Sanatın yeni merkezi Dolapdere

Güncelleme Tarihi:

Sanatın yeni merkezi Dolapdere
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2016 21:35

Koç Çağdaş Sanat Müzesi inşaatının sürdüğü Dolapdere, İstanbul’da güncel sanatın yeni merkezi olacak. Dolapdere’yi mesken tutan ilk galeri Dirimart oldu. Başka galeriler de sırada.

Haberin Devamı

Şu sıralar Vehbi Koç Vakfı tarafından yaptırılan devasa Koç Çağdaş Sanat Müzesi inşaatının sürdüğü Dolapdere, birkaç yıl içinde İstanbul’da güncel sanatın en hareketli bölgelerinden biri olacak gibi görünüyor. Zira müzenin yanı sıra birçok galeri ve sanat kurumunun da Dolapdere çevresinde mekan aldığı/alacağı bir süredir sanat dünyasının gündeminde.

Sanat dünyasının etkili isimlerinden İstanbul Art News dergisinin sahibi Murat Pilevneli’nin Dolapdere’de yeni galeri açacağı konuşuluyor. Mimari tasarımı ünlü mimar Emre Arolat tarafından üstlenildiği belirtilen Pilevneli Galeri’nin eylül ekim gibi açılması planlanıyor. Ayrıca Gaia Gallery ve müzayede dünyasının duayen ismi Raffi Portakal’ın da Dolapdere’den mekan aldığı kulağımıza gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı

DİRİMART DOLAPDERE

Güncel sanatın yeni adresi Dolapdere’de açılan ilk galeri ise Dirimart oldu. Uzun süredir Nişantaşı’nda faaliyet gösteren Türkiye sanat piyasasının etkili galerilerinden Dirimart, ikinci sergi mekanını Dolapdere’de açtı. Franz Ackermann’dan Ayşe Erkmen’e, Sarah Morris’ten Shirin Neshat’a dünyanın önde gelen sanatçılarından bir seçkiyi bir araya getiren açılış sergisi ‘Yüzey ve Ötesi’, resim, heykel ve video alanında üretilmiş yapıtlarla izleyicileri yüzeyin ötesinde bir görsel yolculuğa davet ediyor. Heinz Peter Schwerfel küratörlüğündeki sergi 30 Haziran’a kadar açık olacak.
1000 metrekare
New Yorklu mimarlık ofisi Studio MDA tarafından tasarlanan Dirimart Dolapdere, heykel bahçesi ve ofis alanıyla birlikte 1000 metrekarelik bir alana yayılıyor. Dirimart Dolapdere’nin sergilerin yanı sıra çeşitli söyleşi ve atölyelerle aktif bir sanat mekanı olması hedefleniyor.
“Alanın büyüklüğüne önem veriyoruz, çünkü sanatın sergilenmesinde küratöryal açıdan büyük önem teşkil ediyor” diyen Dirimart’ın kurucusu Hazer Özil, Dolapdere’yi seçme nedenini ise şu sözlerle açıklıyor: “Uzun süredir Dirimart, sanat eserlerini sergilemek için ikinci, farklı bir alan arayışındaydı. Pera-Beyoğlu aksının uzantısı olan Dolapdere, bu amaca çok uygun olduğu için seçildi. Kültür sanat için yeni bir merkez. Ayrıca yeni yapılmış olan binanın iyi ışık alan, transparan bir galeri alanına ev sahipliği yapmaya elverişli olması da tercih sebebiydi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!