Sanatın zanaatla dansı

Güncelleme Tarihi:

Sanatın zanaatla dansı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2020 07:00

İstanbul Modern’in İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle farklı coğrafyalardan 10 misafir sanatçıyı İstanbul’daki zanaat- kârlarla bir araya getirdiği proje kapsamında ortaya çıkan eserler izleyiciyle buluştu.

Haberin Devamı

İstanbul Modern’in Ekim 2018’de İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle başlattığı Uluslararası Misafir Sanatçı Programı, farklı coğrafyalardan 10 sanatçıyı İstanbul’daki zanaatkârlarla birlikte üretim yapmak üzere buluşturdu. Zanaat ustalarıyla çalışmalar yapan sanatçıların yeni yapıtları, İstanbul Modern’de açılan ‘Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar’ başlıklı sergiyle izleyici karşısına çıktı. İstanbul Modern’in başkanı Oya Eczacıbaşı ve İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin’in katılımıyla açılan sergi 23 Ağustos’a kadar sürecek. Küratörlüğünü Öykü Özsoy ve Ümit Mesci’nin üstlendiği sergi, izleyiciyi İstanbul’un köklü zanaat geçmişini çağdaş bir mercekle düşünmeye davet ediyor.

İstanbul’un küresel ölçekte tanıtımını ve görünürlüğünü arttırmayı da amaçlayan programa katılan misafir sanatçılar, İstanbul’da ahşap oymadan halı dokumaya, metal sıvamadan yorgancılığa kadar pek çok zanaatın ustasıyla bir araya gelerek üretimlerini gerçekleştirdi.

TARİHİ OBJELER DE SERGİDE

Uluslararası bienallere, sergilere katılmış, dünyanın önde gelen müze ve sanat kurumlarının koleksiyonlarında yapıtları yer alan sanatçılar şöyle sıralanıyor: Faig Ahmed (Bakü), Rana Begum (Londra), Benji Boyadgian (Kudüs), Rodrigo Hernández (Meksiko), Servet Koçyiğit (Amsterdam), Outi Pieski (Utsjoki ve Numminen), Randi & Katrine (Kopenhag), Wael Shawky (İskenderiye ve Philadelphia) ve Jorinde Voigt (Berlin). Sanatçılar, kendi üretim süreçlerinde zanaat ve gelenek konularına odaklanıyor ya da farklı malzeme ve tekniklerle çalışmalarını yürütüyor.

Sergi, üretilen yeni yapıtların yanı sıra, sanatçıların İstanbul’daki araştırma ve üretim süreçlerini, kentte etkileşime geçtikleri, ilham aldıkları kaynakları, birlikte çalıştıkları zanaatkârlar hakkında bilgileri de ziyaretçilerle paylaşıyor. Sergide Harbiye Askeri Müze ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koleksiyonu’ndan ödünç alınan, İstanbul’un kültürel zenginliğine ışık tutan tarihi objelere de yer veriliyor.

BAKMADAN GEÇME!