Riyad-Tahran yakınlaşmasının yankıları: Netanyahu’yu zora sokan anlaşma

Güncelleme Tarihi:

Riyad-Tahran yakınlaşmasının yankıları: Netanyahu’yu zora sokan anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2023 07:00

Suudi Arabistan ve İran’ın yedi yıldır kapalı duran büyükelçilikleri yeniden açarak diplomatik ilişkileri başlatma kararı alması, İsrail’de siyasi tartışmaya neden oldu. Muhalefet, Başbakan Netanyahu’yu ‘iç çekişmelere dalıp, ülke güvenliğini riske atmakla’ suçladı.

Haberin Devamı

Geçen aylarda Irak’ın arabuluculuğunda bir dizi görüşme gerçekleştiren iki rakip ülke, Suudi Arabistan ve Irak, normalleşme adımını Çin’in ev sahipliğinde attı. Riyad ve Tahran’ın 7 yıllık aranın ardından diplomatik ilişkileri yeniden başlatma kararı İsrail’de siyasi tartışmaları körükledi. Muhalefet, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu “İran’a karşı kaybetmekle” suçladı.

ESKİ HÜKÜMETTEN SERT ELEŞTİRİ

Büyükelçiliklerin iki ay içinde karşılıklı olarak açılmasını öngören Riyad-Tahran anlaşmasını “İsrail için ciddi ve tehlikeli bir gelişme” olarak niteleyen eski Başbakan Naftali Bennett, “Bu, İran’a karşı bölgesel koalisyon kurma çabalarına ölümcül bir darbe indiriyor” dedi. Anlaşmanın “İran için siyasi bir zafer” olduğunu kabul eden Bennett, gelinen noktadan ötürü Başbakan Netanyahu’yu suçladı ve “Anlaşma, Netanyahu hükümetinin başarısızlığını, ülkenin genel zayıflığını ve iç çatışmasını yansıtıyor” yorumunu yaptı. İsrail’de yasama süreci devam eden ve hükümetin yargı üzerindeki denetimini arttıran düzenlemelere karşı binlerce kişi haftalardır, Netanyahu hükümetini protesto ediyor. Netanyahu, tüm dikkatini “yargıyı ele geçirmeye” verdiği için dış politika konularını ihmal etmekle suçlanıyor.

Haberin Devamı

Riyad-Tahran yakınlaşmasının yankıları: Netanyahu’yu zora sokan anlaşma

Binyamin Netanyahu

‘TEHLİKELİ BİR BAŞARISIZLIK’

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, “Anlaşma, hükümetin dış politikada tam bir başarısızlığı” açıklamasını yaptı ve Suudi Arabistan-İran anlaşmasının, İran’a karşı bölgesel savunma duvarını ortadan kaldırdığını ifade etti. “Ülkenin karşı karşıya olduğu muazzam güvenlik sorunları arttı” diyen eski Savunma Bakanı Benny Gantz da iktidardaki koalisyonu sert bir dille eleştirdi. Gantz, “İsrail ve vatandaşlarının Netanyahu tarafından terk edildiğine inandığını” söyledi.

SUUDİ YAKINLAŞMASI SÜRER Mİ

Tahran-Riyad anlaşması, Suudi Arabistan yönetiminin aynı anda İsrail’le de ilişkileri yumuşattığı bir döneme rastlıyor. Siyasi analistlere göre, Suudi Arabistan’ın İsrail’le yaptığı “hassas diplomatik dansa” şimdi bir de İran dengesi eklendi. Filistin meselesi çözülmeden İsrail’le ilişkileri normalleştirmeyeceğini ilan eden Suudi Arabistan, yine de son iki yılda İsrailli gazetecilerin ülkeye girişine ve İsrail uçaklarının ülke hava sahasını kullanmasına izin vermek gibi bazı önemli adımlar atmıştı. Eylül 2020’de ABD arabuluculuğunda İbrahim Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Arap ülkeleri ile ilişkilerini normalleştiren İsrail, İran’ı “yalnız bırakmak” için Suudi Arabistan’la da benzer bir anlaşma yapmayı umuyordu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN TEBRİK MESAJI

- Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “Ortadoğu’da bir süredir hâkim bulunan yumuşama ve normalleşme süreçleriyle uyumlu adımdan ötürü” Suudi Arabistan ve İran’ı tebrik etti.

- Birleşmiş Milletler de anlaşmayı memnuniyetle karşıladı, “Körfez bölgesinin istikrarı için hayati önemde” olduğunu vurguladı.

- Anlaşmaya arabuluculuk eden Çin’den ise “Bu, diyalog için bir zafer, barış için bir zafer” açıklaması geldi.

İRAN, RUS SAVAŞ JETİ ALIYOR

İran devlet medyası, Rusya’dan Su-35 savaş uçakları almak üzere Moskova ile anlaşmaya varıldığını bildirdi. Sayısı ve teslim zamanı henüz belli olmayan Rus yapımı jetler, İran’ın eskiyen filosunda yerini alacak. Tahran’ın elinde halihazırda Rus MiG uçaklarının yanı sıra az sayıda Çin ve 1979 İslam Devrimi öncesinden kalma eski Amerikan jetleri var. Ukrayna’da kullanması için Moskova’ya kamikaze dronlar sağlayan İranlı pilotların, bir süredir Su-35’leri kullanabilmek için Rusya’da eğitim aldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Yemen krizi yüzünden 2015’te gerilen Riyad-Tahran ilişkileri, ertesi yıl Suudi Arabistan’da aralarında Şii din adamlarının da bulunduğu 47 kişinin ‘terör’ suçlamasıyla idamı üzerine kopmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!