir film çıkmış. Beklenmedik anlarda gelen cinayetleri, zeki ve esprili diyaloglarıyla baştan sona merakla ve zevkle izleniyor. Düğümler ard arda çözüldükçe de verdiği keyif doruk noktasına çıkıyor.

O korkunç adı (Lucky Number Slevin'den daha itici bir isim olabilir mi acaba?) hariç, filmde her şey yerli yerinde.

Haberin Devamı

Mutluluğa giden yol: Ataraksiya

Şanslı Slevin filmi sayesinde yeni bir şey öğreniyoruz. Slevin, kendisinde 'ataraksiya' olduğunu söylüyor. Yunan kökenli bir terim olan 'ataraksiya', dertten tasadan uzak olma durumu, tepkisizlik, ruh dinginliği, mutluluk yolunda atılması gereken ilk adım demekmiş.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

EIGHT BELOW

Şaşkına çeviren gerilim

KUTUP MACERASI
Yön: Frank Marshall
Oyn: Paul Walker, Jason Biggs, Bruce Greenwood
Tür: Macera-Dram
Süre: 120 dk.

14 bin yıllık dostluğun öyküsü

Kutup Macerası, gerçek bir olaydan yola çıkarak mücadelenin, inancın, bağlılığın, sevginin önemini vurgulayan, köpek insan dostluğunu anlatan heyecan yüklü bir aile filmi. Çekimleri eksi 25 derecede yapılan filmde başrolleri, Hızlı ve Öfkeli serisinden hatırladığımız Paul Walker ile birbirinden güzel ve yetenekli 8 Sibirya kurdu paylaşıyor.

Disney, aile filmi yapma konusundaki ustalığını Kutup Macerası'nda konuşturmuş. Antarktika'nın soğuğunun ve acımasız doğasının bizde yarattığı hüzün, tüylü dostlarımızın sıcaklığı ve sevgisi sayesinde mutluluğa dönüşüyor.
Köpekler ve insanlar arasındaki 14 bin yıllık dostluğu, sarsılmaz sadakati anlatan Kutup Macerası'nda aksiyon, duygusallık, hüzün, sevinç, kısacası izleyenleri memnun edecek her şey var.

THE DESCENT

Şaşkına çeviren gerilim

CEHENNEME BİR ADIM
Yön: Neil Marshall
Oyn: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, Alex Reid
Tür: Korku-Gerilim-Macera
Süre: 99 dk.

Haberin Devamı

Mağarada ölüm kalım savaşı

Son zamanlarda izlediğin en iyi korku filmleri hangileri diye soracak olsanız 'Cehenneme Bir Adım' kesinlikle ilk üçe girer.

Başrollerde adrenalin yükseltmek peşinde koşan, maceraya düşkün 6 kadın var. Giyinip, kuşanıp, gerekli malzemelerle donanarak bir mağaranın yolunu tutuyorlar. Karanlıkta ilerledikçe mağarada çöküntüler meydana geliyor ve kadınlar bu ürkütücü yerde 'gollum' kılıklı, saldırgan yaratıklarla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Ölüm kalım savaşı başladığında ise kadınlar arasında geçmişe yönelik hesaplaşmalar yapılması, eski çamaşırlar ortaya dökülmesi kaçınılmaz oluyor.

Senaryoda zorlamalar, yaratıklarla ilgili mantık hataları yok değil. Finalde ise izleyici muğlakta bırakılıyor. Yönetmen sanki karar verememiş, topu bize atmış gibi.

Diğer yanda film atmosfer yaratımı, ışık, çekimler, izleyenleri yerinde zıplatan sahneler açısından çok başarılı.
Klostrofobisi olanlara hiç de iyi gelmeyecek bir film Cehenneme Bir Adım. İnsan bazı sahnelerde daraldığını hissediyor, nefes alabilemek için kendini sinemadan dışarı atmak istiyor.

