Sahte kutulu bayat ilaçlar Suriye ve Irak’a gönderiliyor

Güncelleme Tarihi:

Sahte kutulu bayat ilaçlar Suriye ve Irak’a gönderiliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2013 00:00

10 ilde eş zamanlı yapılan sahte ilaç operasyonu gündeme bomba gibi düştü. Başta kanser ilaçları olmak üzere piyasada bulunan birçok ilacın sahtesi ele geçirildi. Vatandaşlar kullandıkları ilacın sahte olup olmadığı konusunda paniğe kapılırken, bugün Antalya Eczacılar Odası Başkanı Kerem Zabun, yeni bir iddia ortaya attı ve bu ilaçların aslında başta Suriye olmak üzere Ürdün, Mısır gibi Ortadoğu ve bazı Asya ülkelerine gönderilerek satıldığını belirtti. Hürriyet.com.tr'ye konuşan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan yetkililer de aynı bilgilerin adli kurumlardan kendilerine ulaştığını doğruladı.

‘İDDİALAR DOĞRU’

Türkiye'de bulunan sahte ilaçların yurtdışına gönderildiği iddiasını, hürriyet.com.tr'e konuşan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkilileri de doğruladı. Kurum yetkilisi, "Bizim de adli makamlardan aldığımız bilgiye göre süresi geçen ürünler, ilaçlar Suriye, Mısır, Ürdün gibi Ortadoğu ülkelerinden getirtiliyor ve burada yeniden paketlenip yine o ülkelerde ve bazı Asya ülkelerinde satılıyor. Kar marjı yüksek ilaçlar özellikle seçiliyor. Halkımız rahat olabilir gerçekten Türkiye'deki barkod sistemi sayesinde eczanelere sahte ilaç girmesi çok zor." dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün 10 ilde eş zamanlı yaptığı sahte ilaç operasyonu hasta ve hasta yakınlarının kafasını karıştırdı. Operasyon sonunda ele geçirilen ilaçların görüntüleri özellikle kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar arasında, “Kullandığım ilaç sahte mi?” paranoyası başlatırken, Antalya Eczacılar Odası çok tartışılacak şok bir iddiayı gündeme taşıdı.

O İLAÇLAR GERÇEK

Türkiye’de uygulanan ilaç takip sistemi ile eczanelerde sahte ilaç satmanın mümkün olmadığını kaydeden Antalya Eczacılar Odası Başkanı Kerem Zabun, operasyonlar sonucu elde edilen ve sahte olarak nitelendirilen ilaçların son kullanma tarihleri geçmiş gerçek ilaçlar olduğunu savundu.

TARİHLERİ DEĞİŞTİRİLMİŞ

Söz konusu ilaçların piyasaya sürülmesi için ambalaj üretiminin yapıldığını belirten Zabun, “Biz bir takım incelemeler yaptık. Operasyonlar sonucu yakalanan ilaçların sahte değil, son kullanma tarihleri geçmiş gerçek ilaçlar olduğunu öğrendik. Fakat ilaçların satıldığı ambalajlar sahte. Bunu da son kullanma tarihini yenilemek için yapıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

HEDEF BAŞKA ÜLKELER

Sahte ambalajla piyasaya sürülmeye çalışılan son kullanma tarihi geçmiş ilaçların eczanelerde değil, farklı yollarla satışa sunulabileceğine dikkat çeken Zabun, “Nüfusumuzun neredeyse yüzde 98’inin belli bir sosyal güvencesi var. Yani reçetesi ile eczaneye gelen bir hastaya kaydı olmayan ilaç satamazsınız. Zaten barkot uygulaması buna izin vermez. Demek ki bu ilaçlar el altından sosyal güvencesi olmayan kişilere ya da ilaç sıkıntısı yaşayan ülkelere satılıyor” diye konuştu.

BAYAT İLAÇ PAZARLANIYOR

Sahte kutu ile piyasaya sunulmaya çalışılan son kullanma tarihi geçmiş ilaçların Suriye ve Irak’a gönderilme olasılığının yüksek olduğunu savunan Zabun şöyle dedi: “Türkiye’deki ilaç takip sistemini delemeyen şebekenin bu ilaçları Türkiye güvencesiyle özellikle Suriye ve Irak gibi ülkelere gönderdiğini düşünüyoruz. Çünkü bu ülkelerde ilaç takip sistemi yok. Yani Türkiye’deki ilaç kullanıcıları endişe yaşamadan ilaç kullanmaya devam edebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!