‘Şalter indirme’ davasında onama

Güncelleme Tarihi:

‘Şalter indirme’ davasında onama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2021 07:00

ESKİŞEHİR’DEKİ Gezi eylemleri srasında üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın darp edildiği sırada, olay yerini gören otelin güvenlik kameralarının kayıt yapmasını engelleyen otel sahibi ve bir polis memurunun yargılandığı davada, Yargıtay 8. Ceza Dairesi temyiz incelemesini tamamladı. Daire, otel sahibine verilen beraat kararını onaylarken, sanık polis memuru hakkında “ceza verilmesine yer olmadığına” hükmetti. Daire Başkan Vekili ise otel sahibi hakkında verilen beraat kararına karşı çıkarak, sanığın cezalandırılması yönünde oy kullandı.

Haberin Devamı

Dava dosyasına göre, eylemler sırasında 3 Haziran 2013 günü üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz darp edilerek öldürüldü. Korkmaz, darp edildiği sırada, olay yerini gören otelin güvenlik kameraları kayıt yapmasın diye otelin elektrik şalteri indirildi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, şalteri indiren otel sahibi Erdoğan Gözseçen ile şalterin indirilmesini isteyen polis memuru Hüseyin Engin hakkında “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçunda Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme her iki sanık hakkında “her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller bulunmadığı” gerekçesiyle beraat kararı veridi.

20 DAKİKA GÖRÜNTÜ YOK

Gerekçeli kararda, “Gerçekten de TÜBİTAK raporu ve Jandarma Kriminal raporu ile söz konusu Beşik Otel’in güvenlik kameralarının polis memuru olan sanık Hüseyin’in talep etmesi üzerine o an için otelde bulunan otel yetkilisi diğer sanık Erdoğan’ın otelin güvenlik kameralarını bir süreliğine kapattığı anlaşılmaktadır. Bu kapatma üzerine otel kameraları yaklaşık 20 dakika kadar görüntü kaydetmemiştir. İddiaya göre de merhum Ali İsmail Korkmaz bu 20 dakikalık süre içerisinde ölümüne sebep olan dövülme eylemine maruz kalmıştır” tespitinde bulundu.

TARTIŞMALI BERAATIN GEREKÇESİ


Mahkeme kararında, “sanıklarca kapattırılan ve kapatılan Beşik Otel’in bu güvenlik kameralarının çalışması halinde dahi merhum Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne yol açan dövülme olayının kayıt edileceği hususu da belirsiz bir durumdadır. Yani Ali İsmail Korkmaz’ın bu kameraların görüntü alanında dövüldüğü kesin değildir. Dava bir meçhule ilişkin olup ceza hukukunun temel ilkelerine göre meçhulden suç doğmaz ve bundan sanıkları sorumlu tutmak mümkün değildir” gerekçesiyle sanıklara beraat kararı verdiğini anlattı.

POLİS İÇİN CEZAYA GEREK YOK


Kararın temyiz incelemesi Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından 11 Mart tarihinde tamamlandı. Kararda, sanık polis memuru hakkında yapılan incelemede, Ali İsmail Korkmaz’a yönelik eylemler nedeniyle sanığın kasten yaralama suçundan ceza aldığı anlatıldı. Sanık polisin yargılandığı “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçuna ilişkin maddede, “Kendi işlediği veya işlenişine iştirak ettiği suçla ilgili olarak kişiye bu fıkra hükmüne göre ceza verilmez” hükmü yer aldığı, bu nedenle sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozma kararı verdi.

BERAATI ONAYIN

Daire, otel yetkilisi Erdoğan Gözseçen yönünde yaptığı incelemede verilen beraat kararının onanmasına hükmetti. Otel sahibi Erdoğan Gözseçen mahkemede yaptığı savunmada “Görüntüleri silmedim. Mekanı korumak için ana şalteri indirdim. Polisler de kamera kayıtlarını kapatmamı istediler” demişti.

BAŞKAN VEKİLİ : CEZA VERİLMEYDİ


Yargıtay 8. Daire Başkan vekili ise otel yetkilisi hakkında verilen beraat kararına karşı çıkarak karşı oy yazısı yazdı. Karşı oy yazısında sanık polis Hüseyin Engin’in kameraya görüntüsü çekilmemesi için sanık Erdoğan Gözseçen’e sözlü bildirim yaptığına dikkat çekti. Bir başka otel görevlisi olan tanık Zekai Öztürk’ün anlatımına göre sokakta iki resmi polis ve bir sivil şahsın bir adamı darp etmekte olduklarını ve sopa ile adamı dövdüklerini bizzat gördüğünü anlattığı belirterek, “Hüseyin Engin’in talebi üzerine sanık Erdoğan’ın kamerayı etkisizleştirerek, görüntü almasını engellemek suretiyle, suç delillerini gizlediği anlaşılmakla sübut bulan eyleminden dolayı TCK’nın 281/1. maddesi (Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme) ile cezalandırılması gerektiği düşüncesinde olduğumdan sayın çoğunluğun beraat kararının onanmasına ilişkin görüşüne katılmıyorum” dedi.

BAKMADAN GEÇME!