Filmde yaşananlar, insanoğlunun şartlar gerektirdiğinde içindeki hayvanı nasıl dışarı çıkardığını ortaya koyacak cinsten.
Başrolde erkek değil kadınların olması da filmi daha ilginç kılmış. Aldatıldığını öğrenen kadın nasıl aslan ya da canavar kesilir diye merak edenlere Cehenneme Bir Adım rahatlıkla tavsiye edilebilir.

Haberin Devamı

SLITHER
KAYGAN
Yön: James Gunn
Oyn: Nathan Fillion, Elizabeth Banks, Gregg Henry
Tür: Komedi-Korku
Süre: 95 dk.

Mide bulandıran korku-komedi

Haftanın en iğrenç, en mide bulandırıcı filmi. Kınamak için yazmıyorum, filmin yapmak istediği de bu zaten. Mide kaldırmak istiyor, bunu da layıkıyla başarıyor.

Her şey farklı bir canlı türünü barındıran bir meteorun, küçük bir Amerikan kasabasına düşmesiyle başlıyor. Uzaydan gelen bu tuhaf canlı ormanda yürüyüşe çıkan Grant'in içine giriyor. Zaten kaba saba bir adam olan Grant, bu tuhaf yaratıkla birleşince daha da korkunç olmaya başlıyor. İçi cerahat dolu sivilcelerle kaplanan, şekil değiştiren vücudundan yeni yeni uzantılar çıkınca, Grant kısa sürede ahtapota benzer bir hal alıyor ve insanların ağzına kaçacak solucanlar yumurtluyor.

Bu solucanların içine kaçtığı insanların sendeleyerek yürüdükleri sahneler sizlere zombi filmlerini hatırlatacak. Zaten filmin yönetmeni, George Romero'nun kült filmi Ölülerin Şafağı'nın yeniden çevriminin senaryo yazarı James Gunn'dan başkası değil. Gunn, zombi ve uzaylı yaratıkların istilasını konu alan filmlere olan sevgisini burada da göstermeyi ihmal etmemiş.

Kaygan, arada sırada korkutan ama iş komedi ve iğrençliğe gelince coşan bir film. Gülmek isteyenlere ve midesi sağlam olanlara göre.

Haberin Devamı

MON ANGE

Şaşkına çeviren gerilim

MELEĞİM
Yön: Serge Frydman
Oyn: Vanessa Paradis, Vincent Rottiers, Eduardo Noriega
Tür: Dram
Süre: 94 dk.

Oğluma iyi bak

Fransız sinemasının ünlü yıldızı Vanessa Paradis, Meleğim'de, tanımadığı bir kadının ergenlik çağındaki oğluyla ilgilenmek zorunda kalan Collette adlı bir fahişe olarak çıkıyor karşımıza. Zaman içinde de kaderleri kesişen bu iki insan arasında şefkat ve aşkla karışık bir tür sevgi gelişiyor.

Avrupa sinemasının bu farklı örneğini cazip kılan ilginç konusu ve Vanessa Paradis'in varlığı.

AŞKIN DANSI

Şaşkına çeviren gerilim

Yön: Stephane Brize
Oyn: Patrick Chesnais, Anne Consigny, Lionel Abelanski
Tür: Dram-Romantik-Komedi
Süre: 93 dk.

Tango ve aşk

50 yaşındaki Jean-Claude Delsart, eşi tarafından terk edilmişliğinin de onda yarattığı etki ile yaşamın artık ona zevk veremeyeceğine inanmaktadır. Bir gün, karşı binadaki dans stüdyosu ve dans edenlerdeki gülümseme ilgisini çeker. Tango derslerinin verildiği bu stüdyoya kaydolup, güzel Françoise ile karşılaştığında, içinde bastırılmış duyguları kendi kontrolünün dışında ortaya çıkmaya başlar.

Aşkın Dansı, aşk, komedi ve dramı içinde barındıran nitelikli, etkileyici bir Fransız filmi. Tango severlere ayrı bir keyif vereceğine ise hiç şüphe yok.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!